Oorsprong – Klassiek Dan Brown met een vleugje Sci-Fi

Afgelopen December kreeg ik mijn allereerste kerstpakket – of eigenlijk nog beter: ik mocht mijn eigen kerstpakket samenstellen op de bedrijfskerstmarkt! Gezien daar ook een kraampje van de Bruna stond, verdween er natuurlijk een heerlijk dik boek in mijn mandje. Hallo Dan Brown!

Dan Brown - Oorsprong voorkant

Mijn eerste kennismaking met Dan Brown was op de middelbare school: voor Romereis moesten we een opdracht verzinnen die deels in Nederland, deels in Rome plaats kon vinden. Ergo: mijn projectpartner en ik lazen Het Bernini Mysterie (Engelse titel: Angels & Demons) en liepen in Rome al die locaties af om te kijken of die beelden er daadwerkelijk precies zo bij stonden.

Vervolgens heb ik natuurlijk De Da Vinci Code gelezen en de film gekeken, maar verder heb ik eigenlijk nooit meer een boek van Dan Brown opgepakt. Zonde! Tot nu toe.

Fact file

Titel: Oorsprong

Auteur: Dan Brown

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Taal: Nederlands, vertaald uit het Engels

Eerste druk: Oktober 2017

Genre / keywords: detective, thriller, kunstgeschiedenis, kunstmatige intelligentie, sci-fi, spanje, religie

Aantal pagina’s: 537

ISBN: 978-90-210-2253-6

Dit boek op Bol.com: Paperback | Hardcover | Ebook

Dan Brown - Oorsprong achterkant

Plot

Robert Langdon is uitgenodigd voor een zeer geruchtmakende wetenschappelijke presentatie van zijn oud-student en vriend Edmond Kirsch in het Guggenheim in Bilbao. Na een ongelofelijk indrukwekkende introductie, wanneer Edmond zijn ontdekking eindelijk wereldkundig wil maken, wordt hij door het hoofd geschoten door een religieuze fanaticus.

Robert en Ambra Vidal, de museumdirecteur en verloofde van de Spaanse kroonprins, gaan op zoek naar de sleutel om Edmonds ontdekking alsnog online te streamen, bijgestaan door Edmonds AI-assistent Winston.

Ze worden op de hielen gezeten door de aanslagpleger, die het nu ook op hún levens voorzien heeft, nu de presentatie nog steeds een kans heeft om live te gaan…

Dan Brown - Oorsprong eerste pagina

Mijn leeservaring

Tsja, wat moet ik zeggen – een ijzersterke Dan Brown weer, maar dan met een flinke vleug Sci-Fi door de vertrouwde kunstgeschiedenis-detective gemixt. Ik blijf het keer op keer fascinerend vinden hoe hij een verhaal kan bouwen wat staat op een fundering van kunst, waar alles gewoon lijkt te kloppen. Ook dit keer rond de thema’s Gaudi, wetenschap en de katholieke kerk, hoewel het dit keer veel minder op specifieke details hing dan bijvoorbeeld Het Bernini Mysterie.

Toen Winston zich ontpopte van museumgids tot AI-assistent voelde dat wel behoorlijk als Jarvis uit Iron Man, maar uiteindelijk is dit een zeer waarschijnlijke vorm van kunstmatige intelligentie waar we naartoe kunnen bouwen – kijk maar naar wat er al mogelijk is met dingen als Google Home! Gelukkig is dat nog lang niet zo menselijk als Winston…

Een laatste gedachtekronkel: door dit boek ben ik ontzettend benieuwd geworden naar de werken van William Blake…

Lees ook Oorsprong

Paperback | Hardcover | Ebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.