Mooi Boek: Ik moet nog even kijken of ik kan

Zitten jullie ook liever op de bank met een goed boek en een kop thee dan dat je naar een feestje gaat? Kosten sociale contacten jou energie en is alone time een eerste levensbehoefte voor jou? Grote kans dat je dan introvert bent.

Mooi boek: "Ik moet nog even kijken of ik kan" door Liesbeth Smit • CherryCharlie.nl

Afgelopen weekend heb ik met een heerlijk leerzaam boek op de bank gezeten: “Ik moet nog even kijken of ik kan” van Liesbeth Smit – ontdekt via de Instagram Stories van Cynthia (dankjewel!).

We leven in een extraverte maatschappij

Ondanks het feit dat minstens 30% van de Nederlandse bevolking introvert is, is onze maatschappij voornamelijk ingericht op extraverte mensen: van het huidige schoolsysteem en onze werkplek tot de heersende sociale normen en waarden.

Vroeger was dat veel minder het geval. Maar in de jaren 80 begon het marktdenken Nederland te veroveren, en daarmee werken competenties zoals jezelf presenteren, netwerken en competitiegedrag opeens veel belangrijker. We leven in een extravert tijdperk.

Voor innies kan dat een probleem zijn: waar extraverten een hoop energie krijgen van al die sociale contacten en prikkels, kost het introverten juist energie. En daar word tegenwoordig maar weinig rekening mee gehouden.

Veel innies hebben het gevoel dat ze zich extravert moeten gedragen om mee te kunnen doen in deze maatschappij. Dat kost klauwenvol energie! Als je als introvert je nodige me time probeert te claimen, word je al snel als ongezellig, een party pooper of een zeiksnor gezien.

Eye opener

Ik weet van mezelf al langer dat ik een innie ben, maar journaliste Liesbeth Smit kwam er pas veel later achter dat ze een introverte persoonlijkheid had. Ze heeft een boek geschreven over haar struggles, met uitleg over introversie, een stukje geschiedenis, wat psychologie, grappige rants en tips voor introverten én extraverten om elkaar beter te begrijpen.

Alle levensfases komen aan bod: hoe zorg je dat een introvert kind prettig opgroeit, hoe maak je je werkplek innie-proof, wat doet introversie met je relatie?

Aan de ene kant een hoop herkenning voor mij in dit boek. Aan de andere kant ook een behoorlijk aantal eye openers!

  • Wist je bijvoorbeeld dat een introverte persoonlijkheid daadwerkelijk genetisch bepaald is, en te maken heeft met prikkelverwerking in de hersenen? Extraverten zijn minder gevoelig voor dopamine. Zij hebben meer prikkels nodig om zich prettig te voelen. Introverten zijn juist heel gevoelig voor dopamine: om te compenseren maken ze meer acetylcholine aan. Ze zijn gebaat bij rust om niet overprikkeld te raken.
  • Wist je dat introversie niet hetzelfde is als verlegenheid? Verlegenheid draait om onzekerheid en kan overwonnen worden. Of iemand introvert of extravert is, daar verander je niks aan.
  • Wist je dat je als introvert sneller kans hebt op een burnout? Dit komt onder andere door te weinig oplaadtijd ten opzichte van sociale contacten, maar ook omdat introverten soms moeilijk kunnen aangeven wanneer het teveel is, en dus makkelijker opgezadeld worden met teveel werk.

Voor wie is dit boek?

“Ik moet nog even kijken of ik kan” is niet alleen voor innies. Hoewel introverten een hoop herkenning zullen vinden, is dit boek ook heel geschikt voor extraverten, om die “stille” collega / nicht / neef / broer / zus / zoon / dochter / vriend / vriendin wat beter te begrijpen. De stilte en alone time zijn namelijk niet persoonlijk bedoeld. Het is niet omdat ze geen zin in jou als persoon hebben. Ze hebben simpelweg meer rust en stilte nodig.

In “Ik moet nog even kijken of ik kan” staan talloze tips en anekdotes die je helpen bij allerlei situaties:

  • Hoe je “nee” kunt zeggen tegen feestjes en partijtjes op een beleefde en tactische manier;
  • Hoe je een fijne omgeving creëert voor een introvert kind;
  • Hoe je als introverte ouder toch aan je me time toekomt;
  • Hoe je als leraar introverte kinderen bij de les betrekt zonder ze te forceren zich extravert te gedragen;
  • Hoe je een perfect team bouwt van introverte en extraverte collega’s;
  • En nog veeeeeel meer.

Klik hier om het boek Ik Moet Nog Even Kijken Of Ik Kan via Bol.com te kopen.

Meer fijn mindful leesvoer

Ik ben hier nu

Start Where You Are

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.