“Een vervallen landhuis, een ruziënde familie en vijf generaties sterke vrouwen.” Daar had ik wel oren naar! Dus toen HarperCollins me mailde of ik “Een tuin vol geheimen” wilde reviewen, zei ik volmondig ja. Ik ben een sucker voor alles wat te maken heeft met van die Engelse landhuizen (dat krijg je met een Jane Austen-fan als moeder), dus had hoge verwachtingen.

Een tuin vol geheimen - Kelly Doust

Fact file

Titel: Een tuin vol geheimen

Auteur: Kelly Doust

Uitgever: HarperCollins

Taal: Nederlands (vertaald vanuit het Engels)

Eerste druk: origineel 2018, Nederlandse vertaling 2019

Genre / keywords: aristocratie, fashion, familiedrama, Tweede Wereldoorlog, adel, verval

Aantal pagina’s: 411

ISBN: 978-94-027-0338-2

Plot

Sylvie Dearlove begon als succesvolle jonge ontwerper, maar na een aantal mislukte collecties en een mediaschandaal belandt ze in een burnout. Ze verlaat New York en gaat terug naar de UK, naar haar ouderlijk huis. Het landhuis is in behoorlijk armoedige staat vervallen en haar ouders hebben plannen om het te verkopen. Iets wat Sylvie jaren geleden al hard riep, maar ze weet niet of ze er op dit moment blij mee moet zijn…

Af en toe zitten er flashbacks tussendoor naar het leven van Sylvies overgrootmoeder Lizzie (ca. 1940) en zelfs naar haar betovergrootmoeder Rose (ca. 1920). Sylvie weet eigenlijk nauwelijks wat van haar familiegeschiedenis, afgezien van wat Lizzie haar heeft verteld. Maar is dat wel de waarheid? (Spoiler alert: Nee natuurlijk niet, zo gaat dat in boekenland!)

Ook zitten er af en toe krantenknipsels en nieuwsberichten tussen de verhaallijnen, die op een of andere manier betrekking hebben op het verhaal. Soms direct duidelijk, andere keren kom je later pas de context te weten.

Meer leestips vind je hier

Mijn leeservaring

Om heel eerlijk te zijn: ik kwam heel langzaam op gang met dit boek. Je begint met een aantal van die “knipsels”, en daarna start het verhaal met een vrij negatieve, gosippy fashion-sfeer. Niet echt mijn ding. Om nog maar te zwijgen van het constante gebruik van het woord “snoes” (for real, wie gebruikt dat woord überhaupt behalve enge creepy figuren waarvan je zo snel ogelijk weg wilt rennen) en de soms cringy letterlijke vertaling van de Engelse manier van praten, die echt nergens op slaat in het Nederlands.

Eigenlijk krijgt het verhaal pas vanaf pagina 222-223 een lekker tempo en wordt het interessant. Je raakt dan eindelijk een beetje uit dat negatieve fashionwereldje en Sylvie begint eindelijk wat spannende dingen te ontdekken over haar familie.

Uiteindelijk loopt het allemaal goed af – sommige dingen zijn redelijk voorspelbaar, maar gelukkig zitten er toch een aantal leuke (kleine en grote) verrassingen in het verhaal.

Voor wie zich door een half boek geroddel en vintage kleding wil worstelen wel een gaaf verhaal, maar voor iemand die zit te wachten op epische intriges, prachtige tuinen en statige landhuizen een beetje onbevredigend…

Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Dit verandert natuurlijk niks aan mijn ervaring of eigen mening. Ik streef er altijd naar om een zo eerlijk mogelijk artikel voor jullie te schrijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top