Wandelen op landgoed Schovenhorst

Begin maart was ik op workation in Putten: even weg uit Hengelo, nieuwe omgeving, veel wandelen en natuurlijk ook hard werken. Eén van de wandelingen die ik maakte voerde me over landgoed Schovenhorst. Serieus, ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten naaldbomen bestonden! Lees verder voor mijn wandelverslag.

Landgoed Schovenhorst is een bijzonder bomenlandschap: sinds 1848 is hier veel geëxperimenteerd met inheemse en exotische boomsoorten: welke doen het goed hier in Nederland? Welke groeien snel, hebben fijn hout om mee te werken?

Het onderzoek is allang gestopt, maar het resultaat is nog altijd zichtbaar: een driecontinentenbos met bomen uit Europa, Azië en Amerika, een arboretum (bomentuin) en twee pinetums (naaldbomentuinen).

Ik heb de bomentuinenwandeling gedaan: een wandeling van 2,5 kilometer door het arboretum, groot pinetum, klein pinetum en Josinapark. Verkijk je er echter niet op: ondanks de geringe afstand is er zoveel te zien dat je er langer over doet dan je zou denken!

Wandelen op landgoed Schovenhorst

Omdat ik in Krachtighuizen verbleef, liep mijn aanlooproute door het driecontinentenbos. Na het oversteken van de grote weg kwam ik aan op de parkeerplaats waar de route officieel begon.

Ik had voor de zekerheid een foto gemaakt van het informatiebord waar de route op stond, omdat ik geen kaart had en het niet duidelijk was of er markering zou zijn. Die was er gelukkig wel, maar niet op alle plaatsen even duidelijk of goed onderhouden. Desondanks was de wandeling prima te volgen.

Ik liep de route tegen de klok in, zodat ik de bostoren tot het einde kon bewaren.

In de bomentuinen staan ongelofelijk veel verschillende loof- en naaldbomen, allemaal met een bordje erbij waar hun naam en herkomst op vermeld staat. Heel interessant. Er staan af en toe echt enorme bomen tussen!

Wat ik vooral heel gaaf vond, was de enorme verscheidenheid. Allerlei texturen stammen, rechte en kromme bomen, naalden in alle lengtes en groentinten die je kunt verzinnen, en ook zo verschillend in aanhechting!

Zo vroeg in maart waren de loofbomen helaas kaal, dus in de lente en zomer belooft het dus nóg spectaculairder te zijn.

Toen ik tegen het eind bij de bostoren kwam, bleek die helaas gesloten in verband met de coronamaatregelen. Jammer maar begrijpelijk. Normaal gesproken kun je voor €4 (pinnen) naar boven en over de boomkruinen uitkijken. Het schijnt dat er bovenop de toren óók nog een kleine bomentuin is aangelegd, heel bijzonder dus!

Een goede reden om nog een keer terug te komen.

Handig om te weten

Wandeling: Bomentuinenwandeling, Landgoed Schovenhorst

Startpunt: Parkeerplaats Landgoed Schovenhorst (aan de N797)

Moeilijkheidsgraad: Vlak terrein, duidelijke paden. Route is gemarkeerd met groene paaltjes en bordjes, maar zijn soms zo erg vervaagd dat de paaltjes niet opvallen of de pijlen op de bordjes niet leesbaar zijn. Even een foto van de kaart maken is dus een must.

Lengte: 2,5 km

Horeca: Brasserie Schovenhorst

Meer informatie vind je hier

Mijn wandeling

Tijd van het jaar: Begin maart

Weer: Zonnig, prettige temperatuur

Kleding: Geen speciale wandelkleding, wel wandelschoenen

In de rugzak: Water en krentenbollen

Overnachten in de buurt

Natuurhuisje 58854 *

Tiny house, 2 personen

Natuurhuisje 50836 *

Bungalow, 4 personen

Natuurhuisje 36421 *

Bungalow, 4 personen

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Accepteer je marketingcookies van de betreffende website, dan kan ik ook commissie vangen als je later een aankoop doet. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top