Je kledingkast verduurzamen met United Wardrobe

Vroeger vond ik tweedehands kleding maar niks. Ik had er een beeld bij van items die al helemaal versleten waren en – ook al was ik absoluut niet modieus of trendy – zo uit de mode dat je ze écht niet meer kon dragen. Tegenwoordig koop ik bijna alles tweedehands en ben ik groot fan van United Wardrobe.

Duurzame garderobe: tweedehands broek

Mijn allereerste tweedehands aankoop via United Wardrobe: een heerlijk luchtige zomerbroek!

De mode-industrie is een van meest vervuilende industrieën ter wereld: er moet zo snel en goedkoop mogelijk zoveel mogelijk geproduceerd worden, want we willen al die westerse mensen zoveel mogelijk trends aansmeren. Anders hoor je er natuurlijk niet bij. Respect voor de aarde waarop we leven en voor mensenrechten past niet in dat plaatje.

Een paar jaar geleden had ik als groen voornemen dat ik alleen nog maar duurzame kleding zou kopen. Maar dat is best moeilijk als je niet zoveel te besteden hebt: eerlijk geproduceerde kleding kost minimaal net zoveel als A-merk kleding. Dat werkt niet echt als je maar een H&M-budgetje hebt en als bijna-dertiger toch écht toe bent aan een paar nieuwe items omdat je studentenkloffie versleten is.

Enter tweedehands kleding: duurzaam (want: niet opnieuw impact door productie en afval) én fijn voor de portemonnee. En met platforms als United Wardrobe en Vinted ook nog eens supermakkelijk.

Ik koop niet vaak kleding, maar heb al een paar supermooie items gescoord: een prachtige luchtige zomerbroek, een vrolijke gele zomerjurk, een prachtig geborduurd spijkerjasje en mijn favoriete jeans. Of wat dacht je van de Teva sandalen waar ik na iedere Vierdaagse-etappe ontzettend gelukkig van werd! En dan ben ik vast nog items vergeten.

Natuurlijk heb ik ook een paar keer een miskoop gedaan: dan paste iets tóch niet, en ik kwam er na een bepaalde aankoop achter dat ik niet goed tegen alpacawol kan. Vaak kan je in overleg met de verkoper een kledingstuk gewoon terugsturen en je geld terugkrijgen.

Tweedehands kleding kopen in Nederland

Offline

Mijn garderobe op United Wardrobe

Naast af en toe wat kopen, verkoop ik ook via United Wardrobe! Ik heb een tijdje geleden mijn kledingkast uitgemest en gekeken wat ik allemaal niet meer draag. Veel items passen niet meer, andere zijn eigenlijk toch niet mijn stijl. Een greep uit mijn garderobe:

Wil je alle items bekijken? Ga dan naar mijn profiel op United Wardrobe. Als je deze link of die hierboven in het kader gebruikt om je aan te melden, krijg je €5 shoptegoed cadeau. As je eerste aan- of verkoop een waarde heeft van €20 of meer, dan krijg ik ook €5 tegoed.

Disclaimer: Dit artikel is geen samenwerking met United Wardrobe. Ik heb dit geschreven omdat ik zelf met veel plezier van het platform gebruik maak, en waardeer het enorm als je mijn affiliate link gebruikt wanneer je je ook wilt aanmelden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.