Zeepzieden basics #3: Veiligheid

with No Comments

Zeepzieden basics | soaping | cold process soap | complete guide | series

Omdat ik op CherryCharlie meerdere zeeprecepten ga publiceren, is het misschien wel een goed idee om jullie in te wijden in de basics van het zeepzieden (of soaping).

Zeepzieden is absoluut niet moeilijk, maar je moet wel een beetje investeren in wat basics, nauwkeurig werken en weten hoe je veilig te werk gaat. Daarom een handige serie om iedereen die zich hier in wil verdiepen, wat wegwijs te maken.

Vandaag het belangrijkste artikel in de hele serie over zeepzieden: vandaag gaat het over je veiligheid! Hoe je je zeep ook maakt, wat je ook gebruikt, hoevaak je ook faalt – zorg dat je veilig werkt!

Bij het maken van zeep werk je met een aantal agressieve ingrediënten en hete olie. Ik zou het vreselijk vinden als je brandwonden oploopt. Vooral de natriumhydroxide is een gevaarlijk ingrediënt waar je voorzichtig mee moet omspringen. Opgelost is dit spul een zeer sterke base (zegmaar het omgekeerde van maagzuur) en je kunt daadwerkelijk brandwonden krijgen omdat dit spul zo bijtend is. Het heet niet voor niets ook wel bijtende soda.

Veiligheidsprotocol

1 – Zorg dat je niet gestoord wordt

De deurbel happens sometimes, maar wat ik vooral bedoel is dat je absoluut geen kinderen of huisdieren in de buurt wilt hebben. Zorg dat je jezelf opsluit in een aparte kamer, en dat je partner ervoor zorgt dat je kinderen en huisdieren ook echt niet die kamer binnenkomen uit nieuwsgierigheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje – je zal maar wat natronloog op je kind morsen of over je kat struikelen.

2 – Zorg voor goede ventilatie

Werk naast een open raam of onder de afzuigkap die je op maximale stand aan zet. Wanneer je je NaOH kristallen in je water gooit, komen hier wat dampen vanaf die niet al te prettig zijn om in te ademen. Ze zorgen vooral voor hoesten en een nare, droge keel.

3 – Lange mouwen en pijpen

Trek een shirt aan met lange mouwen en een broek met lange pijpen. Hoe meer huid er bedekt is, hoe beter. Zelfs een spettertje natronloog kan al erg vervelend aanvoelen.

4 – Schort

Optioneel, maar fijn om een extra laagje te hebben voor de natronloog je huid kan bereiken, mocht je de hele kan omgooien.

5 – Huishoudhandschoenen

Ook in het kader: hoe meer huid je bedekt hebt, hoe beter. En je handen zitten in de ultieme gevarenzone.

6 – Veiligheidsbril

Je ogen zijn ontzettend kwetsbaar. Zet een veiligheidsbril op. Je wilt niet blind worden. Deze kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen.

Dit klinkt allemaal heel serieus, en dat is het ook. Zodra je niet aan één van deze voorwaarden kan voldoen, ga dan niet zeepzieden. Stel het uit tot een moment dat je wél genoeg tijd hebt alleen, of totdat je handschoenen en een bril hebt gekocht.

Zorg dat je veilig ingepakt bent VOORDAT je ingrediënten gaan klaarzetten en pas weer uitpakt wanneer je alles hebt afgewassen.

Zeepzieden basics | soaping | cold process soap | complete guide | series

Veel plezier en zeep veilig! In het laatste artikel zal ik jullie mijn stappenplan voor het maken van een lekkere zeep geven. Dit stappenplan kun je bij ieder recept aanhouden. Stay tuned!

Lees alles over zeepzieden:

#1: Gereedschap
#2: Basisingrediënten
#3: Veiligheid
#4: Stappenplan

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.