Mijn essentials voor wandeltochten in de herfst

Een Noors gezegde luidt: “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.” Damn right they are! Wie denkt dat je na de lente en zomer niet meer kunt wandelen of kamperen, heeft het mis. De eerste helft van de herfst is hartstikke nazomer, en wanneer het wat kouder en natter wordt, is de herfst ook ongelofelijk mooi! Omdat ik van de zomer kampte met een achillespeesblessure, wil ik deze herfst natuurlijk optimaal genieten.

Maar waar ik in de zomer vaak op stap ga in een T-shirtje en korte broek, is het fijn om in de herfst toch wat meer aandacht te besteden aan je uitrusting, ook al ga je maar een middagje weg. Het weer kan zó omslaan, en als ik ergens een hekel aan heb, is het zeiknat regenen. Dit zijn mijn herfst essentials!

1 – Waterdichte schoenen

Dit spreekt voor zich, en als je gewoon een goed paar wandelschoenen hebt, dan zijn die waarschijnlijk ook al wel waterdicht. Zorg wel dat je je wandelschoenen goed onderhoudt. Wanneer je lekker in de modder hebt gebanjerd, laat het dan goed opdrogen en borstel het een dag later van je schoenen. Vet of spuit ze maandelijks even in en ze kunnen er ontzettend lang tegenaan.

Wanneer je je schoenen goed verzorgt, loont het ook om ze na een aantal jaar te laten verzolen. Mijn vorige wandelschoenen heb ik ook in de bar gebruikt, waar er wekelijks een plens chloorsop overheen ging. Hierdoor is het leer gaan scheuren en loonde het niet om ze na 10 jaar trouwe dienst te laten verzolen. Met mijn nieuwe wandelschoenen ben ik een stuk voorzichtiger – die krijgen alleen water en modder te zien!

2 – Wollen sokken

100% wollen sokken zijn moeilijk te vinden, tenzij ze handgebreid zijn (zelf doen, je oma lief aankijken of check Etsy). Zelf koop ik graag wandelsokken met een zo hoog mogelijk percentage (merino)wol en absoluut 0% katoen. Zo weet ik zeker dat ze heerlijk zitten en ook nog fatsoenlijk dienst doen wanneer ze wat vochtig worden (want je weet maar nooit wanneer je door het hoge gras moet…)

3 – Regenjas

Een goede waterdichte jas is zo belangrijk en zo fijn! Bij een regenjas kijk je naar 2 dingen: de waterkolom (basically hoeveel water kan dat ding hebben zonder door te lekken) en de RET rating (hoe goed hij ademt). Hoe hoger de waterkolom, hoe beter. Bij de RET rating is een lager getal juist beter.

Ik heb laatst eindelijk een fatsoenlijke regenjas gekocht met waterkolom 10.000 mm en RET rating 6. Alles onder de 12 is fantastisch voor een regenjas – weinig kans op condens aan de binnenkant. Ik had stiekem best een jas met waterkolom 15.000 of 20.000 willen hebben, maar die waren voor mij helaas buiten budget en met 10.000 mm kun je ook heel goed de Nederlandse regen trotseren (en vast ook de Schotse).

4 – Fleece vest

Een goede waterdichte jas hoeft niet per se een warme jas te zijn. Als hij gevoerd is, dan heb je een hele fijne jas voor de herfst/winter. Maar als je een regenjas zonder voering hebt, kun je heb heel makkelijk najaarproof maken door er een lekker fleece vest onder te dragen. Zorg wel dat het vest wat kleiner is dan je regenjas! Je wilt niet dat de onderkant of de uiteinden van je mouwen er onderuit piepen en alsnog water vangen.

5 – Regenbroek

Persoonlijk vind ik hem als wandelaar iets minder essentieel dan als fietser, maar het is toch best fijn om een regenbroek mee te hebben! Wanneer je door nat gras moet wandelen, is je broek binnen de kortste keren doorweekt en dat lekt met een beetje pech door op je sokken. Been there, done that. Na 3 sokkenwissels geen droge sokken hebben is absoluut niet grappig.

6 – Waterdichte kaarthoes

Als je een wat langere wandeling gaat maken, of je bent verder van huis in onbekend gebied, dan neem je natuurlijk een kaart mee. En met slecht weer kun je die het beste in een waterdichte kaarthoes stoppen! In de zomer trouwens ook, je weet maar nooit… Papier maché onderweg is niet tof. Doorgelopen inkt ook niet. De ANWB en Bever hebben hier hele mooie hoezen voor, maar heb je een tight budget, dan kun je ook een 3L ziplock zak gebruiken hiervoor.

7 – Thermoskan

In de zomer is water afdoende voor mij, maar wanneer het wat frisser wordt is het zoooooooooo fijn om een thermosfles met iets warms mee te hebben! Mijn favorieten zijn thee en warme chocolademelk, maar ook koffie en zelfs glühwein zijn een optie. Kies bij dat laatste wel voor een alcoholvrije versie: alcohol zorgt voor verwijde bloedvaten, waardoor je nog sneller afkoelt. Dit kan gevaarlijk zijn en soms zelfs dodelijk uitpakken.

8 – Calorierijke snacks

Wanneer het kouder is, moet je lichaam harder werken om die perfecte 37°C vast te houden. Er moet dus meer brandstof in die kachel! Neem snackies mee met flink wat calorieën. GORP (good old raisins & peanuts), Snickers en overige chocoladeproducten zijn niet voor niets mateloos populair onder hikers.

9 – Fototoestel

Naast koud en nat is de herfst ook ongelofelijk mooi en kleurrijk! Met wat voor weer en op welk moment van de dag dan ook, in de herfst kun je altijd prachtige, interessante, moody en mysterieuze plaatjes schieten. Meenemen dus dat ding!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven