Om maar met de deur in huis te vallen: Afgelopen maand heb ik geschreven over De Verborgen Impact, en Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot is daar een fantastische aanvulling op. Dus koop / leen / in ieder geval lees dit boek!

Bam. Dat is het belangrijkste wat ik in deze blogpost wilde zeggen. Mocht je toch wat meer willen weten over dit boek, dan moet je even verder lezen!

Waar De Verborgen Impact vooral heel goed weergeeft wat voor milieuimpact je hebt op allerlei gebieden (CO2, zoetwatergebruik, plastic waste, vervuiling, etc), vertelt Dit Is Een Goede Gids je in een aantal lekker overzichtelijke hoofdstukken wat je allemaal kunt doen om duurzamer en eerlijker te leven, geeft het tal van adresjes en staan er een hoop inspirerende interviews in met initiatiefnemers van duurzame merken.

Goed boek: Dit is een goede gids door Marieke Eyskoot • CherryCharlie.nl

Er zijn basically 6 hoofdstukken:

  • Kleding en accessoires
  • Verzorging
  • Eten
  • Wonen & werken
  • Vrije tijd
  • Weten

Ieder hoofdstuk heeft een aantal vaste items, zoals een lijst aan het einde met allemaal fijne adresjes (voornamelijk randstand though…) en webshops en een pagina met tips voor kinderen.

Op deze manier heb je heel tastbaar een bron van informatie om je te helpen een duurzame keuze te maken, van tandpasta en spijkerbroek tot bankieren en zelfs uitvaart. Duurzaam kiezen wordt je zo makkelijk gemaakt, dat niet-duurzaam eigenlijk bijna geen optie meer is.

Goed boek: Dit is een goede gids door Marieke Eyskoot • CherryCharlie.nl

Naast een simpel “welke merken zijn duurzaam bezig” geeft Marieke ook een hoop tips, sommige voor de hand liggend, andere wat minder. Zo filosofeert ze in de hoofdstukken over kleding en verzorging over wáárom we eigenlijk zoveel kleding kopen, zoveel makeup op ons gezocht smeren en aan een bepaald beeld willen doen. Hoe komt het dat we dat zo belangrijk vinden, waar komt dat onmogelijke ideaalbeeld vandaan?

Ook tipt het boek een aantal fijne websites die je verder kunnen helpen:

  • Eerlijke geldwijzer – Waarin investeert jouw bank of verzekeraar jouw geld? Sta je daar eigenlijk wel achter?
  • Rankabrand – Deze instantie beoordeelt merken en bedrijven op hun beleid wat betreft duurzaamheid en fairtrade, en hoe transparant ze daar over zijn. Nog lang niet alle merken zijn onderzocht, maar je kunt een kleine bijdrage te doen om het onderzoek naar jouw favoriete merk te starten, of het werk van Rankabrand in het algemeen op gang te houden.
  • Allesduurzaam.nl -Ook een lijst met ongelofelijk veel duurzame merken en bedrijven in Nederland.
Goed boek: Dit is een goede gids door Marieke Eyskoot • CherryCharlie.nl

Echt, De Verborgen Impact en Dit Is Een Goede Gids hebben zoveel invloed op mij gehad! Vroeger nam ik me voor om duurzaam te gaan leven wanneer ik een eigen huisje en een stabiel inkomen had, maar een sustainable lifestyle is iets wat je altijd kunt nastreven, en waarmee je altijd kunt beginnen, ook al zijn het kleine stapjes vanuit je energielabel Z studentenhuis.

Ik kan erover blijven doorpraten, dit boek is echt zo’n schat aan informatie! Lees dit en begin zelf ook duurzamer te leven. Het is niet moeilijk.

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Scroll naar top