Gazpacho

with No Comments

Pfoei, wat moest ik lachen toen er in het nieuws kwam dat we een landelijke hittegolf hadden. En toen die na een paar dagen alweer voorbij was. Hier in het oosten is het al weken boven de 25 graden, vaak zelfs boven de 30, ultradroog, en als klap op de vuurpijl hadden we een paar dagen achter elkaar temperaturen van zo’n 34-36 graden.

Gazpacho

De eerste hoosbui, boven Enschede, maakte niet veel verschil: de volgende dag tikten we “gewoon” weer de 36 aan. Een paar dagen laten zijn er landelijk wat meer buien gevallen, ook boven Hengelo, en is het wat afgekoeld tot 26 graden hier, maar op het moment van schrijven geven de weersvoorspellingen again stijgende temperaturen aan. 30 graden voor vandaag.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar met zulke temperaturen heb ik absoluut geen zin in uitgebreide maaltijden. Heel veel water en tussendoor wat snacken om de zoutbalans op peil te houden. We hebben dan ook veel lichte maaltijden gehad zoals soep met broodjes en quesedilla’s. Een ideaal soepje voor extreem warm weer is gazpacho. Supermakkelijk en heerlijk verkoelend (en ook direct weer een flinke berg vocht).

Gazpacho
Gazpacho
Yield: voor 2 personen

Gazpacho

Gazpacho

Heerlijk pittige, koude zomersoep

Ingredients

 • 500 g tomaten
 • 1/2 komkommer
 • 1 kleine rode ui
 • 1 paprika
 • 2 teentjes knoflook (of 1 hele dikke)
 • rode wijnazijn
 • tabasco
 • afbakbroodjes
 • snoeptomaatjes in verschillende kleuren

Instructions

  1. Breng een pan water aan de kook. Kerf met een scherp mes een kruis in de onderkant van de tomaten. Zodra het water kookt, zet je een grote kom met water en ijsblokjes klaar. (Dit kun je ook eerder doen, maar met zulke temperaturen zijn je ijsblokjes in no time gesmolten…
  2. Dompel de tomaten ongeveer 10-15 seconden onder in kokend water, vis ze eruit met een lepel of schuimspaan en laat ze direct afkoelen in het ijswater. Peuter nu met gemak het velletje eraf.
  3. Snijd het groene stukje uit de bovenkant, verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe in de blender.
  4. Snijd de komkommer, paprika, ui en knoflook in hapklare brokken en doe die ook in de blender en blend blend blend tot je een lekker soepje hebt. Voeg ongeveer 50 ml rode wijnazijn toe en blend weer tot het goed gemengd is. Proef of het genoeg is en voeg wat meer toe als je wat van een zuurtje houdt.
  5. Breng op smaak met de tabasco (again, blenden en proeven enzo), garneer met halve snoeptomaatjes en serveer met afbakbroodjes.


Heb je met plezier bovenstaande artikel gelezen? Overweeg dan om me op een kopje koffie te trakteren, zodat ik tijd kan blijven steken in het schrijven van meer van zulke content. Dankjewel!

Aantal kopjes koffie

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.
Lees hier meer over mijn koffiefonds.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.