Recept: Vegan boterkoek met speculaaskruiden

Laatst had ik de munchies. Dat heb ik zo één keer in de maand, wanneer het er weer tijd voor is. En ik had zo’n zin in boterkoek! Ik had alles in huis, behalve roomboter. Wel Wajang margarine. Maar boterkoek zonder roomboter, is dat wel lekker? Jazeker! Dit is mijn recept voor vegan boterkoek.

Normaal gesproken zitten er twee dierlijke ingrediënten in boterkoek: een heel pak boter en een klein beetje ei voor op de bovenkant. Met een simpele google-opdracht vond ik direct al een prima recept voor vegan boterkoek, dat van De Hippe Vegetariër.

Maar is de smaak van citroen sterk genoeg om de typerende smaak van margarine in plaats van roomboter te verbloemen? Ik besloot om het over een andere boeg te gooien: het is verdikkie november, dus dan ga ik een herfstige boterkoek maken, met speculaaskruiden! Of, in mijn geval, pumpkin spice, maar dat is praktisch hetzelfde.

Recept: Vegan boterkoek met speculaaskruiden

Speculaaskruiden / pumpkin spice

  • 4 el kaneelpoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el nootmuskaatpoeder (of foelie)
  • 1 el kruidnagelpoeder

Dit heb je nodig voor de boterkoek

  • Boterkoekvorm Ø 17-18 cm
  • 250 g plantaardige margarine (zo’n hard blok, niet wat je op je boterham smeert) + klein beetje extra
  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 zakje Bourbon vanillesuiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 2 el maple syrup
  • 2 el plantaardige melk
Recept: Vegan boterkoek met speculaaskruiden

Zo maak je de boterkoek

  • Leg de margarine een half uur van tevoren buiten de koelkast om zacht te worden.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet je vorm goed in met het beetje extra boter.
  • Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, speculaaskruiden en 1 el maplesyrup in een beslagkom.
  • Snijd de margarine in blokjes en doe ook in de beslagkom.
  • Kneed het geheel tot een gladde deegbal. Don’t bother with mixer en deeghaken, met de hand kneden gaat sneller.
  • Druk het deeg in de boterkoekvorm, maak de bovenkant mooi glad en creëer met een vorm een ruitjespatroon op de bovenkant.
  • Meng de plantaardige melk met de overgebleven eetlepel maple syrup en bestrijk de bovenkant van je boterkoek ermee.
  • Bak de boterkoek gaar in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
  • Wanneer de boterkoek een beetje afgekoeld is, kun je de bovenkant een beetje plat drukken als dat nodig is. (Vaak aan de randen.)
  • Wanneer hij helemaal is afgekoeld, kun je het haakje van de vorm ronddraaien om je boterkoek los te maken en uit de vorm te halen.
  • Snijd in blokjes en enjoy!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe blogposts over duurzaam en natuurlijk leven?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Scroll naar top