Noorwegen 2016: Wat gaat er in mijn tas? + free backpacking paklijst

Wanneer je op een trektocht gaat, sjouw je alles op je rug. Je onderkomen, je keuken, je bed, je garderobe – alles moet mee wanneer je geen dagwandelingen maakt, maar een langere tocht. Zo’n tocht kan 3 dagen duren, maar ook 2 weken. Of zelf een paar maanden, als je als die-hard thru-hiker een pad als de Appalachian Trail of Pacific Crest Trail gaat lopen! Vandaag deel ik met jullie mijn eigen backpacking paklijst.

Wandelpad

Ik deel mijn lijst op in de volgende delen:

 • Wandelen & navigeren
 • Kamperen
 • Keuken
 • Hygiëne
 • EHBO
 • Kleding
 • Rantsoenen
 • Overig
 • Luxe

Wandelen en navigeren

Dit is wat je de hele dag doet, dus zorg dat je voorbereid bent! Zorg voor goede topografische of wandelkaarten met hoogtelijnen en eventueel ook trails aangegeven (hallo ut.no/kart!), een waterdichte kaarthoes, een kompas en eventueel GPS.

Ik heb een GPS app op mijn telefoon gedownload, maar meer omdat ik wil bijhouden wat ik nou precies wandel dan omdat ik erop wil navigeren. Ik volg voornamelijk wegen en trails en zal maar af en toe een doorsteekje maken naar een andere trail, maar dat doe ik liever met kompas, omdat ik beter weet hoe dat werkt.

Ook is het een goed idee om de route van tevoren te bekijken met de satellite view en streetview functies van Google maps. Zo weet je hoe de omgeving eruit gaat zien, er waar je eventueel wel en niet langs kunt. Ik had mijn route gepland over een bepaalde brug, maar dat bleek dus een brug voor alleen auto’s te zijn. Dat werd dus even herplannen!

Ook is het fijn om 1 of 2 wandelstokken mee te nemen. Ze helpen ontzettend met het behouden van je evenwicht en het heel houden van je knieën, zeker wanneer je een backpack draagt! De laatste paar wandeljaren in Engeland hebben mijn moeder en ik allebei met wandelstok gedaan en dat is echt zoooo fijn!

Kamperen

Ik heb een klein kunststof tentje van 3,5 kilo zwaar. Niet super lichtgewicht, maar goed genoeg op dit moment. Er is mij van jongs af aan verteld dat katoenen tenten “beter” zijn, omdat die strak gaan staan bij regen en polyester gaat slap hangen, wat sneller voor lekken zorgt. “Beter” hangt echter af van je situatie en prioriteiten – ik heb geen zin om 12 kilo tent op mijn rug te dragen! Verder heb ik er bij het uitzoeken van mijn tent op gelet dat het buitendoek lekker ruim van het binnendoek af staat – als het dan slap gaat hangen, hangt het in ieder geval niet direct tegen de binnentent aan!

Omdat ik geen idee heb op wat voor terrein ik zal slapen iedere nacht, vervang ik mijn haringen door rotspinnen. Wat zwaarder, maar het maakt je tent opzetten op rotsachtig terrein (of wanneer er simpelweg heel veel stenen in de grond zitten) zoveel makkelijker! En wanneer het echt nodig is om ze de grond in te hameren, ligt er vast wel een mooie grote functionele steen in de buurt 😉

Daarnaast heb je natuurlijk een slaapzak en matje nodig. Over de laatste 20 jaar heb ik op van alles geslapen, van schuimrubber matjes tot self-inflatable matjes. Sinds 2014 heb ik een klein luchtbedje van 550 gram. Wanneer je hem oprolt, is hij even groot als een drinkfles!

Verder neem ik een LED hoofdlampje mee plus een setje extra batterijen, en als het past mijn favoriete fleece dekentje. Vorig jaar in London kwam dat erg van pas: mijn oude slaapzak bleek niet meer zo goed te isoleren, en zelfs met 15°C en een partner in de tent hand ik het nog koud. Ik hoop dat ik hem deze zomer met mijn nieuwe slaapzak niet nodig heb!

Een kussen neem ik niet mee – ik slaap graag op mijn buik en mocht ik toch iets onder mijn hoofd willen, dan werkt een opgevouwen trui ook prima.

Keuken

Houd het zo simpel mogelijk – zo’n enorme pannenset als Samwise Gamgee op je rug is echt niet chill! Mijn keuken bestaat uit het volgende:

 • Kookpitje + brandstof – Ik twijfel heel erg of ik voor het pitje van mijn ouders ga, wat op Campingaz werkt, of een solid fuel brander koop. De blokjes van Esbit en Firedragon zijn niet goedkoop, maar het schijnt dat witte aanmaakblokjes vergelijkbaar zijn en ook werken. Voordeel is dat die dingen veel makkelijker te krijgen zijn in een willekeurig dorpje dan Campingaz. Tijd om te testen deze week en een keuze te maken!

Let erop dat je in principe geen brandstof mag meenemen in het vliegtuig. Mocht je met het vliegtuig naar je bestemming gaan, dan moet je dit dus op locatie kopen. Op meerdere fora heb ik echter gelezen dat blokjes zonder problemen mee kunnen, mede omdat het er niet verdacht uitziet (in tegenstelling tot gasblikjes).

 • 1-persoons pannenset – Een klein pannetje met uitklapbaar handvat, met daarop geklemd een deksel/koekenpan/bord. Daarin heb ik een bekertje zitten en een bestekset.
 • Ziplockzakjes – in verschillende maten te gebruiken als afvalzak, bewaarzak, bescherming tegen water, en wat je allemaal nog meer kunt verzinnen. Ik neem er niet teveel mee, want de ziplockzakjes waar mijn ontbijt en avondeten in zitten, kunnen daarna ook als afvalzakje dienen!
 • Fire starters – een paar bolletjes watten met vaseline, just in case. Stel je voor dat mijn brandstof op raakt, dan kan ik ten minste nog een klein vuurtje bouwen.
 • Waterzak of flessen – Eerst leek een waterzak me handig, die stop je in je backpack en er kan zo’n 2-3 liter in. Maar na het kijken van meerdere video series over thru-hiking, begin ik er steeds meer voor te voelen om toch gewoon flessen mee te nemen.
 • Water purification – Wanneer je on trail water uit een beek of rivier haalt, moet je het ALTIJD zuiveren. Ik heb een pompje op mijn wishlist staan, maar dat is vrij duur. Bever heeft er ook mooie druppels voor, dus dat is ook een optie. Ik voel er niet zoveel voor om net als mijn zusje na een week extreme survival met een nare parasiet te zitten…
 • 2 aanstekers – 1 voor reserve.

Hygiëne

Heel belangrijk! Als je gaat backpacken word je vies, dat kun je niet voorkomen. Je zweet, je moet soms over modderig terrein, misschien moet je een riviertje oversteken bij gebrek aan brug, of het is zo droog dat je onder het stof komt te zitten. Hygiëne is echter zeer belangrijk! Niet per se om er goed uit te zien of lekker te ruiken – veel meer om te zorgen dat je niet ziek wordt.

Om deze reden neem ik hand sanitizer me (lekker makkelijk onderweg), snoetenpoetsers en een bandana + castillezeep (biologisch afbreekbare zeep gemaakt van plantaardige olie, water en loog, bijvoorbeeld Aleppozeep) om me onderweg te wassen. Ook kun je hiermee eventueel de afwas doen!

Ook hoog op de backpacking paklijst staan zonnebrandcrème, aftersun en lippenbalsem met zonnefactor. Bescherming tegen de zon is belangrijk als je de hele dag buiten bent, ook als je zo noordelijk zit. Ook in Noorwegen heb je af en toe van die mooie warme zomerse dagen als in Nederland!

Meer essentials zijn een tandenborstel+ tandpasta, wc-papier, de pil, een paar tampons just in case, mini borsteltje en extra haarelastieken, sneldrogende handdoek en deet (tegen insecten weetjewel).

Minder essentieel is een nagelvijl, maar ik ken mezelf: zodra ik ook maar 1 haakje aan mijn nagels heb, ga ik erop knagen als een malle. Beter een klein vijltje meenemen dus.

Wat ik trouwens echt belachelijk vind, zijn de backpacking paklijsten voor vrouwen die ik op internet zie af en toe: mascara, lipstick, etc. Alles staat erop! En honestly, nobody cares hoe je eruit ziet tijdens zo’n tocht. Persoonlijk zou ik het stiekem zelfs raar vinden om een stinkende backpacker met lipstick tegen te komen… 😉

EHBO

Ik hoop het natuurlijk niet nodig te hebben, maar op iedere vakantie en iedere wandeltocht gaat er een mini EHBO kitje mee. Ik heb een klein basic reiskitje van Kruidvat, waar ik een stripje paracetamol aan heb toegevoegd en het dunne pleistertape heb vervangen door sporttape. Sporttape is multi-functioneel: je kunt het gebruiken als leukoplast, als blarenpleisters, als blarenpreventie en, mocht het nodig zijn, ook als ondersteuning voor gewrichten.

Kleding

Eigenlijk moet je dit opdelen in de kleding die je aan hebt en de kleding die je meeneemt. Mijn basic outfit bestaat uit een sportbh & niet-katoenen onderbroek, een sneldrogend shirt, een wandelbroek, wandelsokken, wandelschoenen, fleecevest en waterdicht jack.

Wat ik verder meeneem zijn een extra set kleren, 2 extra paar sokken en onderbroeken, muts, zonnebril, rekenkleding, sjaal, dunne handschoentjes en heel belangrijk: lang shirt en lange broek als pyjama of “camp clothes”.

Rantsoenen

Met dank aan vele hiking websites, Youtube filmpjes en Pinterest heb ik mij eigen rantsoenen samengesteld. ‘s Ochtends eet ik havermout, ‘s avonds een stevige dehydrated/rehydrated maaltijd met couscous, macaroni of noodles. (Couscous is echt goud!) Tussendoor en als lunch heb ik hartkeks met mini broodbelegjes, Snickers, repen van het een of ander (waarschijnlijk een mix van mueslirepen uit de supermarkt en een paar sportrepen van Decathlon) en trailmix.

Na het kijken van deze video denk ik echter dat ik mijn huidige hoeveelheid snackies en tussendoortjes wel moet uppen! Plan is om sowieso in Noorwegen ook langs supermarktjes in dorpen te gaan om vers fruit te halen en reindeer jerky en waarschijnlijk dus ook andere snackies, dus dat moet helemaal goed komen. Onderweg snackies kopen is makkelijker dan volledige maaltijden.

Overig

Natuurlijk zijn er een hoop kleine dingetjes die niet onder een van deze categorieën vallen, maar toch niet mogen ontbreken op deze backpacking paklijst: mijn vliegtickets, ID kaart, OV kaart, pinpas en zorgpas zijn heel belangrijk op reis. Verder gaan natuurlijk sleutels en telefoon mee. Mijn telefoon zal voornamelijk uit of in vliegtuigstand staan – ik wil hem eigenlijk alleen gebruiken voor af en toe een foto en de GPS.

Ook heel belangrijk:

 • Gaffa tape – Eigenlijk een soort duct tape, multifunctioneel, zeer geschikt voor tent- en tasreparaties, maar met het grote verschil dat het nauwelijks lijmresten achterlaat.
 • Fluitje voor noodsituaties.
 • Contant geld – Voor ik op stap ga, haal ik wat Noorse Kronen bij het wisselkantoor hier in Enschede. Voor hetzelfde geld wordt mijn pas geweigerd als ik even iets wil pinnen (dat was echt niet chill in de Ardennen!) en god knows hoelang het duurt voor de bank dat gefixt heeft wanneer je belt.
 • Printje met belangrijke info – Adressen voor vakantiekaartjes, telefoonnummers van bank en ambassade en Noorse alarmnummers.
 • Hoe & Wat Noors – Of any taal, welk land je ook heen gaat. Altijd fijn om de essentiële zinnetjes ergens op papier te hebben, voor als je spontaan vergeet wat je met Duolingo hebt geleerd 😉

Luxe

Natuurlijk zijn er ook items die je niet per se nodig hebt, maar je die wel graag mee wilt voor comfort of om je experience vast te leggen. In mijn geval zijn dat:

 • Dagboek en pen
 • Powerbank, zonnepaneel en bekabeling
 • Gorillapod voor mijn telefoon
 • Misschien citronellakaarsjes. Aan de ene kant gezellig, aan de andere kant anti-mug. Maar niet heel erg nodig als je Deet draagt!

Dit is wat ik meedraag op mijn rug! Het eten is waarschijnlijk het zwaarste: ik schat rond de 4 à 4,5 kilo aan het begin. Gelukkig slinkt dit snel. Verder zijn mijn tent en tas vrij zwaar. Mijn nieuwe slaapzak gaat heel erg meevallen: ongeveer 1 kilo.

Klik hier om mijn backpacking paklijst te downloaden

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.