DIY Bijenwasdoeken 2.0

Een DIY voor bijenwasdoeken? Maar dat heb je toch al een keer gedaan? Ja. Klopt. Maar deze manier is handiger, geeft een mooier resultaat, én ik heb er een video van gemaakt. Enjoy!

Bijenwasdoeken

Wat zijn bijenwasdoeken?

Bijenwasdoeken zijn katoenen doeken doordrenkt met bijenwas. Ze worden ook wel wax wraps of beeswax wraps genoemd. Je kunt ze online kopen, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken.

Waarvoor kun je wax wraps gebruiken?

Wax wraps kun je gebruiken als herbruikbare vervanger voor vershoudfolie. Bijenwas heeft antibacteriële eigenschappen, dus het is heel geschikt om voedsel in te bewaren. Je vouwt ze bijvoorbeeld over een bord of kom met een kliekje, of om een aangesneden stuk groente. Ook kun je ze meenemen naar de markt om bijvoorbeeld je kaas in te wikkelen.

Hoe maak je bijenwasdoek schoon?

Na gebruik kun je ze eenvoudig afnemen met een schone vaatdoek en wat lauw water. Geen zeep! Dit tast de waslaag aan. Hang ze te drogen aan het wasrek voor je ze opvouwt en weer opbergt.

Hoe maak je wax wraps?

Er zijn eigenlijk 3 manieren, en ze zijn allemaal supermakkelijk.

  1. Warm bijenwas op in de magnetron en breng dat met een kwast aan op je katoenen lappen;
  2. Bedek je katoenen lap met bijenwaskorrels en laat de oven het werk doen;
  3. Leg je lap en bijenwaskorrels tussen twee vellen bakpapier en gebruik een strijkijzer.

Wij hebben geen strijkijzer en strijkplank in huis (ja, het is mogelijk om zonder strijkijzer te leven), dus die optie valt voor mij af. Een tutorial voor de versie met magnetron en kwast vind je hier. En in deze blogpost leg ik je uit hoe je het met de oven doet!

Materialen

Katoenen lapjes
Gebruik hiervoor eenvoudig, dun geweven katoen. Geen stretchstof zoals tricot. Je kunt quiltlapjes gebruiken, of bij stoffenwinkels kijken of ze zo’n mandje restcoupons op de toonbank hebben staan voor een zacht prijsje. Wil je nog een stapje verder gaan? Je kunt ook oude overhemden of lakens upcyclen. Let er dan wel op dat die van 100% katoen zijn gemaakt.

Bijenwas
Ik gebruik losse korrels bijenwas. Die kun je kopen bij leveranciers van cosmetica-ingrediënten, maar soms ook bij je lokale imker. Mijn favoriete leveranciers voor DIY’s kun je hier vinden.

Bijenwasdoeken

Bijenwasdoeken

Zo maak je bijenwasdoeken in de oven

Active Time 6 minutes
Total Time 6 minutes
Difficulty easy

Materials

  • restlapjes katoen (niet stretch!)
  • bijenwaskorrels

Tools

  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • kartelschaar
  • schone theedoek

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 70°C.
  2. Knip met de kartelschaar je katoentjes op de gewenste grootte en kartel de overige randen tegen rafelen.
  3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg hierop een katoentje en strooi er bijenwaskorrels overheen.
  4. Laat de bijenwas in ongeveer 10 minuten smelten in de oven.
  5. Voor deze stap moet je een beetje snel werken: Zodra je katoentje doordrenkt is met vloeibare bijenwas, haal je de bakplaat uit de oven. Til de doek direct aan twee punten op om hem netjes in een paar seconden aan de lucht te laten drogen. (Als je hem plat laat drogen, krijg je een plakkaat bijenwas aan de onderkant.) Leg op de theedoek om af te koelen.
  6. Je kunt je bakpapier hergebruiken voor je volgende doek.

Notes

  • Je kunt je vel bakpapier met opgedroogde bijenwas bewaren voor een volgende batch.
  • Maak je wax wraps schoon met enkel een schone vaatdoek en lauwwarm water. Zeep tast de waslaag aan!
  • Heb je meerdere bakplaten? Dan kun je natuurlijk ook meerdere doeken tegelijk in de oven stoppen!

Het is mijn droom om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener te leven zonder afhankelijk te zijn van adverteerders. Wil je me een handje helpen? Waardeer deze blogpost dan met een virtueel kopje koffie t.w.v €2,50. Zo kan ik tijd blijven steken in inspirerende content. Dankjewel!

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.