Sinds eind vorig jaar probeer ik zoveel mogelijk plastic te mijden bij het doen van mijn boodschappen. Met groenten, fruit, noten, kaas en havermout ging dat vrij makkelijk, maar brood nog niet: ik had namelijk nog geen stoffen broodzak. In december heb ik er zelf één genaaid van een restje stof. Super easy! Hieronder zie je hoe het moet.

Zo naai je zelf een broodzak

Ik heb zelf met de hand genaaid – ik heb wel een naaimachine, maar ik snap nog steeds niet hoe ik hem goed moet inrijgen en eigenlijk vind ik dat hele ding gewoon veel te ingewikkeld.

Daarnaast is met de hand naaien heerlijk ontspannend en zen. Ik heb geen snel-snel referentiekader van naaien met de machine, en daarnaast: we hebben geen haast. En als je veel met de hand naait, word je er vanzelf beter en sneller in.

Maar als je een naaimachine hebt: go ahead.

Nodig

 • Een restje katoen van zo’n 50×60 cm
 • Naald en draad
 • Restje lint of koord van 70 cm
 • Stofschaar
 • Veiligheidsspeld

Ik heb mijn stuk stof heel simpel gemeten door er een heel brood op te leggen en de stof eroverheen te vouwen. Dat was niet heel precies. Mijn lapje was 50×70 cm, maar de zak die ik nu heb, is vrij breed. Daarom heb ik de maten hier iets aangepast.

Zo maak je de broodzak

 1. Naai de onderkant en zijkant dicht

  Vouw de lap dubbel zodat je oppervlakte 50×30 cm is en speld de randen vast. Naai de onderkant en zijkant met een stiksteek dicht. Stop zo’n 6 cm van de bovenkant.

 2. Knip de naad in

  Knip vlak boven het einde van de zijnaad de losgelaten eindjes een klein beetje in. Speld dubbel en naai vast.

 3. Naai de bovennaad

  Vouw de bovenrand van de stof om. Speld en naai vast. Dit is puur om je tunnel netjes af te werken.

 4. Naai de tunnel

  Vouw de bovenkant nu dubbel tot het punt waar je de naad hebt ingeknipt. Speld en naai vast.

 5. Verstevig de naad bij de tunnelopening

  Om te voorkomen dat je broodzak uitscheurt, kun je de plek waar de tunnel en de zijnaad bij elkaar komen iets verstevigen door meerdere steken op dezelfde plek te maken.

 6. Rijg je lint door de tunnel

  Maak je broodzak af door met behulp van de veiligheidsspeld het lint door de tunnel te rijgen. Knoop de eindjes aan elkaar, keer je project buitenstebuiten en voilà: een herbruikbare broodzak. Enjoy!

Broodzak kopen

Is naaien niet zo jouw ding, en koop je liever een herbruikbare broodzak? Dit zijn fijne adresjes:

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Scroll naar top