Begin april, tijdens de autismeweek, lanceerde Bianca Toeps haar boek “Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit”. Een duidelijk, herkenbaar en luchtig boek over hoe een autist autisme ervaart. Ook zeer geschikt voor mensen zónder autisme!

Iedereen heeft wel een beeld van autisme: vaak het stereotype van een sociaal incapabele man met alleen maar oog voor een of andere doorgeslagen nerdy hobby. Maar het autismespectrum is zoveel breder dan dat! Sinds een paar jaar is er ook een enorme vlucht in onderzoek naar autisme bij vrouwen, en er komt langzaam maar zeker ook aandacht voor hoe autisten zélf hun autisme ervaren, en niet alleen wat anderen over autisten zeggen.

Fact file

Titel: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Auteur: Bianca Toeps

Uitgeverij: Blossom Books

Taal: Nederlands

Eerste druk: 2019

Genre / keywords: autisme, real-life, ervaringen

Aantal pagina’s: 220

ISBN: 978-94-634-9108-2

Over dit boek

Bianca Toeps was er helemaal klaar mee dat mensen zeiden “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit”, wanneer ze vertelde dat ze autistisch was. Is het een compliment? Een belediging? Autisme houdt kortweg in dat je hersenen prikkels anders verwerken dan de meerderheid van de westerse bevolking, en dat kun je doorgaans niet zien aan de buitenkant.

Soms maakt dat het leven makkelijker: je wordt niet gediscrimineerd omdat je er anders uitziet. Soms maakt dat het leven moeilijker: mensen zijn minder geneigd om je serieus te nemen als ze niet kunnen zien wat er aan de hand is.

In dit boek geeft Bianca een kijkje in haar eigen autistische hoofd, om zo te laten zien hoe een autist autisme ervaart, en waarom we soms zo geniaal op het ene vlak kunnen zijn, en zoveel moeite hebben andere aspecten van het leven. De sleutel? Prikkelverwerking.

Mijn leeservaring

In dit boek herken ik zo ontzettend veel, en Bianca weet het allemaal precies goed op te schrijven! Bianca heeft haar diagnose ook vrij laat gekregen, op haar 25e. Naast eigen ervaringen duikt ze ook een beetje het diepe in: ze beschrijft meerdere theorieën die onderzoekers over autisme hebben, en waarom ze wel of niet goed aansluiten. Ook geeft ze een stukje geschiedenis over meneer Asperger (nasty as shit).

Veel theorieën zijn geschreven vanuit het perspectief van een neurotypisch iemand die naar een autist kijkt. Maar die beschrijven doorgaans alleen wat je SOMS aan de buitenkant ziet, niet hoe het daadwerkelijk in het hoofd van een autist werkt. In de DSM-5 zijn de diagnosecriteria ook nog heel erg daarop gericht. Terwijl het overprikkelings-gedeelte, waar bij autisme eigenlijk alles aan te linken is, ontzettend onderbelicht wordt en ook in de DSM-5 maar als minder belangrijk, optioneel criterium voorbij wordt gefietst.

Bianca legt echter in duidelijke taal uit waarom de “Intense World theory” de beste theorie over autisme is, met talloze voorbeelden uit eigen en andermans ervaringen. Ze laat zien hoe eigenlijk alle dingen waar autisten problemen mee kunnen hebben terug te voeren zijn op overprikkeling: zintuiglijk, intern of sociaal.

Ook vertelt ze hoe we door “masking” bewust en onbewust ons aanpassen aan de neurotypische maatschappelijke eisen: handig om in sommige situaties “normaal” over te komen, maar zo energieslurpend dat het funest kan zijn voor je zelfbeeld en gezondheid, en vroeg of laat vaak tot een burnout kan leiden (zoals bij mij).

En misschien wel het belangrijkste: naast dat ze de autistische belevingswereld ontzettend helder uitlegt voor niet-autisten, geeft ze ook tips om ermee om te gaan: basically komt het er op neer dat je ons met niet teveel prikkels tegelijk moet bombarderen (voor sommigen van ons zijn de reguliere prikkels van een doodnormale dag al teveel!) en dat je ons tijd moet geven om die prikkels daadwerkelijk te verwerken.

Als afsluiter geeft ze 8 dingen die ze vaak hoort als autist, en waarom we die absoluut niet meer willen horen: van “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit” tot “ik hang mijn overhemden altijd op kleur, ik ben zo autistisch”.

Als je een autistisch familielid of autist in je vriendenkring hebt, dan is dit boek een musthave. Beter inzicht in waarom we soms zo moeizaam gesprekken voeren, waarom we zoveel van dat ene onderwerp weten, waarom we ons vaak afsluiten van de buitenwereld en feestjes afzeggen, en waarom we soms doodnormaal lijken ga je niet vinden.

Meer informatie over autisme bij vrouwen vind je op de website van Bianca Toeps.

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

1 reactie op “Boekreview: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top