Hoe maak je de perfecte kaasplank?

Ik begin een kaasmens te worden. Vroeger was kaas gewoon kaas, maar sinds een paar jaar vind ik het steeds leuker om verschillende kazen te “ontdekken”. Koemelkkaas, geitenkaas, harde Nederlandse kaas, interessante buitenlandse kaasjes: ik vind het ontzettend gaaf om ze te proeven. Ook in restaurants kies ik steeds vaker voor een kaasplank in plaats van een zoet toetje. Wat zal er deze keer op liggen?

Hoe maak je de perfecte kaasplank? | Stompetoren | foodblog | kaas | borrel | proeverij

In mijn ogen zijn er eigenlijk twee soorten kaasplanken: een borrelplank en een proeverij. De borrelplank is gewoon een leuke, lekkere mix van toegankelijke kazen, maar de proeverij is wat ik écht interessant vind: een zorgvuldige selectie kazen die op volgorde is neergelegd. De ober of serveerster vertelt je het verhaal achter de kazen en hoe de kaasplank is opgebouwd. En dan proeven!

Het toffe van zo’n proeverij vind ik dat ik dan opeens kazen eet die ik anders nooit zou eten. Ik kan me mijn eerste kaasplank nog heel goed herinneren: het was bij Lijn 4 in Utrecht en de laatste kaas was een blauwschimmelkaas. Nou ben ik absoluut geen blauwschimmelliefhebber, maar door de smaakopbouw in de serie kazen kon ik hem nu heel goed waarderen! Maar een willekeurige maaltijd waar je gorgonzola in stopt: nog steeds no thanks. Zo bijzonder wat context kan doen met je smaakbeleving.

Foodblogger foodpost

HOe maak je de perfecte kaasplank? | Stompetoren | foodblog | kaas | borrel | proeverij

Afgelopen week kreeg ik een pakketje van het Nederlandse merk Stompetoren met een selectie van hun kazen. Drie keer raden wat ik daarmee van plan was!

Stompetoren is een bijzonder merk: hun kaas wordt gemaakt van weidemelk en de boeren zijn mede-eigenaar van de kaasmakerij. Aan de ene kant roeren ze de wrongel nog met de hand, aan de andere kant gebruiken ze de modernste technieken om zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te produceren. Dat bevalt mij wel, duurzaam en ambachtelijk! De kaas rijpt bij een vrij hoge luchtvochtigheid, waardoor hij lekker zacht en smeuïg blijft.

De kazen die ik kreeg waren een belegen kaas, belegen komijnekaas en hun Grand Cru die 18 maanden heeft liggen rijpen. Bij die laatste kneep ik wel even in mijn handjes, want goede oude kaas met zoutkristallen heeft een speciaal plekje in mijn hart!

Tips voor de perfecte kaasplank

HOe maak je de perfecte kaasplank? | Stompetoren | foodblog | kaas | borrel | proeverij
 • Een perfecte kaasplank heeft in mijn ogen zo’n 4 à 5 verschillende kazen. Bij minder varianten heb je in mijn ogen te weinig te proeven, en bij meer kan het langdradig worden en verlies je de aandacht.
 • Een kaasproeverij heeft, net als een bier- of whiskyproeverij, een opbouw in smaak. Dit is om te voorkomen dat een subtieler kaasje opeens wegvalt na het proeven van een pittigere kaas. Traditie is om te beginnen met een zachte en subtiele kaas, en te eindigen met iets pittigs (vaak een blauwschimmel).
 • Houd in je achterhoofd dat jongere en romigere kazen subtieler smaken, en oudere, hardere kazen vaak wat pittiger zijn. Ook het toevoegen van bepaalde bacterie- en schimmelculturen kunnen van invloed zijn op de smaak. Blauwschimmelkaas kan bijvoorbeeld zacht en romig zijn, maar toch een heel uitgesproken smaak hebben.
 • Sommige kazen zijn zo romig dat ze zich niet goed laten snijden. Ik heb ooit een hele romige kaas op een lepel geserveerd gekregen, en dat is natuurlijk een hartstikke leuk idee om over te nemen!
 • Je hoeft echt niet per se naar een speciaalzaak voor lekkere kaas. Ook in de supermarkt kun je een hoop lekkers vinden bij de niet-broodbeleg-kaas.
 • Serveer iets zoets en iets neutraals bij je kazen, om je smaak weer wat te neutraliseren na iedere kaas. Voor zoetigheid zijn dadels, vijgen, druiven of appelstroop vrij gebruikelijk. Op het wat neutralere gebied kun je denken aan luxe brood (waldkorn, boerenbrood, etc), crackers of noten. Soms word er ook een combinatie gemaakt in de vorm van krentenwegge.
 • Als drank bij je kaasplank kun je hebt beste denken aan speciaalbier (ik vind de donkerdere biertjes altijd erg goed passen), port of rode wijn. Houd je het liever alcoholvrij, dan is druivensap waarschijnlijk de meest voor de hand liggende optie, maar je kunt ook eens voor een thee-pairing gaan!

Mijn kaasplank

HOe maak je de perfecte kaasplank? | Stompetoren | foodblog | kaas | borrel | proeverij

Nou willen jullie natuurlijk weten hoe ik mijn kaasplank heb opgebouwd! Naast de Stompetoren kazen had ik nog 2 kaasjes erbij gekocht bij onze buurtsuper: St Paulin (zachte Franse kaas vrijwel identiek aan Port Salut) en Roche Baron, een romige blauwschimmel, ook uit Frankrijk.

Van links naar rechts proef je dan de volgende kazen:

 1. St Paulin
 2. Stompetoren belegen
 3. Stompetoren komijn
 4. Stompetoren Grand Cru
 5. Roche Baron

Ik heb mijn kazen geserveerd met eenvoudige partycrackers met tuinkruiden en dadels (let erop dat je ze van tevoren ontpit). Om het af te maken een lekkere Cabernet Sauvignon ingeschonken. En uiteindelijk ultiem genieten tijdens het eerste warme weekend van het jaar, in ons nieuwe huisje, op een schoongemaakt balkon, zittend op onze gloednieuwe tuinset. Living the good life!

Het grappige is trouwens dat ik met komijnekaas hetzelfde heb als met blauwschimmelkaas. Ik associeer het vooral met lunchen bij opa en oma – die hebben altijd komijnekaas in huis. Maar op zichzelf staand (of op een boterham) vind ik het helemaal niet lekker. Maar op deze manier heb ik komijnekaas herontdekt als een kaas die je prima op een kaasplank kwijt kunt!

Mocht je nou ook zo’n kaasliefhebber zijn, als je op Facebook met de leukste Stompetoren-foto of het tofste bericht laat zien dat jij de grootste kaasfan van Nederland bent, dan maak je kans op een paar leuke prijzen: o.a. je gewicht in Stompetorenkaas; een weekendje weg inclusief een bezoek aan het rijpingspakhuis in Kerkdriel; of 1 van de 5 borrelplanken voor 10 personen.

Disclaimer: Deze blogpost is gesponsord door Stompetoren, en de Stompetoren kazen heb ik speciaal gekregen voor deze blogpost. Hiermee zorgen ze ervoor dat mijn blog online blijft en ik kwaliteitscontent kan blijven schrijven voor jullie. Natuurlijk streef ik er altijd naar om een authentieke en inspirerende blogpost te schrijven, die 100% CherryCharlie is. Ik zou het waarderen als jullie hun website bezoeken en zo het cirkeltje rond maken!

3 thoughts on “Hoe maak je de perfecte kaasplank?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.