Duurzame to do's: wat moet je met die lege planning?

Vanwege de coronamaatregelen zit je waarschijnlijk veel meer thuis dan gebruikelijk. Wat moet je met die tijd? Op een gegeven moment ben je wel klaar met lezen, gamen en series kijken. Tijd om met deze duurzame to do’s een paar grote groene veranderingen in je leven door te voeren!

1 – Overstappen op groene energie

Wat voor energie neem jij eigenlijk af? Is die wel echt groen? Neem even de tijd om je energieleverancier te checken op hier.nu en stap direct over op een écht groene energiemaatschappij.

2 – Overstappen naar een duurzame bank

Bankier jij nog bij een bank die foute investeringen doet in fossiele energie en bedrijven die illegaal ontbossen? Stap dan over naar een duurzame bank. Het is makkelijker dan je denkt.

3 – Maak kennis met vaste zeep en shampoo

Die flessen vloeibare shampoo, conditioner en douchegel zijn echt zooooo 2019! Ten eerste draag je bij aan de enorme berg plasticafval en ten tweede betaal je voor iets wat voor de helft uit water bestaat.

4 – Maak kennis met solid tandpasta

Hè? Tandpasta bestaat ook in vaste vorm? Ja! Als kleine tabletjes en als poeder. Je dipt je tandenborstel in het poeder of je kauwt een tabletje stuk. Daarna poets je je tanden zoals je gewend bent. Het leuke is dat solid tandpasta in veel meer smaakjes verkrijgbaar is dan de gebruikelijke muntsmaak – fijn voor als je niet zo van die steeds scherpere muntsmaak houdt.

Zero waste cosmetica kun je onder andere hier kopen:

Big Green Smile *
Forest Fragrances
June Goodies
Lush
Zepig
Oceonics *
Blokzeep *

5 – Mest je kledingkast uit

Zoek uit wat je nog wel graag draagt, en wat nou eigenlijk in je kledingkast ligt weg te kwijnen. Kleding die versleten is kan weg. Kleding die je niet meer draagt maar die nog wel mooi is, kun je verkopen op Vinted of doneren aan de kringloop. Kun je trouwens direct een paar mooie tweedehands items voor komende zomer scoren 🙂

6 – Houd grote schoonmaak

Mest je boekenkast, keukenkastjes, kelder, zolder, alles uit en zet alles wat je niet meer wilt hebben op Marktplaats of Vinted. Zo heb ik een hoop romans (gratis/bieden), studieboeken (50% van de nieuwprijs), knutselspullen (gratis/bieden) en bladmuziek (gratis/bieden) online staan.

7 – Ontdek vegetarische en veganistische gerechten

Wanneer je opeens veel meer tijd hebt om lekker in de keuken te staan, is dat een fantastische manier om vegetarische en veganistische gerechten te proberen. Maak een Pinterestbord aan waar je alles pint wat je lekker vindt, dan kun je je favorieten snel opnieuw vinden.

Dit zijn mijn favoriete vega(n) foodblogs:

De Hippe Vegetariër
Loving It Vegan
Minimalist Baker

8 – Zet je woonkamer vol plantjes

En je slaapkamer. En je badkamer. Urban jungle anyone? 🙂 Levend groen in je huis (kunstbloemen tellen niet) is goed voor de kwaliteit van de lucht én je humeur. In tegenstelling tot een bos bloemen die na een week verlept is, gaan plantjes jaren mee. Vooral vetplantjes en luchtplantjes zijn supermakkelijk in onderhoud.

Alle hippe planten van nu kun je vinden bij Green Bubble *

9 – Ga lekker bezig in de tuin

Het tuinierseizoen is weer begonnen! Tijd om al je favorieten te zaaien en de tuin een beetje aan kant te maken. Heb je een tegeltuin? Haal die bende er gauw uit! Het is namelijk superslecht voor de biodiversiteit, het wordt retewarm in de zomer, en de afwatering is zacht gezegd verschrikkelijk. Doe de natuur een lol en zaai inheemse planten, geen exoten waar onze insectenpopulatie niets aan heeft.

Fijne tuinspulletjes vind je bij Dille & Kamille *

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Accepteer je marketingcookies van de betreffende website, dan kan ik ook commissie vangen als je een paar dagen later een aankoop doet. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

5 reacties op “9 duurzame to do’s waarvoor je nu de tijd hebt”

 1. Onze kringloopwinkel is wegens de coronacrisis gesloten voor klanten. Dus even lekker sneupen daar lukt helaas niet. Wel is hij (beperkt) open voor het inleveren van spullen. Dus dat deel van tip 5 kunnen we wel opvolgen!

 2. Fijne tips! Ik overweeg nog overstappen naar een groene bank en het uitmesten van de kledingkast kan sowieso nooit kwaad..

  1. Veel van de tips heb ik al gedaan of doe ik al 😀 Zoals veganistische recepten maken (en verzinnen!). Overstappen van bank is nog een goede ja!

 3. Ik geniet van je website 😁
  Ga zeker een paar recepten uitproberen.
  Ben nu begonnen met zelf zeep maken 🌺

  Doe zo verder 👍, groetjes, Monique

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top