3x online vrijwilligerswerk voor introverten

with 4 Comments

Vrijwilligerswerk. Aan de ene kant wil ik graag een wereldverbeteraar zijn, aan de andere kant ben ik absoluut geen mensenmens. Ik heb gewoon helemaal niks met “verplicht” sociaal doen, of over koetjes en kalfjes praten. Ik ben een einzelgänger met een stel goede vrienden, zonder verplichte avondjes uit, zonder sociale druk, zonder dat ze beledigd zijn als we elkaar een jaar niet gezien hebben.

Gelukkig is vrijwilligerswerk tegenwoordig in vele soorten en maten te vinden, en ook als je net als ik absoluut niks ziet in de sociale en zorgzame tak van vrijwilligerswerk, blijft er een wereld over van dingen die je wél kunt doen. Je kunt zelfs de wereld een beetje beter maken vanachter je computer, op de bank, onder je dekentje!

1 – Amnesty International

Waar je voor Amnesty vroeger nog met de hand brieven schreef naar consulaten, gebeurt dat tegenwoordig online. Amnesty pleit voor vrijlating van politieke gevangenen en anderen die onterecht, en vaak zonder fatsoenlijk proces, vast zitten en soms zelfs veroordeeld zijn voor de doodstraf.

Hoe kun je helpen?

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Amnesty International.
 • Wanneer je een nieuwsbrief in je inbox hebt, klik je enkel op de knop om mee te doen, vul je je naam en woonplaats in en klik je op “verzenden”. Voilà, jouw brief aan de betreffende politicus is verstuurd.
 • Deel de actie ook op social media, zodat je vrienden mee kunnen doen.

Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Amnesty.

2 – Rankabrand

Rankabrand houdt zich bezig met duurzaamheid. Ze beoordelen grote merken en bedrijven op hun transparantie betreft duurzaamheid. Hoe zit het met hun klimaatbeleid? Zijn hun producten fair trade? Rankabrand werkt volgens het idee dat als bedrijven niks over duurzaamheid en arbeidsomstandigheden publiceren, er vaak ook niet veel te zeggen is. Ook moet de informatie voor iedereen vindbaar zijn op de website van het betreffende merk of moederbedrijf.

Edit december 2019
Helaas lukte het de vrijwilligers achter Rankabrand niet om alle ratings te dubbelchecken en up to date te houden. De organisatie is opgegaan in Good On You. Voor nu bestaat de website van Rankabrand nog wel, maar hij wordt niet meer actief onderhouden. Good On You focust op dit moment nog voornamelijk op kleding.

Klik hier voor Rankabrand.

Klik hier voor Good On You.

3 – Milieudefensie

Milieudefensie werkt eigenlijk net als Amnesty International, maar dan op het gebied van milieu ipv onterechte gevangenen. Milieudefensie stuurt vaak petities de deur uit om het milieu te beschermen. Laatst bijvoorbeeld nog een petitie om Shell als grootste vervuiler van Nederland harder aan te pakken, en een actie om aan ABP pensioenfonds te laten weten dat we het massaal absoluut niet okee vinden dat ze investeren in ontbossing.

Hoe kun je helpen?

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
 • Wanneer hij in je inbox verschijnt, teken je de acties die erin staan.
 • Deel de acties ook op social media, zodat je vrienden ook kunnen tekenen!
 • Eventueel kun je milieudefensie ook financieel steunen, zodat ze de rechtszaken kunnen financieren.

Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van milieudefensie.


Heb je met plezier bovenstaande artikel gelezen? Overweeg dan om me op een kopje koffie te trakteren, zodat ik tijd kan blijven steken in het schrijven van meer van zulke content. Dankjewel!

Aantal kopjes koffie

Bovenstaande knop stuurt je naar de veilige PayPal-omgeving.
Lees hier meer over mijn koffiefonds.

4 Responses

 1. Trevor
  | Reply

  Of help mee om oude archieven te dgitaliseren. Van oude aktes burgelijke stand tot lijsten van Ajacieden en muziekfragmenten omroepen

  http://www.velehanden.nl/

  Of help mee om oude encyclopedieën te digitaliseren:

  http://www.ensie.nl/

  • Charlotte
   | Reply

   Dat zijn inderdaad ook interessante opties!

 2. yvette van den kerckhoff
  | Reply

  dankjewel voor je tips, vrijwiligerswerk voor introverterten. Ik was op zoek naar passend vrijwilligerswerk. Passend bij mijn persoonlijkheid.

  Ik heb me zojuist aangemeld bij Amnesty.

  Yvette,

  • Charlotte
   | Reply

   Tof om te horen, goed bezig 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.