Jinxed: Artificial Intelligence voor beta-meisjes

with 1 Comment

Jippie, een tijdje geleden zat er weer een boek in de brievenbus waar ik helemaal enthousiast van werd: Jinxed. Door de uitgever omschreven als een must-read als je houdt van The Golden Compass – en laat ik dat nou net een supervet boek vinden (remind me dat ik die andere delen ook eens lees…)

Jinxed is echter wat futuristischer: in plaats van een steampunk-achtige setting met “daemons” gaat het hier om een toekomst die niet heel ver weg meer lijkt, en waar iedereen robothuisdieren heeft: zogenaamde baku’s. Een baku is een soort smartphone en Google Home in huisdiervorm en kan door zijn geavanceerde kunstmatige intelligentie overkomen als een echte vriend.

Jinxed | Amy McCulloch

Met dank aan Paul voor alle toffe props voor deze foto! (Alleen de precisie-schroevendraaiers zijn van mijzelf…)

Fact file

Titel: Jinxed

Auteur: Amy McCulloch

Uitgever: HarperCollins

Taal: Nederlands, vertaald uit het Engels

Eerste druk: Engelse versie 2018, Nederlandse versie januari 2019

Genre / keywords: sci-fi, kunstamtige intelligentie, robots, romantiek, beta-meisjes, nerdy, programmeren, high tech

Aantal pagina’s: 317

ISBN: 978-94-027-3230-6

Jinxed | Amy McCulloch

Plot

Lacey is een nerdy meisje dat op school haar stinkende best doet om zo hoog mogelijke cijfers te halen, zodat ze in aanmerking komt voor een beurs van Profectus, de elite-school van baku-fabrikant Moncha Corp, zodat ze haar droom kan waarmaken: een compagneur worden, iemand die baku’s ontwerpt en bouwt.

Helaas valt die droom in het water: ze wordt niet toegelaten, krijgt geen beurs voor de level 3 baku die ze minimaal nodig heeft, en moet het doen met een schrale level 1 baku, waar ze niet op zit te wachten. Echter, nog voor ze haar level 1 baku aan zichzelf heeft gekoppeld, vind ze per toeval een hoopje schroot wat een level 3 baku blijkt te zijn. Is hij nog te redden?

Tijdens de zomervakantie lukt het haar om de gevonden baku, die ze Jinx noemt, op te lappen en ze wordt als een wonder alsnog toegelaten op Profectus. Ze wordt met haar cijfers en talenten zelfs gekozen om deel te nemen in een van de Baku Battle teams!

Er is echter iets vreemds met Jinx aan de hand: hij lijkt een eigen wil te hebben, wat niet helemaal hoort. Jinx kan soms behoorlijk ongehoorzaam zijn en brengt daarmee Lacey behoorlijk in de problemen. Hierdoor stuit ze per ongeluk op een enorm complot rondom haar vreemde baku, en krijgt ze misschien iets meer te weten over wie haar vader was?

Jinxed | Amy McCulloch

Mijn leeservaring

Lacey is 15 jaar oud, en het boek komt qua schrijfstijl en romantische thema’s ook redelijk over alsof het voor een wat jonger publiek is geschreven: tieners en begin twintigers. Niet erg, het leest als een trein. Gezien ik zelf ook een beta-nerd ben, is het heerlijk om over solderen en programmeren te lezen. Niet dat ik dat zelf doe hoor, maar fashion en paarden kunnen me gewoon geen reet schelen. Doe mij maar een lekker tomboy-achtige hoofdpersoon die vies durft te worden.

Zoals ik het al zei, leest het boek lekker vlot. De setting komt erg realistisch over, alsof het over 20 jaar werkelijkheid kan zijn. Ik durf te wedden dat we met een hoop technieken allang zover zijn, dus het is een kwestie van tijd voordat de eerste baku in het echt gebouwd wordt 😉

Op tweederde van het boek werd ik echter diep, diep teleurgesteld: Lacey’s beste vriendin Zora is een programmeernerd en gaat in de code van Jinx kijken. De omschrijving hiervan roept het typische Hollywood/Matrix-beeld op: bewegende groene lettertjes waar de programmeur magically alles direct van snapt binnen een paar seconden. THIS IS NOT HOW IT WORKS AMY.

Ik had gehoopt dat dit óók overeenkwam met de werkelijkheid: zwart op wit (of eventueel kleurtjes tekst, sommige programmeeromgevingen doen dat, superchill voor overzichtelijkheid) monospace lettertype, een mooie nested structuur van commando’s met eventueel af en toe een regeltje commentaar van de programmeur. Een enorme lap tekst of meerdere bestanden, waar Zora aandachtig in moet zoeken om te snappen welk deel code verantwoordelijk is voor welke functionaliteit.

Maar helaas, Amy heeft Hollywoodcode geschreven. Doodzonde, want voor de rest is het een ontzettend gaaf boek.

Jinxed | Amy McCulloch

Ondanks die diepe programmeerteleurstelling, ben ik toch heel benieuwd naar het tweede deel. Hoe loopt het af met Lacey? Wat gaat ze doen aan dat complot? Krijgt ze haar vrienden terug? En, most importantly: what the hell gaat er gebeuren na die fakking leipe cliffhanger?!

Disclaimer: Ik heb dit boek gekregen van de uitgever. Dit verandert natuurlijk niks aan mijn ervaring of eigen mening. Ik streef er altijd naar om een zo eerlijk mogelijk artikel voor jullie te schrijven!

One Response

  1. Feli
    | Reply

    Na het lezen van de titel was ik enthousiast, maar ik heb zelf AI gestudeerd, dus ik ben bang dat ik mij ook erg ga ergeren aan de niet-kloppend-heid… Maar het is misschien wel een leuk boek om te kopen als cadeautje voor mensen, omdat ik toch wel wil steunen dat er nu boeken zijn over meisjes en techniek (en ik weet dat ik dat vroeger af en toe wel miste).
    Feli recently posted… 2019 Reading ChallengeMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.