Duurzaam beleggen

In november 2020 ben ik begonnen met duurzaam belegggen. Natuurlijk krijg ik als ondernemer net als iedere Nederlander een AOW uitkering later als ik oud en bejaard ben, maar toch vind ik het een fijn idee om zelf ook een (extra) potje bij elkaar te sparen. Met de huidige spaarrente schiet dat niet zo op, dus ben ik begonnen met beleggen. Maar dat wilde ik dan wel duurzaam doen. Nu, na een half jaar, een kleine update.

Zo ben ik begonnen

Een kleine recap: Ik ben heel eenvoudig begonnen met beleggen in de duurzame fondsen van Triodos. Een laagdrempelige optie.

Mijn huidige strategie is langetermijnbeleggen, periodiek beleggen, en beleggen in gespreide fondsen. Dit zijn alledrie redelijk veilige keuzes (maar beleggen is natuurlijk nooit helemaal risocovrij).

Omdat ik mijn geld echt voor langere termijn (say 30 jaar ofzo) wegzet en niet opeens nodig heb, hoef ik niet per se mijn geld op te nemen wanneer mijn beleggingen even in een dipje zitten.

Daarnaast worden eventuele schommelingen in de koers redelijk opgevangen omdat ik iedere maand inleg, en niet alles in één keer. Zo is de kans groter dan mijn vermogen ook redelijk stabiel langzaamaan groeit.

Als laatste het beleggen in fondsen: dit zijn “mandjes”, zoals Janneke Willemse het noemt, met verschillende aandelen. Je inleg wordt daarover verspreid. Gaat één aandeel slecht, dan wordt dat opgevangen door de rest.

Dit heb ik ondertussen belegd

Ik ben begonnen met €25 per maand inleggen in het Triodos Groenfonds. Het minimale wat je per maand kunt inleggen, maar ik heb dan ook niet zo’n dikke bankrekening 😉 Dit is een laag risico laag rendement fonds. Wel krijg ik daar een beetje belastingvoordeel overheen, omdat het een groenfonds is. Ik leg nu al 6 maanden in.

Daarnaast leg ik af en toe eenmalig in in het Triodos Pioneer Impact Fund. Dit is een fonds met een hoger risico, maar ook hoger rendement. Eenmalig inleggen kan bij Triodos vanaf €100 per keer, en ik heb daar 2x inlegd.

Wanneer je inlegt, worden er wel altijd een paar tienden van procenten aan servicekosten ingehouden.

Huidige resultaten

2020 heb ik positief afgesloten met een rendement van 4,81% over het totaal van mijn beleggingen. Het eerste kwartaal van 2021 sloot ik af met een rendement van 2,46%.

Op het moment van schrijven (10 mei) staat mijn Groenfonds iets in de min en mijn Pioneer Impact Fund lekker in de plus.

Groenfonds

Totaal ingelegd: €150

Huidige waarde: €149,17

Pioneer Impact Fund

Totaal ingelegd: €200

Huidige waarde: €208,37

Eén van de dingen die ik nu overweeg is om mijn maandelijkse inleg te verschuiven naar het Pioneer Impact Fund, omdat dat harder gaat. Aan de andere kant: ik ben pas een half jaar bezig, het kan nog alle kanten uitgaan!

Ik denk dat ik in november een keuze maak. Dan ben ik een jaar bezig, en dan is het vroeg zat om een keuze te maken.

Hoe sta ik tegenover crypto?

Een tijdje geleden las ik op Facebook een comment onder mijn interview dat Triodos gedeeld had. Iemand deed triest over mijn €25 per maand en schepte op dat crypto veel sneller gaat.

Helemaal waar. Crypto gaat retesnel op dit moment. Toch wil ik daar niet aan meedoen. Dit heeft twee redenen.

Ik vertrouw crypto niet als stabiel genoeg om (bijna) zorgeloos in te beleggen. Het is nu een mega hype, maar is dat over 5 jaar nog steeds zo? Vlakt het af? Dondert het in elkaar? In mijn ogen te risicovol.

Ten tweede is crypto rete-onduurzaam. Echt niet grappig. Er staan 24/7 dikke servers te blazen om die cryptomunten te minen. Zo’n cryptomunt ontstaat namelijk omdat er heel veel supercomputers een mega gecompliceerde berekening moet uitvoeren. De hele tijd door, want er worden constant transacties gedaan, waardoor er constant aan die blockchain gerekend moet worden. Dat kost ongelofelijk bizar veel energie, en de hoeveelheid groene energie die gebruikt wordt is teleurstellend klein.

Groene Zoekers gaat wat uitgebreider in op de impact van bitcoin

Anyway, je voelt hem vast al aankomen: Dat enorme energieverbruik voor snel winst maken vind ik niet ethisch verantwoord en absoluut niet duurzaam. Geen crypto dus voor mij.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

3 reacties op “Duurzaam beleggen: hoe staat het er nu voor? [Mei 2021]”

 1. Ramona Mendis

  Hoi Charlotte!
  Weer een interessante artikel van je! En ook heel fijn dat je uitlegt over crypto want dit is voor mij weer zo’n abstract en eng iets. Ik ben ook veel bezig met duurzamer leven en wil ook daarom alleen duurzaam beleggen dus dit was echt waardevol om te weten dat crypto dus niet duurzaam is. Dankjewel voor die inzicht! Ik kijk uit naar je artikelen over beleggen!

  1. Hoi Ramona, dankjewel voor je lieve berichtje! Ik vind het echt zo tof om te horen wanneer ik mensen een eindje op weg heb geholpen <3

 2. Jeroen van Linge

  Hoi Charlotte,
  Goed om te lezen dat je crypto afwijst met duidelijke redenen. Wat betreft de duurzaamheid bewijst crypto dat dit een volslagen verkeerd spoor is als we ecologische verantwoord willen leven op de planeet Aarde.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top