Easy peasy witte chocoladefudge met citroen

with No Comments

Ik twijfelde een beetje of ik dit fudge moet noemen. Bij fudge denk ik zelf altijd aan die lekkernij die zacht in de mond smelt, maar waar je ook de fijne, brosse suikerkristallen voelt. Eigenlijk is dit recept meer een soort ganache: zacht, romig, smelt in de mond… Maar omdat de meeste mensen dit ook als fudge kennen, doe ik het toch maar zo!

Easy peasy witte chocoladefudge met citroen

De fudge die ik met het klassieke recept maak, is altijd karamelkleurig. Of course, want het karameliseren van de suiker en gecondenseerde melk is een essentieel onderdeel van het proces. Maar voor een lekker zomerse, frisse citroenfudge vond ik dit ergens niet zo gepast ofzo – ik wilde een lichte kleur houden.

Na even zoeken op Pinterest (nouja, het was eigenlijk een van de eerste hits) kwam ik dit recept tegen van Life Currents: eenvoudig, mét gecondenseerde melk, maar om een vastige structuur te krijgen, gebruikt ze witte chocolade. En voor het gemak bereid je dit in de magnetron. Niet mijn ideale slow manier om fudge te maken, maar zeker de moeite waard om te proberen.

Ik heb het recept een heel klein beetje aangepast, vooral omdat het origineel aan de plakkerige en zachte kant is, vooral met warm zomerweer. Deze blokjes kun je fijn vastpakken 🙂

Gecondenseerde melk kun je in iedere fatsoenlijke supermarkt vinden in het Aziatische schap.

Voor mijn witte chocolade en citroenextract ben ik even naar Sweety Cake Shop gefietst: een fijne bakwinkel waar ze alle hebben voor cake, taart, bonbons en natuurlijk taartdecoratie. Als je in een stad van een beetje formaat woont, is er vast wel een bakwinkel te vinden! En anders kun je gewoon online bestellen.

Easy peasy witte chocoladefudge met citroen
Yield: 30-40 stukjes

Witte chocolade & citroenfudge

Witte chocolade & citroenfudge

Eenvoudig recept voor fudge uit de magnetron met witte chocolade en citroen.

Ingredients

 • 1 blikje Friesche Vlag gezoete gecondenseerde melk
 • 620 g witte chocolade van goede kwaliteit
 • rasp van 2 citroenen
 • 3 eetlepels vers citroensap
 • 1 theelepel citroenextract
 • 10 g poedersuiker
 • 10 g maizena

Instructions

 1. Als je witte chocolade in reepvorm hebt gekocht, hak die dan fijn. Heb je kleine pellets, dan ben je direct ready to go.
 2. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Ik verfrommel het eerst altijd tot een prop, zo neemt hij makkelijker de vorm van je schaal aan.
 3. Rasp de citroenen en pers ze uit.
 4. Doe de chocola met de gecondenseerde melk in een grote magnetronvaste schaal. Verwarm op je gebruikelijke stand in intervallen van 30 seconden, en roer na iedere keer even door. Doe dit totdat je chocolade is gesmolten en je een mooi homogeen mengsel hebt.
 5. Meng de citroenrasp, het citroensap en het citroenextract door je chocolademengsel en stort het geheel in de beklede ovenschaal. Zet een paar uur in de koelkast. Als je slim bent, maak je de fudge ‘s avonds – na een nachtje is de boel mooi opgesteven.
 6. Meng de poedersuiker en maizena in een schaaltje. Stort je fudge op een snijplank, snijd in een mooie size blokjes en rol ze door het poedersuiker-maizenamengsel. Ik schud de blokjes nog even om als een dobbelsteen tussen mijn handen, om het poeder goed te verdelen. Klaar om te serveren!

Notes

Tip: Bewaar deze witte chocoladefudge in een luchtdicht afgesloten bak in de koelkast, zeker wanneer het warm weer is.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.