Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival! | duurzaam | biologisch | fairtrade | chocola | cacao

Afgelopen weekend ben ik naar de 6e editie van Chocoa Festival geweest in de Beurs van Berlage, en dat was zo. ongelofelijk. cool! Direct even een disclaimertje: Chocoa Festival is geen ram-zoveel-mogelijk-chocolade-in-je-smoelwerk-festival, maar een festival waar je bijzondere, ambachtelijke, en vooral kwaliteitschocolade kunt proeven en kopen. En ondertussen leer je ook nog een heleboel!

Zelf heb ik 2 proeverijen bijgewoond, bij minimaal de helft van de stands chocolade geproefd, en natuurlijk wat lekkers gekocht om mee naar huis te nemen. Hierin ben ik heel selectief geweest: ik wilde niet zoveel mogelijk chocola – ik wilde iets bijzonders, en ik wilde ambachtelijke en lokale chocolatiers steunen. Nou, dat is gelukt!

Sommige mensen willen alleen chocola van 70% eten, omdat dat “betere” chocola zou zijn. Onzin! Dat is net zoiets als alleen bier met 7% alcohol willen drinken. Percentage zegt lang niet alles over de smaak.

Alastair Gower, Chocolate Tree

Mexicaanse cacaocultuur

Een andere presentatie / tasting (want bij presentaties moet er natuurlijk veel geproefd worden) die ik bijwoonde was die van het MUCHO Mundo Chocolate Museum uit Mexico. Hier vertelde Ana-Rita Garcia-Lascurain over de Mexicaanse cacaocultuur.

In Mexico is het namelijk allemaal begonnen met de Maya’s die een bittere xocoatl drank dronken, gemaakt van cacao. Xocoatl betekent ook letterlijk “bitter water”. Hun chocoladedrank werd namelijk helemaal niet gezoet, suiker werd pas in de 16e eeuw door de Spanjaarden ge├»ntroduceerd. Net als de Spaanse Griep overigens…

Mexico is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de wereldwijde cacaoproductie. Niet zoveel dus! Maar de cacaotraditie is daar nog steeds volop aanwezig.

Traditionele Mexicaanse cacao wordt gemalen op een verwarmde Matate. Dit is een lavastenen tafeltje met een lavastenen “deegroller”. Door de warmte wordt de cacaoboter in de bonen vloeibaar, waardoor er een soort cacaopasta ontstaat.

Van deze pasta wordt vervolgens een drank gemaakt, en deze wordt flink opgeschuimd met een Molinillo, een soort houten roergerei.

Oorspronkelijk werd chocolade niet gezoet in Mexico, maar wel op smaak gebracht met bloemen, kruiden en specerijen: vanille, chiazaad (heeft ook zijn oorsprong in Mexico), chilipeper, kaneel, aromatische bloemen… De Mexicaanse keuken is ontzettend rijk aan smaken en omvat veel meer dan chili en ander heet eten! Persoonlijk vond ik de chocolade met Hoja Santa bladeren heel bijzonder en lekker.

De buit!

Natuurlijk heb ik ook wat gekocht. Je kunt niet naar Chocoa Festival zonder iets van al dat lekkers mee naar huis te willen nemen!

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

1 reactie op “Fotoverslag: Sustainable chocolade bij Chocoa Festival!”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top