Recept voor Japanse rode bonenpasta + tutorial voor luchtdicht bewaren

Ik ben nog nooit in Japan geweest. En omdat vliegen niet heel duurzaam is, zal het waarschijnlijk ook lang duren voor ik er ook daadwerkelijk heen zal gaan. Maar ik vind het land, de cultuur en het eten ontzettend interessant. Dus we halen Japan gewoon hierheen!

Japanse zoete rode bonenpasta

Niet alleen door de all-you-can-eat sushirestaurant die de laatste jaren hun opmars in Nederland hebben gemaakt, maar ook doordat ik er op internet mee in aanraking kom en door het nieuwe programma van Miljuschka op 24Kitchen. Anyway, sinds ik die sesambollen met rodebonenpasta heb geproefd, ben ik verliefd op alle Japanse zoetigheid met rodebonenpasta. I love it!

Een tijdje geleden heb ik een zakje met deze Adzukibonen (of Azuki, of Aduki, wordt allemaal gebruikt) op de kop getikt, maar ik stelde het maken van de pasta steeds uit. Terwijl het zo ontzettend simpel is.

Het dingetje is namelijk: je moet de avond van tevoren er even aan denken dat je die bonen in de week zet. En ja, ik ben niet zo goed in dat “de avond van tevoren er even aan denken”.

Maar laatst, op een maandagavond, heb ik ze in de week gezet. De dinsdag daarna had ik gereserveerd voor het maken van die pasta. En wat is hij lekker geworden!

Ik had 500 gram bonen en heb daar 4 potjes (van die 1 à 2 persoons potjes bonen/mais van Smaakt) en een beetje van kunnen maken. Ik heb dit in twee delen gedaan, want anders paste het niet eens in de pan! Het recept heb ik aangepast voor 250 gram bonen, dat is iets handzamer.

Verder heb ik verschillende manieren geprobeerd om pasta te maken: met de pureestamper, door een zeef drukken, maar uiteindelijk vond ik de blender toch het handigst. Wanneer je een heel fijne, zachte pasta wilt, kun je het beste de boel door een zeef drukken (velletjes weggooien), maar als je alles heel even in de blender stopt (echt maar een paar seconden), dan heb je een pasta met een beetje structuur, ook wel lekker.

Maar wat doe je nou eigenlijk met die pasta? Hoe kun je die gebruiken?

 • Heel traditioneel: je kunt mochi of een ander soort rijstcakeje maken (check Pinterest voor recepten)
 • How about rode bonenijs? Mijn go-to dessert wanneer ik in een Japans restaurant eet!
 • Gemarmerd door een cheesecake
 • Als spread op of tussen een taart, net als jam
 • Als broodbeleg
 • Als topping voor je yoghurt / brinta / muesli etc
Japanse zoete rode bonenpasta
Japanse zoete rode bonenpasta
Japanse zoete rode bonenpasta
Japanse zoete rode bonenpasta
Yield: 2 potjes

Zoete Rode Bonenpasta

Zoete Rode Bonenpasta

Zoete rode bonenpasta geïnspireerd op de Japanse smaakmaker voor o.a. mochi en ijs.

Prep Time 8 hours
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 9 hours 30 minutes

Ingredients

 • 250 g droge Adzukibonen
 • water
 • 150 g kristalsuiker
 • 1/4 tl zout
 • 40 g zonnebloemolie

Bijzondere tools die je verder nodig hebt:

 • Een aantal schone glazen potten
 • Pan met dikke bodem
 • Blender

Instructions

 1. De avond van tevoren: Doe je bonen in een grote kom en zet ze ruim onder water. Laat ze de hele nacht weken (minimaal 8 uur).
 2. Wanneer je de pasta gaat maken, giet je de bonen af en vang je het vocht op. Hier zit smaak aan, dus zonde om weg te gooien!
 3. Doe de bonen in een pan met ongeveer een halve liter van het weekvocht. Vul eventueel aan met kraanwater.
 4. Breng de bonen aan de kook met het deksel op de pan en laat dan 1 uur koken onder af en toe roeren. Controleer regelmatig of de bonen nog onder water staan en voeg eventueel een beetje toe. Zorg dat de bonen na 40 minuten nog net allemaal onder water staan en voeg daarna geen water meer toe.
 5. Steriliseer tegelijkertijd de potten. Was de potten af en zet ze een half uur lang in de oven op ongeveer 120 °C, leg de deksels in een kom en giet er kokend water op. Vis de deksels na enkele minuten uit het hete water (pas op je vingers, gebruik eventueel een tang) en laat ze uitlekken en opdrogen op een schone theedoek.
 6. Wanneer je bonen zacht zijn en sommigen al stuk beginnen te gaan, zet je het vuur uit. Doe de bonen met het restje kookvocht in de blender. Voeg suiker, zout en olie toe. Blend kort tot je de gewenste consistentie hebt.
 7. Is je pasta wat afgekoeld? Verwarm hem dan even opnieuw in de pan tot hij begint te bubbelen en gloeiend heet is.
 8. Schep de pasta in de potjes tot ongeveer 1 cm onder de rand. Veeg de rand aan de binnen- en buitenkant goed schoon met een keukenpapiertje. Draai het deksel er stevig op en zet ondersteboven.
 9. Wanneer je potten zijn afgekoeld tot kamertemperatuur kun je controleren of ze vacuüm getrokken zijn: je kunt het deksel dan niet meer indrukken. Op deze manier kun je ze behoorlijk lang buiten de koelkast bewaren. Wanneer je een pot hebt geopend, moet hij natuurlijk wel in de koelkast.

Notes

 • Adzukibonen vind je bij de toko of Ekoplaza.
 • Controleer ALTIJD de inhoud van je potje wanneer je het voor het eerst open maakt. Af en toe kan het namelijk voorkomen dat er toch wat lucht bij komt, en dan kun je een lelijke voedselvergiftiging oplopen.
 • Bewaar open potjes bonenpasta altijd in de koelkast, en doe er niet te lang over om ze leeg te eten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.