Glamping “back to basics”? Waarom ik de creeps krijg van glampingreclame

with No Comments

Vrij recent kreeg ik in een tijdschrift een artikel getiteld “Kamperen bij de boer – back to basics” onder ogen. Als kampeerder moet ik dat natuurlijk even lezen!

Maar ik werd gauw uit de droom geholpen: het artikel ging vooral over glamping. En het was overduidelijk geschreven door iemand die nog nooit een gemiddelde camping van dichtbij heeft gezien.

“Houd je niet zo van het traditionele kamperen? […] Op veel boerencampings kun je glamperen: comfortabel kamperen met de luxe van thuis. Geen luchtbedden, matjes, slaapzakken of met de toiletrol onder de arm naar het toiletgebouw.”

Bijgevoegd onder andere een foto van een houten huisje met een dak van doek en een jacuzzi ernaast.

Ik viel niet eens over het feit dat het artikel over glamping ging, of meer over wat je allemaal bij de boer voor activiteiten kunt doen, in plaats van over het “back to basics” zelf. Ik voelde me vooral voorgelogen door de titel van het artikel: er was namelijk weinig “basic” aan.

Kamperen?

Begrijp me niet verkeerd: ik vind die rustiek ingerichte huisjes met vuurkorf en picknicktafel ontzettend leuk eruit zien. Het lijkt me geweldig om er eens een nachtje te slapen, vuurtje te stoken en marshmallows te roosteren. En natuurlijk om een keer in zo’n jacuzzi te zitten bubbelen, inclusief fles champagne.

Maar jongens, dit is toch geen kamperen meer? Of back to basics?

Voor mij (en ik denk voor vele anderen) voldoet basic kamperen aan de volgende twee eenvoudige voorwaarden:

  1. Je overnacht in een tent;
  2. Je slaapt op een luchtbed of slaapmatje, en in een slaapzak.

Of je nou een ultralight tentje hebt wat in je rugzak past, of een tunneltent van 30 kilo die je in de dakkoffer op de auto meeneemt, maakt me daarbij geen deuk uit. Kook je op een klein alcoholbrandertje, of neem je een draagbaar gasfornuisje mee; zit je op je regenjas of heb je klapstoeltjes en zelfs een vouwtafeltje; sta je in de middle of nowhere, op een boerencamping of op een Nederlands-Franse camping met zwembad en al – het maakt me niet uit, maar kamperen doe je in een tent. In een slaapzak.

Met je toiletrol onder de arm?

What the actual f*ck?

Laten we zeggen dat mijn wenkbrauwen zo ongeveer van mijn voorhoofd verdwenen, zo verbaasd was ik toen ik dit las. Ik kampeer al sinds ik 5 jaar oud ben – sinds 1995 that is – en ik heb nog nooit met een toiletrol onder mijn arm naar de wc hoeven lopen. Misschien dat dit veertig jaar geleden ofzo gebeurde, maar op de gemiddelde camping is dit totaal niet aan de orde.

In fact, de enige keer dat ik mijn eigen wc-papier nodig had, was toen ik in Noorwegen ging wildkamperen, en je vanzelfsprekend niet achter elke boom een toilet hebt (wait a minute – slechte metafoor! 😉 )

Al die jaren dat ik op een normale, reguliere, eenvoudige camping in Engeland of Wales heb gekampeerd, en die incidentele keer in Nederland bij de boer (hoi omke Feike!) waren er altijd wc-hokjes, een afwasruimte, en douches met warm water. Soms wat vaker en beter schoongemaakt dan andere keren, maar ik heb nog nooit zonder wc papier gezeten.

Reputatieschade

Ik vind het zo ontzettend jammer dat door zo’n onbenullige niet-kampeerder kamperen zo primitief en als een nachtmerrie wordt afgeschilderd. Ik ken best een aantal mensen die door dit soort verhalen al bij voorbaat een hekel hebben aan kamperen, of er bang voor zijn, zonder dat ze het ooit eens goed hebben geprobeerd! Kamperen is zo primitief of luxueus als je het zelf wilt maken, maar op een gegeven moment is het natuurlijk geen kamperen meer 😉

En ik snap dat een of andere marketinggoeroe het kamperen weer hip wil maken, of deze spectaculaire soort accommodaties aan de man wil brengen, die het midden houden tussen het buitengevoel van kamperen en het binnengevoel van een huisje huren.

Maar om glamping met “back to basics kamperen” te vergelijken vind ik een beetje ver gaan – zo ver misschien dat je mensen gewoon keihard aan het voorliegen bent (en jezelf misschien ook wel). De accomodaties zien er fantastisch en ongelofelijk fotogeniek en Instaworthy uit. Maar let’s be honest: met kamperen en back to basics heeft het weinig te maken.

Volgens mij hebben we er al jaren een mooie Nederlandse term voor: Een vakantiehuisje huren!

</einderant>
<happymodusweeraan>

Wat is jouw mening over glamping?

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.