Homemade hoestsiroop met tijm en salie

Het weer wordt frisser en natter, over een weekje is het officieel herfst, en mijn eerste flinke verkoudheid heb ik alweer achter de rug. Natuurlijk kun je hoestdrank, tijmsiroop of dennensiroop kopen bij de drogist, maar het is goedkoper en natuurlijk honderd keer leuker en interesanter om je eigen hoestsiroop te maken! Zeker wanneer de kruiden ook nog eens uit je eigen tuin komen. Het enige wat ik heb gekocht is suiker en honing. (Okee, en technisch gezien betaal je ook een heel klein beetje voor kraanwater, maar dat is te verwaarlozen.)

Hoestsiroop met tijm en salie

Kruiden

Voor deze kruidensiroop heb ik flink gewinkeld op mijn balkonnetje en de volgende kruiden uitgezocht:

Tijm

Verreweg het belangrijkste ingrediënt dat ik heb geplukt is tijm. Tijm is antibacterieel en slijmoplossend, en daarnaast smaakt en ruikt het ook nog eens heerlijk! Niet voor niets wordt tijmsiroop ook bij de reguliere drogist verkocht als middel bij hoesten en keelpijn.

Salie

Ook salie is antibacterieel, slijmoplossend, en het heeft een ontstekingsremmende werking. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtig kruid.

Lavendel

Helaas had ik nog niet zoveel lavendel groeien, anders had ik hier meer van gebruikt. Lavendel is echt een alleskunner! Naast de sterk antibacteriële eigenschappen staat lavendel ook bekend om zijn schimmel- en virusdodende werking. En net als de andere twee is ook lavendel slijmoplossend.

Kamille

Kamille werkt ontstekingsremmend, verzachtend, kalmerend en pijnstillend. Gebruik kamille niet wanneer je zwanger bent of bloedverdunners gebruikt.

Kruiden uit eigen tuin

Nu je weet wat voor kruiden ik heb gebruikt en waarom, kun je aan de slag om je eigen siroop te maken! De hoeveelheid kruiden komt niet op de gram nauwkeurig. Een “bosje” is voor mij een flinke handvol. Wanneer je meer kruiden gebruikt, wordt je siroop natuurlijk sterker. Naast deze kruiden gebruik ik natuurlijk water en suiker om de siroop te maken, en honing omdat het nog eens een extra conserverende, verzachtende en antibacteriële boost geeft. En omdat het lekker is.

Ik ga er zelf altijd van uit dat mijn siropen een jaar lang houdbaar zijn, mits donker en koel bewaard. Vanwege de grote hoeveelheid suiker zal het vast wel langer kunnen, maar dat risico wil ik liever niet nemen.

Natuurlijk kun je met de verhoudingen van de kruiden spelen. Zoals ik eerder al zei: als ik meer lavendel had staan (ik heb echt een heel klein puny struikje), had ik meer lavendel gebruikt. Hetzelfde geldt voor de kamille.

Gebruik

Je kunt deze hoestsiroop net als alle andere hoestdranken gebruiken: meerdere malen per dag een eetlepel als je last hebt van je keel of veel hoest. Net als bij reguliere hoestdranken geldt hier: neem niet teveel. Gebruik je gezonde verstand.

Je kunt de siroop ook als thee drinken: doe een bodempje in een theekopje en vul aan met kokend water. Basically heb je dan kruidenthee met honing. En we weten allemaal dat dat heel fijn is als je keel kapot en rauw is!

Disclaimer: Gebruik deze hoestsiroop niet als je allergisch of overgevoelig bent voor een van de ingrediënten. Ik ben geen dokter, slechts een liefhebber van ouderwetse kruidenkunde. Dit is geen wondermiddel. Als je al langere tijd aan het hoesten bent, bloed ophoest, koorts hebt, of het simpelweg niet vertrouwt, ga dan ALTIJD naar de huisarts!

Yield: ± 1 L

Hoestsiroop met tijm en salie

hoestsiroop

Hoestsiroop met 4 kruiden uit eigen tuin

Ingredients

 • 2 L water
 • 500 g suiker
 • 250 g honing
 • 2 bosjes tijm
 • 1 bosje salie
 • een beetje lavendel
 • een beetje kamille

Instructions

  1. Was je kruiden onder koud, stromend water.
  2. Doe het water, de suiker en de kruiden in een ruime pan en zet op het vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Doe het deksel op de pan. Wanneer het water kookt, draai je het vuur zacht en zet je de wekker op 3 uur. Roer af en toe door.
  3. Steriliseer de flessen: haal de beugeldoppen eraf, doe ze in een schoon kommetje en giet er kokend water op. Verwarm de oven voor op 120-150°C en zet vervolgens de flessen een half uur rechtop op de bodem van de oven. Leg de beugeldoppen op een schone theedoek en laat ze aan de lucht drogen.
  4. Zet de grote kom klaar met daarin een zeef en daarin je neteldoek.
  5. Wanneer je siroop 3 uur lang heeft gekookt, voeg je de honing toe. Roer tot hij is opgelost. Zet het vuur uit.
  6. Giet vervolgens het hele brouwsel voorzichtig door je doek en zeef. Pak de punten van de doek bij elkaar en pers nog zoveel mogelijk siroop uit de natte kruiden.
  7. Vul je flessen met behulp van de trechter en sluit ze goed af. Etiketteer en zet er de datum van bereiding op.

10 thoughts on “Homemade hoestsiroop met tijm en salie”

  1. Hoi Nana, een bosje is ongeveer de hoeveelheid takjes die je in je hand kunt houden. Het komt niet zo nauw. Voor een indicatie van hoeveel het ongeveer is, kun je naar de foto’s kijken.

 1. Hey, is het soms mogelijk om deze hoestsiroop te maken met gedroogde kruiden? Heb momenteel geen verse kruiden staan in de tuin. Groetjes Katia

 2. In het recept wordt de honing bij het warme vocht gevoegd. Honing dat wordt toegevoegd aan vocht boven de 40 graden verliest al zijn eigenschappen, het wordt suiker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.