Mooi boek: Koninginnen

Eind juli heb ik het boek “Koninginnen” uitgelezen, en man wat was het spannend en episch! Ik heb weer een prachtig boek toegevoegd aan mijn Goodreads-lijst, en zit nu in spanning te wachten op het volgende deel…

Koninginnen | Drie zusjes, één troon | Three dark crowns | Kendare Blake | HarperCollins

Fact file

Titel: Koninginnen (Three Dark Crowns serie, deel 1)

Auteur: Kendare Blake

Uitgever: HarperCollins

Taal: Nederlands

Eerste druk: Origineel 2016, Nederlandse vertaling juli 2018

Genre / keywords: fantasy, female lead, royalty, magie, strijd, oorlog, bloederig

Aantal pagina’s: 347

ISBN: 978-94-027-0169-2

Plot

Op het eiland Fennbirn baart iedere regerende koningin een drieling: drie zusjes die gescheiden van elkaar opgroeien bij respectievelijk de naturalisten, elementalisten en gifmengers. Vanaf hun 16e moeten ze strijden om de kroon, degene die het langs overleeft wordt de regerende koningin.

Katharine, de gifmengster van de drie, kan perfecte giffen mengen, maar haar gave van immuniteit moet zich nog openbaren. Arsinoe heeft de sterkste naturalist in 60 jaar als beste vriendin, maar kan zelf nog geen bloemknop openen, en heeft ook nog steeds geen krachtdier. Mirabella, de elementalist van deze generatie, was op jonge leeftijd al erg sterk, is bloedmooi, en de ooit neutrale tempel heeft overduidelijk partij voor haar gekozen, in de hoop dat de lijn van gifmenger-koninginnen en gifmengers in de Zwarte Raad ein-de-lijk eens doorbroken wordt.

De families die Katharine en Arsinoe onder hun hoede hebben, maken zich zorgen. Op hun 16e verjaardag hebben hun gaven zich nog steeds niet geopenbaard en een paar maanden later, tijdens het feest van Beltane, begint het jaar van de troonsbestijging: het jaar waarin ze elkaar moeten zien om te brengen om de kroon te winnen. Maar hoe win je als niet-begaafde koningin van zo’n sterke elementalist, die met vuur en bliksem speelt alsof het niks is?

Katharine wordt getraind door haar voogden om immuun te worden voor diverse gifstoffen, maar veel resultaat is er nog niet geboekt: ze is constant ziek en zit altijd onder de blaren en uitslag. Arsinoe overweegt om weg te lopen. En Mirabella? Nadat er oude herinneringen over hun vroege kindertijd naar boven borrelen tussen de nare moorddadige dromen, wil ze eigenlijk helemaal niemand vermoorden…

Mijn leeservaring

Vanaf de eerste pagina van Koninginnen word je direct in het verhaal gezogen. Goede start! Het verhaal is zo geschreven dat je ieder hoofdstuk van perspectief wisselt, en je voelt voor iedere koningin een enorme berg sympathie. Het hele boek door kun je absoluut geen partij kiezen: wie zou je aan het eind van de serie het liefst op de troon zien zitten? Arsinoe, die zo lekker nuchter en outdoorsy is? Katharine, die basically zwaar mishandeld wordt om haar gave te triggeren, of Mirabella, die haar zussen niet wil vermoorden?

Naar mijn smaak is het af en toe wel erg bloederig en gruwelijk wat er gebeurt, en als beelddenker zie ik al die nasty shit direct voor me. Ontwrichtingen, messen dwars door handen, een rug vol pijnlijke blaren… Gelukkig wordt dat goed gebalanceerd met een aantal interessante romantische verhaallijnen en inzicht in de politiek en godsdienst van het eiland.

Kortom: ik kan niet wachten op deel 2!

Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Dit verandert natuurlijk niks aan mijn ervaring of eigen mening. Ik streef er altijd naar om een zo eerlijk mogelijk artikel voor jullie te schrijven!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.