Homemade calendulazeep

Het is weer soaping time, vandaag gaan we calendulazeep maken! Calendula (goudsbloem) is een van de meest fijne botanische ingrediënten die je in zeep kunt gebruiken. Het heeft helende eigenschappen en is superfijn bij droge, geïrriteerde huid en eczeem.

In deze zeep gebruik ik calendula in twee vormen: gedroogd in poedervorm door de hele zeep, wat een leuk, rustiek spikkeleffect geeft, en gedroogde hele blaadjes als decoratie bovenop.

Ben je nog onbekend met zeep maken of heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eerst mijn blogposts over zeep maken voor beginners!

Zeepzieden #1: gereedschap

Zeepzieden #2: Basisingrediënten

Zeepzieden #3: Veiligheid

Zeepzieden #4: Stappenplan

Zeepzieden #5: Zeep verkopen

Calendulazeep: de ingrediënten

Olijfolie

Olijfolie is een erg populaire olie in zeepmaken. Aleppozeep is zelfs van 100% olijfolie gemaakt! Hier is makkelijk aan te komen in je lokale supermarkt. Extra vierge is niet per se nodig, maar gezien ze geen “normale” biologische variant hebben bij de Appie, gebruik ik wel een extra vierge olijfolie. Olijfolie is hoog in vitamine E.

Kokosolie

Kokosolie is ook een populaire en makkelijk verkrijgbare olie. Tot nu toe is de goedkoopste biologische variant die ik heb kunnen vinden, die van de Ekoplaza in emmers van 2,5 L. Deze olie zorgt ervoor dat je zeep een mooi hard blok wordt en lekker schuimt bij gebruik.

Zonnebloemolie

Een heel lichte olie, goedkoop en misschien niet direct een olie waar je aan denkt voor het maken van zeep. Omdat zonnebloemolie een hoog vitamine E gehalte heeft, is het een fijne olie om toe te voegen aan zepen waar je geen conserveringsmiddelen aan toevoegt.

Calendula

Ofwel goudsbloem. Zoals al gezegd, calendula heeft helende en verzachtende eigenschappen. Het is ontzettend fijn bij een droge, kapotte huid of wanneer je eczeem hebt.

Yield: 12-15 zepen

Calendulazeep

Calendulazeep

Cold process zeep met goudsbloempoeder en goudsbloemblaadjes.

Prep Time 15 minutes
Active Time 30 minutes
Additional Time 1 month 11 days 14 hours
Total Time 1 month 11 days 14 hours 45 minutes

Materials

 • 248 ml demiwater
 • 110 g NaOH kristallen
 • 375 g olijfolie
 • 300 g kokosolie
 • 75 g zonnebloemolie
 • 3 tl calendulapoeder
 • gedroogde calendula (decoratie)

Tools

 • zeepmal
 • maatbeker (loog)
 • schaaltje (loog)
 • pan (olie)
 • bain marie
 • spatels
 • staafmixer
 • maatlepels

Instructions

1 – Safety first!

Trek kleding met lange mouwen en pijpen aan, dichte schoenen, en doe een schort voor. Zet je veiligheidsbril op en trek handschoenen aan.

Zorg dat je goed geventileerd kunt werken: zet een raam open of de afzuigkap aan.

2 – Zet je gereedschap klaar

 1. Een maatbeker en schaaltje voor je loogoplossing
 2. Een pan of au bain marie systeem voor je olie
 3. Maatlepels voor je essentiële olie en andere toevoegingen
 4. Een zeepmal
 5. Spatels en staafmixer

3 – Loogoplossing

Meet het water af in de maatbeker. Weeg je loogkristallen af in een apart schaaltje. Giet voorzichtig de kristallen in het water en roer tot alles is opgelost. Laat afkoelen tot 30-40 graden.

4 – Vetten

Meet de kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie af in een pan en laat au bain marie smelten. Als je er heel goed op let kan het eventueel ook direct op het formuis met een thermometer erin, maar draai het gas uit voordat alle kokosolie is gesmolten. Roer dan tot de kokosolie ook is gesmolten.

5 – Verzeping

Giet je loogoplossing langzaam bij je vetten. Zet je staafmixer erin (zorg dat hij goed onder staat) en mix tot je een medium-dunne trace bereikt.

Voeg het calendulapoeder toe en mix tot het mooi verdeeld is.

6 – Gieten

Giet je zeep in de vorm – zelf heb ik deze keer een siliconen cupcakevorm gebruikt. Zepen harden dan in 1-2 dagen uit en je hoeft ze niet meer te snijden.

Decoreer met gedroogde calendulablaadjes.

7 - Snijden & uitharden

Haal je zeep na 1-3 dagen uit de mal. Individule mallen kunnen met 1-2 dagen toe, maar als je een zeepcake maakt, heb je wat langer nodig. Met een siliconen liner in je houten mal ipv bakpapier, kan het soms wel 7 dagen duren!

Snijd je zeep indien nodig in stukken en laat 6 weken rijpen om de reactie te voltooien en al het water te laten verdampen.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

1 reactie op “DIY calendulazeep”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Skip to Instructions
Scroll naar top