Olijvenbrood

with No Comments

Brood bakken – het is iets wat ik altijd al onder de knie heb willen krijgen, maar wat stiekem toch nog best wat voeten in de aarde heeft.

Olijvenbrood

Ik heb talloze recepten gepind op Pinterest, en heb meer dan eens een brood laten mislukken. Teveel baking soda in een sodabrood (bah!) of een brood dat al heel snel oud en hard werd – I’ve seen it all.

Vrij recent heb ik onderstaand recept geprobeerd, en Paul en ik waren allebei erg onder de indruk! Het is geïnspireerd op dit recept van Foodie Feest, en je bakt het in een pan in plaats van een brood- of cakevorm. Zo krijg je een lekker rustiek, rond brood.

In plaats van een gietijzeren koekenpan heb ik onze braadpan gebruikt, en dat werkte prima! Ook heb ik wat kleine aanpassingen in het recept gemaakt: zo heb ik bijvoorbeeld iets meer gist gebruikt en gekozen voor volkorenmeel.

Het maakt trouwens niet heel veel uit of je wat meer of minder olijven gebruikt – zelf heb ik gewoon een restje gepakt wat nog in de koelkast stond.

Het is wel belangrijk dat je daadwerkelijk zo lang mixt als aangegeven staat: langdurig mixen met deeghaken is min of meer het kneden, waardoor de gluten in je meel gaan doen wat ze moeten doen: elastische ketens vormen, zodat je tijdens het rijzen allemaal lekkere luchtbelletjes in je deeg gaat krijgen.

Olijvenbrood
Olijvenbrood
Yield: 1 brood

Rustiek olijvenbrood met Italiaanse kruiden

Rustiek olijvenbrood met Italiaanse kruiden

Gistbrood met olijven en Italiaanse kruiden, heerlijk met roomboter bij een soepje.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes

Ingredients

 • 500 g volkorenmeel
 • 300 ml warm water
 • 7 g instant gist
 • 10-15 olijven
 • 4 el gedroogde Italiaanse kruiden
 • 8 g zout
 • beetje olijfolie

Instructions

 1. Laat de olijven even uitlekken en snijd ze in vieren.
 2. Meng meel, gist, zout en kruiden in een grote beslagkom.
 3. Voeg het water en de olijven toe. Zet de deeghaken op je mixer en mix 10 minuten tot je een stevig en elastisch deeg hebt. Ja, je moet serieus zo lang mixen! Op een gegeven moment ga je ook daadwerkelijk een verandering zien in textuur, van "gewoon een mengsel" tot elastisch deeg.
 4. Dek de beslagkom af met folie (of een wax wrap!) en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen. (Mijn vader zet het oliebollenbeslag altijd vlak voor de verwarming, dus dat heb ik met dit brooddeeg ook maar gedaan. Werkte prima!)
 5. Wanneer het deeg voor de eerste keer gerezen is, is het tijd om je pan in te vetten met olijfolie. Bestuif de bol deeg met een beetje bloem zodat je hem makkelijk uit de kom kunt halen, maak er een soort semi-nette bol van en plaats in de pan. Dek ook de pan weer af en laat nog 30 minuten rijzen.
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
 7. Wanneer het brood voor de 2e keer is gerezen, smeer je de bovenkant in met een beetje olijfolie en bak je het in 40 minuten bruin en gaar.
 8. Laat een beetje afkoelen voor je je brood uit de pan haalt. Dit brood is zowel warm als koud ontzettend lekker, en heeft naast eventueel een beetje roomboter eigenlijk helemaal niks extra's nodig!


Heb je met plezier bovenstaande artikel gelezen? Overweeg dan om me op een kopje koffie te trakteren, zodat ik tijd kan blijven steken in het schrijven van meer van zulke content. Dankjewel!

Aantal kopjes koffie

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.
Lees hier meer over mijn koffiefonds.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.