Duurzaam hiken: Blijf op je eigen continent

with 3 Comments

Wie mooi wil wandelen kan overal terecht. Of je nou een dagwandeling wilt doen of een meerdaagse hike, overal ter wereld zijn mooie, indrukwekkende, beroemde en soms zelfs beruchte wandelroutes.

Ik heb daadwerkelijk zelfs een wandelwishlist met alle trails die ik ooit in mijn leven wil wandelen, maar dat zijn er eigenlijk zóveel dat ik dan de loterij moet winnen en fulltime gaan wandelen 😉

Hengelo, Nederland

De beroemdste trails waar je veel over hoort vind je vooral aan de andere kant van de wereld, lijkt het: De Pacific Crest Trail, de Appalachian Trail, Patagonia, talloze indrukwekkende natuurparken in Amerika. Of wat dacht je van de Kepler Track of de Tongariro Crossing in Nieuw Zeeland? Of of of de Everest Base Camp Trek?

Allemaal staan ze hoog op mijn wishlist, en waarschijnlijk ook op die van een hoop andere fanatieke wandelaars.

Vliegen om te wandelen?

Maar het ding met trails aan de andere kant van de wereld is dat je erheen moet vliegen. Want zwemmen is zo ver. En vliegen is, zoals we allemaal wel weten, op dit moment nog absoluut niet duurzaam.

Zelfs over mijn vliegreisje naar Schotland voel ik me al een beetje schuldig, ook al vlieg ik lang niet jaarlijks en compenseren we onze vlucht. Maarja, als je met de boot en trein wilt, of zelfs met de boot en auto, of door de tunnel, dan ben je algauw twee dagen kwijt per oversteek.

En er is een time and place voor reizen waar dat geen reet uitmaakt (bijvoorbeeld mijn treinreis naar Zwitserland afgelopen zomer), maar dat is niet deze reis.

Anyway, ik sidetrack teveel (no pun intended). Het is allesbehalve duurzaam om de hele wereld over te vliegen voor al die mooie wandelroutes, ook al wil je ze nog zo graag ervaren. Zelfs als je je vliegreis compenseert.

Wandel op je eigen continent

De oplossing is om lekker op je eigen continent te wandelen. Je hoeft veel minder te reizen om op je bestemming te komen, wat een stuk duurzamer is. En om heel eerlijk te zijn: hier in Europa, zelfs dicht bij huis in Nederland, zijn prachtige wandelroutes.

Ik heb dus al mijn overzeese wandelwensen in de ijskast gezet totdat vliegen duurzamer gemaakt is, en heb ondertussen een prachtige lijst aan Europese routes die ik wil wandelen.

Hieronder een greep:

Wijnranken in Zwitserland

Toffe wandelroutes in Nederland en Europa

1 – Het langste natuurpad van Nederland

Een prachtige route van Groningen naar Noord-Brabant, van het tijdschrift Roots. Ik zag het boekje bij de Dille & Kamille, was direct verliefd, en heb het afgelopen zomer voor mijn verjaardag gekregen. Deze staat op de planning voor als we klaar zijn met de West Highland Way – lekker in weekenden af en toe een etappe lopen.

2 – Het Pieterpad

Misschien wel het beroemdste lange-afstandswandelpad van Nederland. Loop ook van Groningen naar het zuiden van Nederland, maar dan iets oostelijker (volgens mij).

3 – GR20, Corsica

De zwaarste van alle Franse GR-routes. De GR was de allereerste keer dat ik van langeafstandswandelen hoorde als kind: Francine Oomen gebruikt het als essentieel onderdeel in haar boek “Hoe Overleef Ik Mijn Vakantie”. Topboek, en ik ben heel lang met de serie meegegroeid.

4 – Wicklow Way, Ierland

Vrienden van mij hebben deze route een paar zomers geleden gelopen en ik ben verliefd geworden door hun foto’s. Zo. Ontzettend. Mooi!

5 – Pembrokeshire Coast Path, Wales

Geïnspireerd door Anto van We12Travel. Ik ben sowieso al maximaal Anglofiel, en haar foto’s zetten deze route op mijn wishlist.

De Rijn in Zwitserland

6 – South West Coast Path, Engeland

Nog een coast path, maar dan iets zuidelijker. Mijn zusje wil deze route heel graag met een vriendin lopen en heeft alle 4(!) de guidebooks al. En stiekem wil ik ze heel graag lenen wanneer ze klaar zijn.

7 – Rotweinwanderweg, Duitsland

Een wandeling langs een boat load aan wijngaarden. Need I say more?!

8 – Plitvice, Kroatië

Serieus, dit natuurpark ziet eruit alsof het uit mijn favoriete gameserie MYST komt. Prachtige meren en watervallen, bijna onecht blauw water, snoezige houten steigerpaadjes – what’s not to love?

9 – Schladminger Tauern Höhenweg, Oostenrijk

Een vijfdaagse huttentocht door de prachtige Alpen. Deze blogpost van Moon & Honey Travel overtuigde me.

10 – Elfstedenpad

Blijft de iconische Elfstedentocht nog wel bestaan met de opwarming van de aarde? Als het aan Wandelnet ligt wel. Zij hebben namelijk een Elfstedenwandelpad!

11 – Jabikspaad

Om even in de Friese sferen te blijven. Want hee, ik heb daar toch wel even 20 jaar van mijn leven gewoond en Friesland is gewoon keimooi.

12 – Mullertal Trail, Luxemburg

Ook redelijk “dicht bij huis”. Want om heel eerlijk te zijn, Luxemburg ligt in onze achtertuin.

13 – Noorwegen

Okee, ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Ik heb zelf nog maar een heel klein stukje Noorwegen gezien, maar ik betwijfel of er ook maar een stukje Noorwegen bestaat wat níét wandelwaardig is.

En zo kan ik nog wel een eeuwigheid doorgaan. De keuze om niet naar grote, beroemde wandelroutes te kijken aan de andere kant van de wereld klinkt misschien als een groot offer, maar als je bedenkt hoeveel prachtige natuur er in Nederland, de Benelux, Europa is, dan voel ik absoluut geen FOMO.

Twentepad, Nederland

Zelf een duurzame reis boeken

Reizen

Wil je duurzaam reizen? Vermijd dan het vliegtuig. Ga in eigen land op wandel- of fietsvakantie of blijf op zijn minst in Europa.

Treinreizen in Europa: NS International en Interrail.

Busreizen in Europa: Flixbus en Eurolines.

Bootovertocht in West-Europa: Stena Line.

Accomodatie

Hoe eenvoudiger je onderkomen is, hoe duurzamer, is een grove vuistregel.

Kamperen bij locals: Campspace.

Kamperen in de natuur: Staatsbosbeheer en Natuurcampings.

Grotere campings met meer voorzieningen: ACSI ecocampings en ANWB natuurcampings

Hutten en huisjes: Natuurhuisje en Staatsbosbeheer.

Benodigdheden

Reisgidsen, wandelgidsen, taalgidsen, kaarten en inspiratieboeken: De Zwerver, Lonely Planet en National Geographic.

Kampeer- en outdooruitrusting, kleding en overige sportartikelen: Bever, Decathlon, Teva, Falke en Kampeerwereld.

Waterfilters en -zuivering, ORS en andere producten van Care Plus om je reis veiliger te maken zijn verkrijgbaar bij Bever.

Een deel van deze links zijn affiliate links. Boek je via CherryCharlie.nl, dan krijg ik een percentage van jouw aankoopbedrag, zonder dat jij een cent extra hoeft te betalen. Zo help je CherryCharlie.nl online te houden. Dankjewel!


Heb je met plezier bovenstaande artikel gelezen? Overweeg dan om me op een kopje koffie te trakteren, zodat ik tijd kan blijven steken in het schrijven van meer van zulke content. Dankjewel!

Aantal kopjes koffie

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.
Lees hier meer over mijn koffiefonds.

3 Responses

 1. Kweetal
  | Reply

  Vorig jaar een aantal etappes van het South West Coast Path gedaan en dit jaar is het Pembrokeshire Coastpath aan de beurt.
  In NL is niet zo lang geleden het Groot Frieslandpad (LAW14) geopend, van Bergen aan Zee (West Friesland) naar Leer (Ostfriesland).

 2. Linda - Zaailingen
  | Reply

  Mooi lijstje! Hoor veel goeds over de West highland way, dus ben benieuwd naar je ervaringen. Goed dat ik je gevonden heb, want ik wil de komende tijd wat meer over wandelen schrijven en inspiratie op doen voor volgende tochtjes. Vorig jaar heb ik een paar stukjes van het South West Coast path gelopen en daar komt maandag een blog van online. De Elfstedenroute is ook een aanrader, die heb ik op skeelers gedaan!
  Linda – Zaailingen recently posted… Met de trein naar China via de Zijderoute: van Berlijn naar MoskouMy Profile

  • Charlotte
   | Reply

   Hee, wat tof dat je hier terecht bent gekomen! Ik volg jou namelijk ook al een tijdje! Ik zal je niet teleurstellen, ik heb een hele hoop te vertellen over de West Highland Way 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.