DIY rozemarijn & brandnetel shampoobar

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een DIY project heb gedeeld! Ik maak al een tijdje mijn eigen shampoo, en dat bevalt heel goed. Dat gaat wat anders dan de zeepprojecten: voor een shampoo bar gebruik ik namelijk een synthetische reiniger. Echte zeep laat namelijk vaak een laagje achter op je haar en ik vind zo’n azijnspoeling onder de douche maar niks, veel te veel gedoe.

De reiniger die ik gebruik is sodium cocoyl isethionate (SCI), dit is een heel milde reiniger op basis van kokos. Hij is wat slechter oplosbaar in water, wat hem minder populair maakt in de reguliere cosmetica. Maar als je een shampoo bar maakt, heb je daar geen last van!

Mijn basis shampoo bar bestaat eigenlijk uit maar 4 ingrediënten: SCI, kokosolie, sheaboter en vitamine E. Voor deze batch heb ik geëxperimenteerd met toevoegingen: rozemarijn en brandnetel.

Ingrediënten

Sodium cocoyl isethionate
De basis van mijn shampoo bars, een milde reiniger in poedervorm. Gebruik een mondkapje als je hiermee werkt, want het stuift nog erger dan poedersuiker en inademen is een slecht idee.

Kokosolie
Verzorgende olie met een smeltpunt van 25 graden. Dit is belangrijk, zodat je de shampoo bar ook kunt gebruiken wanneer je niet heel warm douchet.

Sheaboter
Ook een verzorgende olie. Deze heeft een wat hoger smeltpunt, lichaamstemperatuur ongeveer. Hij zorgt ervoor dat je shampoo bar niet meteen smelt als in de zomer de temperaturen boven de 25 graden uit komen. Let wel: als het écht heet wordt, dan moet hij alsnog de koelkast in.

Vitamine E
Natuurlijk conserveringsmiddel.

Rozemarijn (essentiële olie)
Rozemarijn helpt als je een vette hoofdhuid hebt. Bonuspunten voor de lekkere geur!

Brandnetel (gedroogd)
Brandnetel zorgt ervoor dat je haar er gezond en glanzend uitziet. Ook helpt het bij roos (maar gelukkig heb ik daar geen last van). Je kunt deze shampoo dus ook goed maken als je last van roos hebt!

Yield: ± 6 stuks

Rozemarijn & brandnetel shampoo bar

Rozemarijn & brandnetel shampoo bar

Solid shampoo bar voor als je snel vet haar hebt.

Active Time 30 minutes
Additional Time 6 hours
Total Time 6 hours 30 minutes

Materials

 • 300 g sodium cocoyl isethionate
 • 150 g kokosolie
 • 50 g sheaboter
 • 1 el gedroogde brandnetel
 • 1/4 tl rozemarijn essentiële olie
 • 5 druppels vitamine E

Tools

 • pan
 • schaaltjes voor afwegen ingrediënten
 • weegschaal
 • maatlepels
 • spatel
 • siliconen vorm (bijvoorbeeld voor cupcakes of brownies)
 • vijzel

Instructions

 1. Maal de gedroogde brandnetel in de vijzel tot poeder.
 2. Weeg al je ingrediënten af.
 3. Smelt de kokosolie en sheaboter in de pan op het laagste vuur wat je fornuis heeft. Wanneer het een beetje vloeibaar begint te worden, roer je het brandnetelpoeder erdoor.
 4. Voeg de SCI toe en roer tot een homogene pap.
 5. Draai het vuur uit en roer als laatste de essentiële olie en vitamine E door je shampoopap.
 6. Verdeel de pap over de vormpjes en laat hard worden in de koelkast.

Notes

 • Zorg dat je je soaping gereedschap apart houdt van je kookpannen en kookgerei.
 • Gebruik een mondkapje, SCI stuift nog erger dan poedersuiker. Heb je wel eens poedersuiker ingeademd? SCI is nog vervelender.
 • Maak je shampoo 's avonds, dan is hij de volgende ochtend hard.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

16 reacties op “DIY brandnetel & rozemarijn shampoo bar”

 1. Hoi! leuk recept, van welke (web)winkel gebruik je palmolie vrije csi of csc?

  1. Hoi Vanya,

   Ik gebruik geen CSI of CSC. Wel gebruik ik SCI (of bedoelde je dat?). Dit kun je krijgen bij onder andere De Hekserij (poedervorm) en tegenwoordig ook bij Jojoli (naaldvorm). Ik gebruik niet specifiek palmolievrije producten, omdat je met het vermijden van palmolie alleen het ontbossingsprobleem verplaatst.

   1. Geeft de shampoobar een licht stroef gevoel na het gebruik ? Ik heb ook 1 gemaakt met kokosolie maar men haar voelt heel lichtjes stroef aan en dit is wel vervelend…

  1. Hoi Michèle,
   Ik weet het niet helemaal meer precies, omdat het al een behoorlijke tijd geleden is, maar ik heb er destijds tussen de 9 en de 12 bars van gemaakt. Ze zijn nog steeds niet op!

 2. Pingback: Duurzaam menstrueren met een menstruatiecup • CherryCharlie.nl

  1. Hoi Kaat,

   Dat durf ik zo niet te zeggen. Het ligt denk ik ook aan de specifieke parfumstoffen waarvoor je allergisch bent. Het enige “parfum” wat hier in principe in zit, is essentiële olie van rozemarijn.

 3. Mooi recept! Ik wil dit recept gaan proberen maar ik heb SCI naaldvorm variant. Verwerk/smelt ik dat gewoon hetzelfde als poeder variant?

  1. Daar kan ik niks over zeggen. Kan aan verschillende factoren liggen. Gebruik je gezonde verstand om het zelf te beoordelen!

 4. Is het ook een idee om de sci niet te gebruiken? Of is het echt nodig? Ik was mijn haar al geruime tijd niet meer met zeep (shampoo) omdat het mijn haar uitdroogt.

  1. Hoi Jeannette, SCI is de reinigende stof in deze shampoo. Zonder SCI is het simpelweg een blok vet wat je op je haar smeert 😉 SCI is een heel milde reiniger, veel milder dan het veelgebruike SLS en SLES, dus ik zou het gewoon proberen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Skip to Instructions
Scroll naar top