Wildplukken in Nederland: Compactgids Wildplukken + poster met eetbare soorten per seizoen

Wildplukken is een mooie manier om dichter bij de natuur te komen. Wildplukken in Nederland wordt over hel algemeen getolereerd als het voor eigen gebruik is. Plukken van zeldzame planten en in natuurreservaten is echter verboden. Maar hoe doe je dat, en hoe weet je welke planten eetbaar zijn? De Compactgids Wildplukken helpt je een handje.

Verantwoordelijk wildplukken

Verantwoordelijk wildplukken gaat om twee dingen: ten eerste is het natuurlijk de bedoeling dat je de natuur geen grote schade toebrengt, door te zorgen dat je genoeg overlaat voor wilde dieren en zeldzame planten te laten staan. Ten tweede is het een stukje eigen gezondheid: je wilt natuurlijk niet ziek worden.

Dit zijn fijne richtlijnen om je aan te houden:

  • Pluk alleen op plekken waar overvloed is;
  • Pluk enkel wat je persoonlijk nodig hebt, plukken voor commerciële doeleinden is verboden;
  • Pluk maximaal 10% van wat er staat;
  • Pluk geen zeldzame planten;
  • Pluk niet in beschermde natuurgebieden;
  • Pluk alleen als je 100% zeker weet welke plant je voor je hebt;
  • Pluk niet langs drukke wegen (ivm uitlaatgassen en fijnstof) en op plekken waar veel honden worden uitgelaten.
Wildplukken in Nederland: Wilde lijsterbes

Wildplukken en Leave No Trace

Het Leave No Trace principe gaat ervan uit dat je geen sporen achterlaat, maar ook geen dingen meeneemt uit de natuur. Wildplukken druist daar natuurlijk recht tegenin als iedereen dat zou doen.

Als je je echter heel netjes aan de richtlijnen houdt, vind ik het persoonlijk wel verantwoord. Denk bijvoorbeeld aan een plek waar bossen brandnetels staan, of een strand dat vol zeewier ligt.

Gebruik vooral je gezonde verstand en maak zelf de afweging of je verantwoord en respectvol bezig bent.

Wildplukken in Nederland: Bernagie

Compactgids Wildplukken

Wanneer je gaat wildplukken, is het belangrijk om zeker te weten wat je plukt. De Compactgids Wildplukken van uitgeverij Kosmos is hierbij een handig hulpje. De gids is klein genoeg om in mij jaszak te passen!

De gids begint met een kleine introductie en korte uitleg van hoe je je wilde oogst kunt bereiden of bewaren. Daarna volgen zo’n 200 pagina’s met eetbare planten, ingedeeld in vruchten, noten en zaden, bloemen, groentes, kruiden, wortels, hele planten, (heel veel) paddestoelen, zeewieren en schelpdieren.

Achterin zit een miniposter waar veelvoorkomende planten zijn gesorteerd per seizoen en per habitat.

Persoonlijk vind ik de indeling niet heel handig – het is bijvoorbeeld een beetje arbitrair of iets nou een groente of een kruid is, bijvoorbeeld. Het is ook niet de handigste manier om in the field je plantje te moeten opzoeken in de gids. Had persoonlijk liever gezien dat ze het hele boekje op habitat of seizoen hadden ingedeeld.

Al met al is het wel een fijne gids als je al een idee hebt van welke plant je voor je hebt en alleen even wilt dubbelchecken, just to be sure. Je kunt dan makkelijk je vermoeden opzoeken in het register achterin. Dit lijkt me ook de meest veilige manier om de gids te gebruiken.

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Accepteer je marketingcookies van de betreffende website, dan kan ik ook commissie vangen als je later een aankoop doet. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Natuurlijk is alles wat ik schrijf mijn eigen mening en streef ik er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel voor jullie te schrijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top