Herfstwandeling Spanjaardgemaal (Overijssel)

with 2 Comments

Ik ben dol op wandelen in de herfst: het is niet te warm, niet te koud, en er is een hoop moois te zien: gekleurde bladeren, paddestoelen… Laatst heb ik weer een korte wandeling in de buurt gemaakt: dit keer bij Spanjaardgemaal.

Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)

Het Spanjaardgemaal is een pompgebouwtje ten noordoosten van Borne en is gebouwd in 1916. Het hoorde bij de textielfabriek van Salomon Jacob Spanjaard. De fabriek is afgebroken, maar dit gebouwtje staat er nog.

Om heel eerlijk te zijn is er niet zoveel te zien, maar je kunt er je fiets prima kwijt en er beginnen flink wat wandelingen daar. Ook is er een geocache verstopt op dit punt, dus na mijn wandeling moest ik nog even mijn naam in het logboek schrijven.

Ik vond het trouwens ontzettend leuk om bordjes van het Twentepad tegen te komen! Ik had me helemaal niet gerealiseerd dat ik nu nóg dichter bij de route woon. Bij deze wandeling volgde ik een deel van het Twentepad in omgekeerde richting, en dan zie je opeens toch heel andere dingen!

Fact file & trip data

Wandeling: Wandelnetwerk Overijssel, Spanjaardgemaal paars. De kaart kun je vinden op https://planner.gps.nl/wandelroutes.html Kies in het menu Zenderen >> Spanjaardgemaal. Wanneer je het kaartje print, staat daar ook het adres van het startpunt op.

Startpunt: Het Spanjaardgemaal op de kruising van de Piepersveldweg met de Veldhuisweg te Borne.

Moeilijkheidsgraad: Vlak terrein, korte wandeling, goed aangegeven met bordjes.

Lengte: 8,8 km

Overige routes: Blauw (5,7 km), geel (4,6 km), groen (7,6 km) en rood (6,5 km). Ook zie je onderweg markeringen van het Hilligenpad, Twentepad, Marskramerpad en Rondje Borne.

Tijd van het jaar: Oktober

Weer: Zonnig, warm genoeg om in een T-shirtje te wandelen.

In de rugzak: Kaart, kompas, flesje water, Trek reep, EHBO kit, emergency blanket, fototoestel, pen.

Kaart:

Fotoverslag

Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)
Rondje Spanjaardgemaal (wandelnetwerk overijssel)

Dingen waar je op moet letten bij deze route

 • Wanneer je in Hertme aankomt (knooppunt Q19), heb je op een gegeven moment 2 bordjes vlak na elkaar. Het tweede bordje hangt echter niet op een heel logische plaats en kun je makkelijk over het hoofd zien. Wanneer je langs de kerk en het openluchttheater loopt, zit je verkeerd! Ga gauw terug naar Q19 en zoek iets verderop naar een pijltje bij de glasbak.
  Mocht je de kerk en het openluchttheater niet herkennen als zodanig en sta je na een lange weg zonder pijltjes opeens bij Q38, zelfde verhaal.
 • Op een gegeven moment kom je een paaltje T20 tegen. Hier zie je een paars pijltje naar een klein veldje met een bankje wijzen. In eerste instantie lijkt het doodlopend, maar als je je omdraait en naar de achterkant van het veldje loopt, zie je dat er heel sneaky een graspad loopt langs het naastgelegen weiland. Die kant moet je op!
 • Vergeet niet om de geocache bij het startpunt nog even mee te pakken voor je naar huis gaat 🙂

Meer wandelen in Twente

Rondje Borne

Rondje Hengelo


Heb je met plezier bovenstaande artikel gelezen? Overweeg dan om me op een kopje koffie te trakteren, zodat ik tijd kan blijven steken in het schrijven van meer van zulke content. Dankjewel!

Aantal kopjes koffie

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.
Lees hier meer over mijn koffiefonds.

2 Responses

 1. Manuela
  | Reply

  Wat een mooie omgeving zeg! Mijn favoriete wandelperiodes zijn toch wel de lente en de herfst. Hoewel ik het ook prachtig vind als er sneeuw ligt. Zo zijn wij twee jaar geleden met de sneeuw naar Kasteel de Haar in Haarzuilens geweest. Dat zag er toen echt uit als een sprookje!

  • Charlotte
   | Reply

   Oh wauw, Haarzuilens in de sneeuw! Ik ben er 1x geweest en kan me het helemaal inbeelden!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.