Zo kan het ook: optimistisch over een gezamenlijke, bio-geïnspireerde toekomst

Ik vind het altijd tof om nieuwe dingen te leren over klimaatverandering en duurzaamheid. Recent presenteerde het initiatief “Bio Inspired Innovation” helemaal coronaproof online via een live video hun boek “Zo kan het ook”: Een optimistisch en inspirerend boek vol met prachtige initiatieven op het gebied van duurzame productie, duurzaam ondernemen en duurzaam leven. Verplichte kost voor onze minister-president zou ik zeggen!

Fact file

Titel: Zo kan het ook

Auteurs: Jaco Appelman, Mireille Langendijk en Anoek van der Leest

Uitgever: KNNV Uitgeverij

Taal: Nederlands

Eerste druk: 2020

Genre / keywords: duurzaamheid, natuur, industrial design, ondernemerschap, technologie, lifestyle, productie

Aantal pagina’s: 208

ISBN: 978-90-5011-743-2

Waar gaat “Zo kan het ook” over?

Wij mensen zijn deel van deze aarde, deel van de natuur, en al haar kringlopen. Maar door een aantal prominente filosofische en religieuze paden die we de afgelopen paarhonderd jaar in het Westen hebben gevolgd, hebben we het idee gekregen dat we boven de natuur staan, dat de grond een oneindige bron van grondstoffen is en dat water en lucht grote zwarte gaten zijn waarin ons afval verdwijnt.

“Zo kan het ook” is een boek dat aan de hand van talloze voorbeelden laat zien dat het ook anders kan. Dat we niet blindelings het destructieve lineaire kapitalisme van nu hoeven te volgen, maar dat we er heel goed een circulaire variant van kunnen maken. Dat we heel goed duurzaam kunnen leven hier op aarde, door onze inspiratie uit de natuur te halen. Dit gebeurt aan de hand van 3 grote principes:

  1. Biomimicry: De natuur nadoen, omdat dat efficiënt en slim is;
  2. Biophilia: De natuur dichtbij halen, omdat dat gezond is en voor evenwicht zorgt;
  3. Circulaire economie: Grondstoffen keer op keer hergebruiken, omdat we deel zijn van de kringlopen van de aarde.

Aan de hand van 9 onderwerpen laten Jaco, Mireille en Anoek zien dat we eigenlijk alles al in huis hebben om een duurzame samenleving op poten te zetten. Je begint bij water (heel groot en algemeen) en eindigt bij lifestyle (heel klein en persoonlijk). Ondertussen leer je wat er op het gebied van energie, infrastructuur, wonen, productie en meer gebieden allemaal mogelijk is om nét even verder te kijken dan kortetermijnbelangen, en iets te creëren dat werkelijk duurzaam is en waar we van generatie op generatie blij van kunnen worden.

Ieder hoofdstuk sluit af met voorbeelden uit de natuur (waar kunnen we de boel afkijken), interviews met inspirerende pioniers en succesvolle voorbeelden uit de praktijk.

Over de auteurs

Jaco, Mireille en Anoek zijn drie optimistische eco warriors met 3 heel verschillende achtergronden. Jaco is oprichter van de opleiding Bio Inspired Innovation aan de Universiteit Utrecht, Mireille is een in biomimicry en biofilie gespecialiseerde architect en Anoek is schrijver en communicatieadviseur voor bedrijven die dat graag op een groene manier doen. Samen hebben ze een wereld aan kennis op het gebied van verduurzamen en hoe je dat kunt aanpakken.

Een absolute aanrader als…

  • … je inspiratie voor een toekomstbestendige studie of werkveld zoekt;
  • … je wilt weten wat er allemaal mogelijk is en wat voor gave initiatieven er al zijn;
  • … je je werk, huis, buurt of leven natuurlijker en duurzamer wilt inrichten;
  • … je Mark Rutte heet en perspectief nodig hebt om ons land en onze economie op een duurzame manier te leiden (verplicht leesvoer ja!).

Dit boek zelf lezen

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Accepteer je marketingcookies van de betreffende website, dan kan ik ook commissie vangen als je een paar dagen later een aankoop doet. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Natuurlijk is alles wat ik schrijf mijn eigen mening en streef ik er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel voor jullie te schrijven!

1 reactie op “Nieuw op de duurzame leeslijst: Zo kan het ook”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top