Howto: Je studentenkamer isoleren voor minder dan 25 euro

Van 2008 tot 2015 heb ik gestudeerd in Groningen en Enschede. Sinds 2011 woon ik op kamers – en anno 2018 nog steeds.

Ik heb tegenwoordig bijna alles wel gezien: schone huizen en vieze huizen; gezellige huisgenoten en mensen die je liever negeert; wonen met zijn vieren en met zijn veertienen; grote, moderne kamers met vierdubbel glas (gebouwd in de tijd dat er plannen waren voor vliegbasis Twente) en… het energielabel Z huis waar ik nu in woon.

Howto: Je studentenkamer isoleren voor minder dan 25 euro | wonen | lifestyle | verduurzamen | studentenleven | studeren

Wanneer je afgestudeerd bent, mag je in Enschede nog maar een beperkte tijd op het terrein van de campus wonen. Fair. Studentenhuizen zijn voor studenten. Bijna een jaar geleden kwam er een kamer vrij bij Paul in huis, en daar ben ik ingetrokken zodat we rustig op zoek kunnen naar een huisje voor ons tweeën. Zonder tijdstress.

Maar het is niet het meest moderne huis: enkel glas, een stokoud verwarmingssysteem (wat het toevallig gisteren begeven heeft – huilen!) en tochtgaten waar je “u” tegen zegt. Het zal je dus niks verbazen dat Paul en ik wat moeite hebben gestoken in het isoleren van mijn kamer – want het kan daar echt heel koud zijn!

Mijn raam is ongeveer 1,50 x 1,50 m groot, dit heb ik eraan uitgegeven!

Tesa Thermo cover – €14,95

Wanneer je enkel glas hebt, is dit fantastisch spul. In wezen creëer je een soort dubbel glas illusie: het laagje folie zorgt ervoor dat je een isolerende luchtlaag krijgt tussen je raam en je kamer.

Je moet wel even je raam en kozijn goed schoon, vetvrij en droog maken, maar daarna kun je binnen een half uurtje je folie op zijn plek hebben.

Tochtband – €4,19

Er zaten wel soort van een paar tochstripjes op mijn kozijn geplakt, maar die waren achteraf gezien veel te dun, niet helemaal rondom aangebracht, en hartstikke uitgedroogd. Hier hebben we dus nieuw spul aangebracht! Ik heb redelijk dik tochtband gekocht van PU-schuim, en op sommige plekken kun je heel goed zien waarom: het is nauwelijks ingedrukt wanneer je het raam sluit.

Ook hier is het weer zaak om je kozijn goed schoon, vetvrij en droog te maken van tevoren. Knip éérst de strip op maat, plak het uiteinde op zijn plek en trek het beschermlaag je van de plakkant af terwijl je de strip vastdrukt. Zo voorkom je dat die lange plakstrip overal aan vast kleeft behalve waar het moet.

Aluminiumfolie achter de verwarming – €1,99

Dit is iets wat we nog even moeten doen, maar het staat wel op de planning! Eerst leek het wel redelijk goed te gaan met bovenstaande twee opties: de warmte die gegenereerd werd, bleef in ieder geval redelijk binnen. Maar als je verwarming er zelf ook wat moeite mee heeft, is het een goed idee om ook aluminiumfolie achter je radiator te plakken. Zo reflecteer je álle warmte je kamer in.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.