DIY vogelvoer voor de barre winterdagen

with No Comments

Een tijdje geleden heb ik een blogpost geschreven over het boek “Buiten Gebeurt Het” van boswachter Arjan. Een fantastisch boek bomvol tips en wetenswaardigheden om de Nederlandse natuur te ontdekken, gewoon bij jou om de hoek. Ook als je in de stad woont. Een van de dingen die hij bespreekt is vogels voeren.

DIY vogelvoer voor de barre winterdagen • CherryCharlie.nl

Vogels, zeker de kleintjes, hebben een groot lichaamsoppervlak in verhouding tot hun gewicht. Als het koud is, verliezen ze dus ontzettend veel warmte! Vet voedsel zorgt ervoor dat ze ‘s ochtends weer snel op temperatuur kunnen komen, zodat ze kunnen overleven.

Een van de mooie dingen die jij zelf kunt doen is zorgen voor een vaste voederplek, zodat de vogels zeker weten dat er altijd iets te eten is! Natuurlijk kun je naar de winkel en een paar vetbollen ophangen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf vogelvoer te maken.

Kies een mooie tak uit (of de rand van je balkon) en wacht tot de vogeltjes jouw voederplek hebben ontdekt. Mogelijk duurt dit een paar dagen. Wanneer ze door hebben dat er dagelijks voedsel te vinden is op die plek, blijven ze de hele winter terugkomen!

Het is dan wel de bedoeling dat je een beetje commitment toont en door blijft voeren tot het begin van de lente.

Om boswachter Arjan te citeren:

Belangrijk is dat je doorvoert tot het einde van de winter. Eind maart denken veel mensen: de ergste vorst is weg, nu redden die vogels het wel. Het tegendeel is waar. Al het voer dat in de natuur nog voorhanden was, is intussen wel opgescharreld. Het weer is koud en droog en er groeit nog niks, waardoor er nog geen aanbod is van nieuw voedsel. […] Als je dan ophoudt met voeren, stop je dus op het slechtst denkbare moment.

Arjan Postma – Buiten Gebeurt Het

Dus blijf lekker pinda’s, vetbollen, broodkorstjes en dergelijke op je balkon of in je tuin leveren, totdat er weer voedsel in de natuur te vinden is!

DIY vogelvoer voor de barre winterdagen • CherryCharlie.nl

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.