Vandaag wil ik het hebben over money mindset. Klinkt zweverig, is het niet. Money mindset is simpelweg een hippe term voor hoe je over geld denkt en wat voor rol het in je leven speelt. Ik luister de laatste tijd veel podcasts over money mindset en die kant van het ondernemerschap. Vaak gaat die manier van denken heel erg over wat geld voor jouzelf kan betekenen. Ik heb mezelf tegenwoordig een duurzame money mindset aangeleerd, en dit is hoe ik dat heb gedaan.

9 affirmaties voor een duurzame money mindset

Zo was mijn money mindset eerst

Ik ben opgegroeid in een heel gemiddeld gezin met een heel gemiddeld inkomen in een heel gemiddeld milieu. Ik kreeg zakgeld en kleedgeld naar de maatstaven van het Nibud, maar verder ging het eigenlijk nooit echt over geld thuis.

Toen ik na de middelbare school de keuze voor muziek maakte, waren mijn ouders wel een beetje bezorgd: dat is wel hard werken hoor. Geen vetpot. Je moet enorm veel schnabbels scoren om je hoofd boven water te houden.

In mijn studententijd had ik natuurlijk weinig te besteden, dus ging het vooral om alles zo goedkoop mogelijk te kopen. Ik wilde erbij horen en dat mocht vooral niet teveel geld kosten.

Daarbij: Mensen die veel geld verdienden in mijn omgeving, gaven het ook uit aan dingen die in mijn ogen slecht waren: veel vliegreizen en onnodige spullen. Mensen die veel geld verdienden zag ik dus als slecht. Niet bepaald een gezonde money mindset!

Zo is mijn money mindset nu

Tegenwoordig kijk ik heel anders tegen geld aan.

Door de rubriek “zij verdient een ton” van Vrije Meid kreeg ik het inzicht dat je inkomsten niet per se afhankelijk hoeven te zijn van de uren die je werkt. Mooi, want ik kan als autist met burnoutverleden no way 40 uur per week in loondienst. Nooit weer. Ondernemerschap kun je zo inrichten dat het voor jóú werkt.

En door andere artikelen en podcasts (en mijn boekhouder Esmeralda) leerde ik dat je niet bescheiden hoeft te zijn, dat je mag vragen wat je waard bent, schijt moet hebben aan mensen die dat niet willen betalen, en dat marketing en sales niet “vies” en voor gladde, opdringerige figuren zijn.

Maar de echte transformatie kwam door deze podcast van Celine Charlotte. Zij denkt vanuit overvloed, en daarmee heeft ze mijn hele wereld op zijn kop gezet. Vooral het inzicht “hoe meer geld je verdient, hoe meer geld jij kunt uitgeven aan de dingen die jij belangrijk vindt” was life-changing voor me. Of op zijn minst mindset-changing.

Als je veel geld verdient, kun je daar ook heel veel goede dingen mee doen.

Stel dat ik een ton per jaar verdien, of meer, stel je dan eens voor hoeveel ik structureel kan doneren aan instanties en goede doelen zoals Trees for All, Milieudefensie, Greenpeace.

Dan zou ik 100% biologisch-dynamisch en fairtrade boodschappen doen, zonder het idee in mijn achterhoofd “dat het wel betaalbaar moet blijven”.

Dan kan ik honderden, duidenzenden euro’s beleggen in duurzame fondsen en aandelen van duurzame bedrijven.

Hoe fantastisch is dat?

In plaats van te denken dat geld schaars is en afhankelijk van wat je hebt gestudeerd, of wat voor baan je hebt, sta ik mezelf nu toe om er veel opener en ruimer over te denken.

Beter ga ik heel veel geld verdienen, want dan kan ik er heel veel goede dingen mee doen!

Affirmaties voor een duurzame money mindset

Dit klinkt misschien wel een beetje zweverig, maar een interessante oefening die ik een tijdje geleden heb geleerd in de Heartcentered Sales Cursus van Sharona Bolander: Dat je elke dag start met een aantal affirmaties die belangrijk voor je zijn.

Ik geloof niet in de wet van aantrekkingskracht, maar geloof wél dat als je affirmaties die voor jou betekenis hebben dagelijks herhaalt, dat je anders gaat kijken naar dingen en daardoor andere keuzes gaat maken.

En of je ze uitprint en op de spiegel hangt zodat je ze elke ochtend kunt lezen, er ‘s ochtends over mediteert, ze simpelweg hardop uitspreekt of gewoon stilletjes in je hoofd herhaalt, dat doet er volgens mij niet zo toe.

Dit zijn mijn affirmaties voor een duurzame money mindset:

  • Hoe meer geld ik verdien, hoe meer goede dingen ik met mijn geld kan doen
  • Ik verbeter de wereld door meer geld te verdienen
  • Hoe meer ik in mijzelf investeer, hoe meer geld ik verdien
  • Ik steun de lokale economie door meer geld te verdienen
  • Hoe meer geld ik beleg, hoe meer duurzame startups ik help
  • Hoe meer geld ik verdien, hoe meer geld ik kan doneren aan mijn favoriete goede doelen
  • Hoe meer geld ik duurzaam uitgeef, hoe meer ik een voorbeeld ben voor anderen
  • Hoe meer geld ik aan duurzame bedrijven uitgeef, hoe minder ik de boodschap “goed bezig” geef aan onduurzame bedrijven
  • Hoe meer geld ik verdien, hoe meer ik controle heb over een eerlijke verdeling van geld

Kleine disclaimer: Geld moet rollen, maar pas op dat je niet vervalt in consumentisme. Je kunt je geld ook uitgeven aan diensten en goede doelen in plaats van aan spullen. Of wat dacht je van dat klimaatneutrale huis waarvan je altijd al hebt gedroomd?

Hoe staat het met jouw money mindset? Werk jij al aan een duurzame money mindset?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top