Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede

with No Comments

Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente

Peshwari naan, kip korma, pappadums, raita en mangochutney: door mijn jaartjes Engeland heb ik de Indiase keuken leren kennen en waarderen. Maar natuurlijk is er veel meer te ontdekken en heeft de Indiase keuken veel meer curry’s dan alleen korma. De variant van de Hairy Bikers vind ik erg lekker om zelf te maken, maar verder ben ik er nooit aan toe gekomen om me echt te verdiepen in de Indiase keuken (afgezien van de takeaway, haha).

In februari kreeg ik de kans om mee te doen aan een workshop Indiaas koken bij Het Kookatelier in Enschede. Ik had namelijk een tijdje geleden een tegoedbon gewonnen bij de verjaardagsloterij van mijn oude yogaschool. Eigenaar Hans Krijnsen kookt met duurzame, biologische en lokale ingrediënten en geeft verschillende soorten workshops: niet alleen Indiaas, maar ook tapas, koken met streekproducten, asperges, Indonesian fingerfood, Italiaans – voor bijna alle stijlen en windstreken kun je bij hem terecht.

Op de avond van onze workshop Indiaas koken waren we met zijn tienen. Eerst vertelde Hans wat over Het Kookatelier en de recepten die we gingen maken. We werden opgedeeld in 4 groepjes om samen 10 gerechten te maken, van lekkere curry’s tot basics zoals rijst en naan, bijgerechten zoals raita en natuurlijk een heerlijk toetje.

Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Work in progress: naan brood

Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente

Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Mooi opdienen is wel zo leuk!

In de keuken maakten we kennis met alle ingrediënten: sommige dingen zoals tamarindepasta en citroengras hadden de meeste mensen nog nooit mee gewerkt. Ook kurkuma was bij de meesten wel in poedervorm bekend, maar nog niet vers.

Zelf werkte ik samen met iemand genaamd Amy, en samen maakten wij een lamsstoofpot en naanbrood. Voor de lamsstoof moesten we echt zelf de kruiden roosteren en vijzelen. Curry from scratch! Voor het naanbrood was het deeg al voorbereid en dat was maar goed ook! Het bakken alleen al was een klus waar je flink je hoofd bij moest houden.

Uiteindelijk stond het hele buffet mooi opgediend op tafel en konden we met zijn allen genieten van wat iedereen gemaakt had. De recepten kregen we natuurlijk mee naar huis!

Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Kip tikka
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Lamsstoof madras
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Naanbrood met nigella- en sesamzaad
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Raita
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Garnalencurry
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Chucumber
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Gekruide rijst
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Groentencurry met paneer (een soort zachte kaas)
Workshop Indiaas koken bij Kookatelier Enschede | biologisch | duurzaam | twente
Linzenpasteitjes

Het enige wat ik niet op de foto heb gezet was het toetje, ijs van citroengras en kokosmelk met limoensiroop. Alles was zo lekker dat ik na de foto’s van het buffet me vooral bezig heb gehouden met al dat lekkers in mijn buikje stoppen 😉

Omdat mijn moeder de Indiase keuken ook erg lekker vindt, heb ik haar beloofd dat ik voor haar 50e verjaardag Indiaas ga koken. Ondertussen heb ik zelf ook al een paar essentials op mijn keukenwishlist gezet: een stoofpan van Le Creuset en een mooie vijzel.

Wil je zelf ook een workshop volgen bij Het Kookatelier, kijk dan hier voor de agenda. Je bent exclusief drankjes rond de 50 euro per persoon kwijt.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.