Zo gebruik je essentiële olie (zonder zweverig gedoe): geurstokjes

Essentiële olie of ook wel etherische olie: ik ben er fan van, anderen vinden het maar zweverig gedoe. Het is ook een beetje gek als je er nog niet zoveel van weet. Zelf ben ik geen spiritueel persoon, maar ik zet het vooral heel praktisch in. In deze blogpost leg ik je uit wat essentiële olie is en waar ik het voor gebruik.

Wat is essentiële olie?

Essentiële olie is een zeer geconcentreerd destillaat van vluchtige stoffen uit planten. Denk bijvoorbeeld aan geurstoffen, maar soms ook stoffen met medicinale eigenschappen. Zo’n destillaat wordt vaak verkregen door middel van stoom, maar ook CO2-extractie is een optie wanneer de gewenste stoffen niet in water oplosbaar zijn.

Omdat zo’n olie dus zo puur en geconcentreerd is, moet je er wel voorzichtig mee omgaan. Gebruik etherische olie dus nooit puur, maar altijd in een verdunning, bijvoorbeeld verdampt in water of in een draagolie.

Verschil met geurolie

Iedere essentiële olie kan gebruikt worden als geurolie, maar lang niet iedere geurolie is daadwerkelijk een essentiële olie. Veel (goedkope) geuroliën zijn gemaakt van synthetische componenten die wel ruiken als de gewenste plant, maar dus niet van de plant zelf komen en dus ook de eventuele medicinale vluchtige stoffen missen.

Waar gebruik ik essentiële olie voor?

Zoals ik al zei, ik ben geen spiritueel persoon. Ik gebruik geen essentiële olie om mijn huis te “reinigen” van “kwade energieën” en dat soort dingen, daar geloof ik niet zo in. Ik gebruik het op een heel praktische, fysieke manier.

1 – Stomen bij verkoudheid

Eén van mijn favoriete opties is stomen wanneer ik verkouden ben, puur ter verlichting van mijn luchtwegen. Ik druppel hiervoor wat essentiële olie in een schaal kokend water, of ik spat een paar druppels op de muur van de douche. Zo kan ik de olie inademen.

  • Mijn favorieten: tijm, rozemarijn, eucalyptus

2 – Ontspannen in bad

Na een lange dag wandelen vind ik het heerlijk om af en toe in bad te gaan. Ja, bruisballen en badschuim zijn hartstikke tof, maar je kunt het ook eenvoudig houden met een handvol epsomzout en een paar druppels etherische olie.

  • Mijn favorieten: lavendel + mandarijn
Zo gebruik je essentiële olie (zonder zweverig gedoe): zeep maken

3 – Zeep maken

Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn en mijn eigen zeep te maken. Eén van de makkelijkste manieren om geur aan je zeep toe te voegen, is essentiële olie. Bijna iedere geur is hier wel geschikt voor, maar met sommige sterke specerijen moet je oppassen: bijvoorbeeld kaneel of kruidnagel.

Daarnaast zijn citrusgeuren vaak zo vluchtig dat ze ook de relatief lage temperatuur snel vervliegen, en je er weinig van ruikt.

  • Mijn favorieten: kamille, roos, lavendel, sandelhout

4 – Skincare

Om hun soms medicinale eigenschappen kunnen essentiële oliën ook heel fijn zijn wanneer je je eigen huidverzorging maakt. Sommige oliën zijn kalmerend voor je huid, anti-bacterieel of helpen tegen acne.

  • Mijn favorieten: kamille, lavendel, tea tree

5 – Tegen insecten

Er zijn een hoop oliën die insecten op afstand houden! Je kunt ze verdampen in een diffuser, in een zelfgemaakte kaars verwerken, of je eigen anti-muggenbalsem maken.

  • Mijn favorieten: citronella, citroenmelisse, citroeneucalyptus
Zo gebruik je essentiële olie (zonder zweverig gedoe): diffuser

6 – Luchtverfrisser

Wij hebben helaas rokers als onderburen en buren, dus het gebeurt wel eens dat er zo’n vlaag stinkende sigarettenrook naar binnen waait. Bah! Ik ga hier heel slecht op, dus ik zet dan direct de diffuser aan met een frisse geur.

  • Mijn favorieten: pepermunt, grapefruit, cypres

7 – Frisse was

Duurzame wasverwachter kopen? Nope. Ik gebruik al jaren een scheut azijn om mijn was lekker zacht te krijgen. Ruik je niks van. Wil ik toch een geurtje, bijvoorbeeld wanneer ik het beddengoed of onze wandelkleding heb gewassen, dan voeg ik een paar druppels essentiële olie toe aan ons was-ei of soms in het wasverzachterbakje.

  • Mijn favorieten: lavendel (beddengoed), grapefruit (sportkleding)
Scroll naar top