Kruidenzalf tegen jeuk

Eén van de dingen die ik echt amazing vind aan de natuur, is hoeveel oplossingen ze kan bieden. Bijvoorbeeld voor jeuk na insectenbeten of brandnetelbultjes. Voor deze homemade kruidenzalf tegen jeuk heb ik 3 soorten planten gedroogd, daar een olie van getrokken en vervolgens een zalf van gemaakt. Kost wat tijd, maar het resultaat is heel rewarding.

Deze planten heb ik gebruikt

Weegbree

Je hebt weegbree vast wel als die plant die je moet kneuzen en over je huid moet smeren wanneer je per ongeluk door de brandnetels bent gelopen. Meestal groeit het ook in de buurt van brandnetels!

De weegbree die ik heb gebruikt is smalle weegbree. Die groeide tijdens een wandeling langs een paadje tussen de weilanden in overvloed. Ik kon een flinke handvol plukken, zoveel stond er!

Wil je zelf ook kruiden wildplukken, check dan deze blog voor belangrijke richtlijnen.

Calendula

Ofwel goudsbloem. Verzachtend en kalmerend voor de huid. Deze groei ik gewoon op het balkon in emmers. Af en toe pluk ik wat van de bloemen om de bloemblaadjes te drogen.

Citroenmelisse

Niet alleen lekker als thee of om de muggen op afstand te houden, maar ook een fijn kruid wanneer je een geïrriteerde huid hebt. Ook deze groei ik gewoon op het balkon. Officieel volgens mij niet winterhard, maar hij doet het al een aantal jaar uitstekend, ik heb er eigenlijk geen omkijken naar.

Gedroogde kruiden

Kruiden drogen

Wij hebben niet echt ruimte in huis om een kruidendroogrek neer te zetten, of om kruiden op de langzame manier aan ene lijntje te drogen, dus doe ik het altijd in de oven op de laagste stand. 50°C, pollepel tussen de deur, en wachten tot ze crispy zijn. Ik bewaar mijn gedroogde kruiden altijd in glazen potten.

In olie trekken

Vervolgens heb ik de kruiden in de olie gezet. Niet heel veel, omdat ik in principe maar 1 blikje zalf wilde maken.

Ik heb 2 eetlepels van elk kruid in een potje gedaan, en dat nét onder de olie gezet: dat waren 10 eetlepels. Ik heb gewoon zonnebloemolie gebruikt – dat hebben we standaard in huis, en zonnebloemolie is rijk aan vitamine E, wat bederf tegengaat.

Deksel erop, en minimaal een maand wegzetten op een donkere plek, in ons geval de voorraadkast. Af en toe even omschudden.

Na een maand kun je de kruiden uit de olie zeven en is hij klaar voor gebruik.

Kruiden in olie

Kruidenzalf tegen jeuk maken

Nodig

  • Kruidenolie (zoals hierboven beschreven)
  • Sheaboter
  • Bijenwas

Zo ga je te werk

  • Weeg in een schaaltje af hoeveel kruidenolie je hebt (of wilt gebruiken).
  • Weeg in een ander schaaltje evenveel sheaboter en 10-15% bijenwas af.
    Heb je 60 g olie, dan weeg je dus 60 g sheaboter af en 6-9 g bijenwas.
  • Smelt de sheaboter en bijenwas au bain marie of in de magnetron.
  • Voeg de kruidenolie al roerend toe.
  • Giet het mengsel in een goed afsluitbaar blikje of glazen potje. Doe het deksel erop en laat afkoelen. Je zalf is klaar voor gebruik!

Als je hygiënisch te werk gaat, is deze zalf best wel een paar maanden houdbaar, omdat er geen water in zit. Begint de zalf raak te ruiken of krijgt hij een vreemde kleur, dan is het tijd om hem weg te doen.

Je kunt deze zalf gebruiken op insectenbeten en brandnetelbultjes. Of simpelweg wanneer je een droge huid hebt die wel een extraatje kan gebruiken.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

Scroll naar top