Cadeaus voor mensen die duurzaam en minimalistisch leven

Of het nou om een verjaardag of om de feestdagen gaat, soms heb je het gevoel dat je een cadeau “moet” geven. Maar wat geef je aan iemand die duidelijk aangeeft dat hij of zij minimalistisch en duurzaam leeft? In deze blogpost geef ik je 7 tips voor duurzame cadeaus én dingen die je juist niet moet geven.

Bij mijn ouders vieren we al een tijdje niet echt Sinterklaas meer met cadeautjes. Meestal gaan we gewoon lekker gourmetten met een oude Sinterklaas-cd op de achtergrond. (Hoewel mama vaak toch stiekem voor iedereen iets koopt.) Kerst vieren we niet met cadeaus, omdat de Kerstman eigenlijk gewoon een Amerikaanse ripoff is van Sinterklaas.

En hoe langer ik duurzaam en bewust leef, hoe meer al die jaarlijkse, dwangmatige cadeaugeverij me tegen gaat staan. Ik probeer duurzamer en minimalistischer te leven. Niet constant nieuwe spullen en frutsels kopen, maar alleen wat ik nodig heb of écht heel graag wil hebben. Spullen verkopen of weggeven die ik niet gebruik.

En ik ben niet de enige. Duurzaam en minimalistisch leven wordt een steeds grotere beweging. Minimalistisch leven, leven zonder overbodige spullen, geeft niet alleen fysiek ruimte, maar ook in je hoofd.

Het klinkt misschien verwend, maar het is best frustrerend als je dan van een lieve oma een goedbedoelde frutsel krijgt waarvan je dan denkt: “Tsja. Wat moet ik hier eigenlijk mee?” En begrijp me niet verkeerd hoor – ik ben altijd ontzettend dankbaar en in de wolken wanneer ik iets krijg wat daadwerkelijk al heel lang op mijn verlanglijst staat.

Ik vind het ook gewoon jammer wanneer iemand zijn geld uitgeeft aan iets waar ik niet op zit te wachten en waar ik niet oprecht dankbaar voor kan zijn.

Daarom deze gids voor duurzame cadeaus, bedoeld voor iedereen die iemand kent die duurzaam of minimalistisch leeft. Want wat geef je zo iemand eigenlijk? Waar kun je zo iemand blij mee maken? En wat kun je eigenlijk beter niet geven?

Dit zijn goede duurzame cadeaus

1 – Iets wat al heel lang op de verlanglijst staat

Als de eco-hippie (ik gebruik dit woord met liefde!) in kwestie een verlanglijst heeft, alleen maar beter! Geef dan iets van de verlanglijst. Misschien wil diegene een specifiek kookboek nog heel graag hebben, of een nieuwe backpack omdat de oude toch wel heel rafelig begint te worden.

Pas trouwens op met het geven van dingen die heel persoonlijk of “op maat” zijn, zoals parfum, een backpack, etc. Geef dan echt het merk en model wat gevraagd wordt. Zo’n specifieke vraag heeft namelijk een reden (bijvoorbeeld omdat die backpack lekkerder zit dan andere merken).

2 – Iets lekkers voor bij de borrel

Heeft diegene geen verlanglijstje? Dan is iets wat direct geconsumeerd kan worden altijd een goed idee. Een lekkere fles wijn, een speciaalbierpakket, een mandje met specialiteiten uit je eigen regio… Ik heb bijvoorbeeld meermaals een “mandje Twente” gemaakt voor familie uit Friesland met bier van lokale brouwers, toastjes en (of course) Johma salade.

Leuke variatie hierop kun je met andere consumables maken: ik kreeg bijvoorbeeld van vrienden een mooie schaal met allemaal lekkere spa producten. De maskertjes en verwenproducten zijn allang op, maar de schaal is zo mooi dat ik hem nog iedere week gebruik voor salade (of chips).

3 – Iets lekkers wat je zelf hebt gemaakt

Ben je dol op bakken of sta je graag in de keuken? Maak dan zelf wat lekkers voor de ontvanger! Persoonlijk vind ik niks leuker dan een middagje in de keuken staan voor een vriend die jarig is. En je maakt er niet alleen de jarige blij mee, maar ook de andere gasten!

4 – Materialen voor iemands hobby

Weet je toevallig dat iemand een specifieke hobby heeft en daar best wel wat geld in gaat zitten? Geef dan wat materialen cadeau. Achterhaal dan wel welk merk diegene gebruikt of heel graag een keer wil uitproberen. Geef een borduurfanaat bijvoorbeeld DMC garen en geen multipack van de Hema of de Action. Of geef iemand die graag schildert dat ene dure merk verf wat hij al heel lang wil proberen.

5 – Een gift aan het favoriete goede doel

Heb je te maken met iemand die liever helemaal geen cadeautjes ontvangt? Vraag dan wat zijn favoriete goede doel is en schenk daar het geld aan wat je anders zou besteden aan een cadeau. Toen mijn oom en tante trouwden, hadden ze alles al wat hun hartje begeerde. In plaats van cadeaus vroegen ze om een gift aan Because I Am A Girl. Uiteindelijk hebben ze honderden euro’s opgehaald!

6 – Een ervaring

Nog een cadeau wat altijd in goede aarde valt is een ervaring. Neem iemand mee uit eten, trakteer op een high tea, financier een uitje wat ze al heel lang willen doen maar waar het telkens niet van komt. Ervaringen maken gelukkiger dan spullen!

7 – Bijdrage voor een groot spaardoel

Volgens Beatrijs Ritsema is het ongehoord om geld te geven (en te vragen) als cadeau, maar als iemand voor iets specifieks spaart, waarom zou je dat dan niet voor een deel cadeau kunnen geven? Stop er dan wel een beetje moeite in en geef geen blanco envelop met een paar briefjes. Schrijf er op zijn minst even een lief kaartje bij waar het voor is, bijvoorbeeld die reis waar iemand voor spaart of dat rijbewijs waar ze mee bezig zijn.

Bonus: Let op de verpakking

Weet je toevallig dat iemand zero waste probeert te leven? Geef dan geen cadeau wat verpakt is in een hoop plastic. Doe er geen cellofaantje om. Verpak het in een restje mooi behang of pagina’s uit een leuk tijdschrift. Wat je ook kunt doen is furoshiki-stijl inpakken met een vrolijk gekleurd sjaaltje uit de kringloopwinkel.

Cadeaus voor mensen die duurzaam en minimalistisch leven

Hier maak je een minimalist of eco-warrior echt niet blij mee

Soms worden cadeautjes niet als cadeautje ervaren, hoe goed de intentie ook is. Vaak is dat heel logisch: iemand die niet drinkt geef je geen fles wijn cadeau, en voor een vegetariër neem je geen borrelmandje met gedroogde worst mee.

Maar een duurzame lifestyle, dat is voor veel mensen nog onbekend terrein. Wat is in zo’n geval eigenlijk not done?

Snijbloemen

Snijbloemen worden vaak behoorlijk milieuonvriendelijk gekweekt: denk aan verwarmde kassen, import per vliegtuig, pesticiden. En na een week zijn ze verlept. Niet cool. Niet duurzaam.

Wat geef je dan wel?
Wil je tóch iets groens geven, geef dan een boeket uit eigen tuin of stekjes van je eigen favoriete planten.

Iets waar je zelf van af wilt

Come on, zou je zelf graag afdankertjes willen ontvangen? Nee toch?!

Wat geef je dan wel?
Als je iets weg wilt doen, geef het dan alléén cadeau als je zeker weet dat de ontvanger het nodig heeft of heel graag wil hebben. Breng het anders naar de kringloop.

Willekeurige souvenirs

In sommige kringen en culturen is het een ding om voor iedereen en iedereens moeder een souvenir mee te nemen als je op vakantie bent geweest. Vindt de gever vast heel leuk, maar de ontvanger heeft er compleet geen context, band of herinnering bij en is het gewoon het volgende ding wat te zijner tijd achter in een kastje verdwijnt.

Wat geef je dan wel?
Neem iets lekkers mee van vakantie als souvenir, een lokale delicatesse. Wijn van die wijnboer naast de camping waar je stond, of Mozartkugeln als je naar Wenen bent geweest. Of stuur gewoon een ouderwets kaartje.

Frutsels, prutsels, kitsch en andere stofvangers

Zijn dit echt cadeaus? Of koop je dit puur “omdat het hoort dat je iets geeft”? Gewoon niet doen. Ook niet als iemand geen duurzame lifestyle heeft.

Wat geef je dan wel?
Kies iets uit bovenstaande inspiratielijst! Vraag naar de verlanglijst van de persoon in kwestie en wat diegene in zijn vrije tijd graag doet. Vraag of hij daadwerkelijk een cadeau wil of dat je hem blij kunt maken met een gift aan een goed doel. Alles beter dan een stofvangende prul van de Action.

Tot slot: Je aanwezigheid wordt ook gewaardeerd

Nodigt iemand je uit met de mededeling dat cadeaus niet nodig zijn, maar dat je aanwezigheid al een hoop betekent, dan kan het geen kwaad om daar gehoor aan te geven. Zoiets wordt vaak met opzet gezegd, omdat iemand alles al heeft wat hij nodig heeft. Kom dan gewoon lekker zonder cadeau en maak diegene blij met je aanwezigheid 🙂

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

4 reacties op “Wat geef je cadeau aan iemand die bewust duurzaam leeft?”

  1. Mooi lijstje! Wij proberen het ieder jaar ook wat bewuster aan te pakken, maR dat is nog best lastig met kleine kinderen en een oma die het toch niet kan laten om de kleinkinderen eens extra te verwennen.
    Maar de eerste tweedehands items zijn al binnen. Verder krijgt onze oudste een ervaring en verder vragen m’n vrien en ik vooral dingen die we nodig hebben (sokken, bodylotion en andere praktische zaken).

  2. It may sound pampered, but it is quite frustrating when you get a well-meant fruit from a dear grandmother and you think: “Well. What am I supposed to do with this? ”And don’t get me wrong – I am always very grateful and in the clouds when I get something that has been on my wish list for a long time. I also think it is a shame when someone spends his money on something that i am not waiting for and for which i cannot be genuinely grateful.

  3. Dank voor de goede tips. Wij (mijn broer en zijn familie en mijn ouders) spraken een aantal jaren geleden af dat we elkaar geen cadeaus meer geven op verjaardagen. In plaats daarvan zijn we gaan sparen en gaan we voor het geld dat we met de cadeaus uitsparen, een lang weekend met elkaar op pad. Om toch niet met lege handen aan te komen geef ik altijd iets wat ik zelf heb gemaakt, zoals eigengemaakte jam of een pot pindakaas. Of een boek of tijdschrift dat ik al gelezen heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top