DIY: Cold process zeep met kamille-maceraat

Een tijdje geleden kreeg ik een verzoekje van een vriend: of ik een zeep voor hem wilde maken voor zijn gevoelige huid, waar zo weinig mogelijk hulpstoffen en extra gedoe in zaten die mogelijk zijn huid konden irriteren. Natuurlijk! Het resultaat is deze heerlijk zachte cold process zeep met huisgetrokken kamille-maceraat.

DIY: Cold process zeep met kamille-maceraat

Dit project was een leuke uitdaging! Dat betekent dus een zeep zonder essentiële olie, en met een basis die zeer mild reinigt. Essentiële olie is prachtig spul, volkomen natuurlijk, maar als je een gevoelige huid hebt, kan het wel degelijk irriteren.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een eenvoudige zeep van sheaboter en olijfolie met kamille. Normaal gebruik ik ook kokosolie in mijn zeepbasis, maar de reinigende eigenschappen van verzeepte kokosolie zijn wat agressiever dan van andere vaste boters. (Is ook de reden waarom 100% kokosolie als basis wordt afgeraden.) Prima voor een normale huid, maar in deze zeep willen we dat niet!

Ben je nog onbekend met zeep maken of heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eerst mijn blogposts over zeep maken voor beginners!

Zeepzieden #1: gereedschap

Zeepzieden #2: Basisingrediënten

Zeepzieden #3: Veiligheid

Zeepzieden #4: Stappenplan

DIY: Cold process zeep met kamille-maceraat

Ingrediënten

Sheaboter
Is heel zacht voor de huid en werkt hydraterend. Bevat veel vitamine A en E.
Te koop bij De Online Zeepwinkel

Olijfolie
Hydraterend en voedend, en één van de meest huidvriendelijke oliën die er zijn. Bevat net als sheaboter een hoog gehalte aan vitamine E.
Te koop bij Albert Heijn

Kamille
Kalmeert de huid en heeft helende eigenschappen.
Te koop bij Dille & Kamille

Door het hoge gehalte aan vitamine E in olijfolie en sheaboter heb ik geen extra conserveringsmiddel nodig – deze zeep conserveert zichzelf! Eigenlijk doet cold process zeep dat sowieso wel, maar als je een basismix maakt met vetten die wat minder vitamine E bevatten, dan kunnen er na verloop van tijd oranje oxidatievlekjes ontstaan. Do not want!

Om de kamille in deze zeep te krijgen, heb ik gedroogde kamille dik een maand laten trekken in olijfolie. Daarna heb ik de olie gezeefd. Met dit maceraat (zo heet een infusie gemaakt in olie) heb ik de zeep gemaakt.

Yield: ± 10 blokken

Cold process zeep met kamille-infusie

Cold process zeep met kamille-infusie

Zeep op basis van sheaboter en olijfolie, geïnfuseerd met kamille.

Prep Time 28 days
Active Time 30 minutes
Additional Time 42 days
Total Time 70 days 30 minutes

Materials

 • 25 g gedroogde kamille
 • 500 ml olijfolie
 • 450 g sheaboter
 • 248 ml gedemineraliseerd water
 • 93 g NaOH

Instructions

Kamille-maceraat

 1. Neem een grote fles of pot met een wijde opening. Doe hier de kamille en olijfolie in. Sluit goed af, schrijf de inhoud en datum erop en zet een maand lang weg op een koele, donkere plek. Schud af en toe.
 2. Na een maand kun je de kamille uit de olie zeven. Neem een tweede fles of pot, zet hier een trechter in en een schone, dunne theedoek (of kaasdoek). De ultragoedkope Tekla theedoeken van Ikea zijn hier zeer geschikt voor.
 3. Giet de olie langzaam door de theedoek en trechter in de schone fles. Wanneer alle olie is overgegoten, draai je de theedoek strak dicht om de kamillebloemen en pers je de laatste restjes olie eruit. Waste not! 😉

Zeep

 1. Gear up for safety: lange mouwen, schort, handschoenen en bril.
 2. Prepareer je zeepmal.
 3. Weeg je water en NaOH af. Voeg de NaOH beetje bij beetje bij het water en roer tot alles is opgelost. Laat afkoelen.
 4. Smelt de sheaboter op zeer laag vuur (of au bain marie) en voeg vervolgens 300 gram van de geïnfuseerde olijfolie toe.
 5. Giet je NaOH-oplossing voorzichtig bij je oliebasis en mix met een staafmixer tot je een medium-dunne trace hebt bereikt.
 6. Giet in je zeepmal en laat 1-2 dagen uitharden.
 7. Stort je zeep en snijd hem in stukken. Laat 6 weken rijpen zodat alle NaOH de kans heeft om te reageren met de olie en al het water uit de zeep kan verdampen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.