Mijn favoriete zomersalade: Indiase chucumber

Een paar jaar geleden heb ik een cursus Indiaas koken gevolgd. Ik ben ooit in Engeland verliefd geworden op Indiaas eten (jaja, door de takeaway, echt waar) en het leek me fantastisch om dat ook zelf te kunnen maken. Nog steeds maak ik regelmatig gerechten van die cursus: vooral curry (ik heb zelfs een vijzel voor de kruiden), raita en chucumber. In deze blogpost deel ik mijn recept voor chucumber!

chucumber recept

Tijdens de kookcursus vertelde de kok dat chucumber eigenlijk een Brits-Indiaas gerecht is uit de koloniale tijd, en dat “chucumber” een verbastering is van “cucumber”, het hoofdingrediënt.

Anyway, dat maakt het niet minder lekker!

Chucumber is een frisse en pittige salade, die in restaurants vaak als dip bij de papadums wordt geserveerd (samen met mangochutney en yoghurtsaus). Zelf vind ik hem heerlijk bij de barbecue, of op een superhete dag als maaltijdsalade met naanbrood. Ook is hij lekker om als lunch mee te nemen.

Diëten en allergieën

  • Veganistisch
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Sojavrij
  • Geen eieren
  • Geen noten

Wel zitten er pepers en koriander in. Als je niet zo van pittig eten houdt, kun je een halve peper gebruiken in plaats van een hele. De koriander kun je eventueel vervangen door peterselie (maar persoonlijk vind ik dat wel echt zonde van de typische smaak van deze salade).

chucumber recept

Het recept

Natuurlijk heb ik niet letterlijk het recept gekopieerd uit het boekje wat we na de cursus meekregen. Dit is mijn eigen versie, omdat ik twee verschillende halve pepers een beetje zonde vind, en granaatappelsiroop lastig te vinden is.

Yield: 2-3 personen

Chucumber

Chucumber

Frisse, zomerse, Indiase salade. Lekker met papadums of naanbrood.

Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes

Ingredients

  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • halve emmer snoeptomaatjes (± 250 g)
  • klein bosje verse koriander *
  • 1 rode peper
  • 1 el citroensap
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 bakje granaatappelpitjes

Instructions

  1. Snipper de ui en snijd de tomaatjes in kwarten.
  2. Verwijder het waterige binnenste uit de komkommers en snijd in kleine blokjes.
  3. Verwijder de zaadjes uit de peper. Hak de peper en koriander fijn.
  4. Doe ui, tomaat, komkommer, koriander, peper en granaatappel in een saladeschaal en meng met de olie en het citroensap.
  5. Serveer met papadums of naanbrood.

Notes

* Ongeveer een bakje uit het koelschap

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.