Mooi boek: Juliette of het geluk van boeken

Ik heb “Juliette of het geluk van boeken” nu al een tijdje uit en ik weet nog steeds niet goed hoe ik het moet omschrijven. Vreemd, maar ook mooi. Romantisch, maar zonder dat er romantiek aan te pas komt. Pakkend, maar zonder stereotype spanning of actie. Subtiel is vooral een sleutelwoord bij deze roman.

Juliette of het geluk van boeken - Christine Féret-Fleury

Fact file

Titel: Juliette of het geluk van boeken

Auteur: Christine Féret-Fleury

Uitgever: HarperCollins

Taal: Nederlandse vertaling, oorsprinkelijk Frans

Eerste druk: 2017.

Eerste Nederlandse druk: juli 2018

Genre / keywords: subtiel, romantiek, mysterieus, zelfontplooiing, Parijs, boek over boeken

Aantal pagina’s: 174

ISBN: 978-94-027-0152-4

Plot

Juliette is een jonge Parisienne met een ontzettend saaie baan bij een makelaarskantoor. Ze vindt het echter heerlijk om zich te verliezen in een goed boek, en doet dat dan ook regelmatig op weg naar haar werk. Als ze even niet aan het lezen is, dan vindt ze het leuk om te kijken wat andere mensen lezen, en wat die boeken met hen doen.

Op een dag besluit ze een omweg te maken en ontdekt ze het huis van Soliman en zijn dochter Zaïde, wat afgeladen is met boeken. Soliman gelooft dat het juiste boek iemands leven kan veranderen. Juliette zegt haar baan op en wordt bookcrosser, ook al heeft ze geen idee hoe ze het juiste boek aan de juiste persoon moet koppelen.

Wanneer Soliman op een gegeven moment verdwijnt, staat Juliette er alleen voor…

Mijn leeservaring

Dit is niet het soort boek wat ik normaal gesproken lees – meestal ga ik voor fantasy waarin een hoop spannende en extreme dingen gebeuren: oorlogen, nobele missies om werelden te redden door zelfopoffering, natuurrampen en magie. Dit boek is echter compleet anders – het zou zomaar echt kunnen zijn. Er gebeuren geen levensbedreigende dingen, er zijn geen nasty bad guys, er is geen strijd tussen goed en kwaad, geen overweldigend romantisch plot en een ze-krijgen-elkaar-op-het-einde.

Dit is een subtiel boek. Er gebeuren spannende dingen, zoals het ontdekken van Soliman, het verdwijnen van Soliman, soms voel je je niet helemaal op je gemak, alsof je op een plek bent waar je eigenlijk niet hoort te zijn. Het is een beetje awkward, alsof je zelf soms Juliette bent.

Al met al een boek waar je even in moet komen, maar zeker de moeite waard. Ik kan je een glimlach en een warm gevoel in je buik garanderen wanneer je het uit hebt!

Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Dit verandert natuurlijk niks aan mijn ervaring of eigen mening. Ik streef er altijd naar om een zo eerlijk mogelijk artikel voor jullie te schrijven!

1 thought on “Mooi boek: Juliette of het geluk van boeken”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.