Een week lang vegetarisch eten: makkelijk en lekker!

with No Comments

Eén van mijn groene voornemens dit jaar was om minimaal 2x in de week vegetarisch te eten. Inmiddels probeer ik dat vaker te doen (vooral als het carnivorische vriendje niet thuis is). Ik noem mezelf flexitariër: ik eet ongeveer 50-50 vegetarisch of vlees.

Vegetarisch eten: spinazie & ricottataart

Wij Westerlingen eten namelijk veel meer vlees dan we in principe nodig hebben. Je hebt lang niet dagelijks vlees nodig, en absoluut niet in de enorme hoeveelheden die wij naar binnen schransen. Wanneer een land/volk welvarend wordt, is er meer geld en mogelijkheid om (rood) vlees te eten. Vlees wordt zo eerst een statussymbool, en wanneer steeds meer bevolkingsklassen het regulier kunnen verkrijgen, wordt het een gewoonte. Een niet zo duurzame gewoonte, waar eigenlijk niemand meer bij nadenkt.

In dit artikel laat ik je zien wat mijn favoriete vegetarische recepten zijn. Vegetarisch eten is namelijk superlekker en ontzettend makkelijk, zeker nu er zoveel verschillende en lekkere vleesvervangers op de markt zijn. Ook als je niet creatief in de keuken bent, kun je iedere vleesmaaltijd in een handomdraai omtoveren tot een vegetarische maaltijd. Just swap the meat!

Vegetarisch eten: aubergine & feta plaattaart

Dag 1: Vegetarische plaattaart van Rutger Bakt

Bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta. Het recept kun je vinden op de website van Rutger Bakt.

Dag 2: AGV met pompoenburger

Aardappelen-groente-vega. Kook je favoriete groenten en aardappelen, en vul aan met de heerlijke pompoen-tijmburger van Albert Heijn huismerk. Vleesvervangers tegenwoordig zijn allang niet meer van die smakeloze schoenzolen 😉

Dag 3: Vega-balletjes van de IKEA

IKEA heeft tegenwoordig naast hun traditionele balletjes ook kipballetjes en groenteballetjes. Allebei erg lekker! Net als de gewone balletjes prima te combineren met patata en appelmoes, of hun heerlijke lingonberryjam (mijn favoriet!).

Dag 4: Noodles met tofu

Gewoon een lekkere wokschotel met noodles, je favoriete (aziatische) groenten, maar in plaats van kip of reepjes biefstuk gebruik je tofu. Albert Heijn heeft lekker makkelijke stukjes met milde of pittige marinade, maar je kunt natuurlijk ook een wit blok kopen en zelf marineren als je daar handig in bent.

Dag 5: Groentelasagne van Oh My Foodness

Lasagne van aubergine en courgette met ricotta. Ja, ik ben dol op de combi van roomkaas en aubergine! Mijn tip voor dit gerecht is om niet de kaasschaaf te gebruiken, maar gewoon met een mes plakjes te snijden. Ze worden zo wat dikker en zijn dan makkelijker te grillen. Binnenkort weer eens maken, het is  alweer veel te lang geleden!

Vegetarisch eten: zoete aardappelsoep & broodjes met tomatensalsa

Dag 6: Zoete aardappelsoep van De Groene Meisjes

Merel maakt echt de lekkerste soepen, en ik ben dol op soep met broodjes in het weekend. Deze zomersoep en broodjes met tomatensalsa was een groot succes bij vriendlief. Het restje heb ik in porties ingevroren (de topping gewoon door de soep heen geroerd).

Dag 7: AGV met Biefstukc

Ik vind al die verkeerd geschreven vleesnamen maar raar, maar de Biefstukc van Vivera stond hoog op de probeerlijst toen hij net in de winkels lag. En het is echt een vleesvervanger die op vlees lijkt, zeer geschikt voor overtuigde carnivoren. In mijn ogen komt hij nog niet in de buurt van een echte biefstuk, maar de biefstukc van Vivera komt heel overtuigend over qua vleesstructuur. Het enige wat zijn vega-status verraadt, is het typische korstje wat vegaburgers altijd hebben.

Meer lekkere vega-maaltijden

  • AGV met Little Willies van de Vegetarische Slager
  • Gazpacho (vooral in de zomer) met broodjes
  • Crispy tofu uit de oven
  • “Bakplaat vol meuk” met zoete aardappel, medium tot harde seizoensgroente, ui, en vegetarische worstjes (lekker makkelijk ook, gewoon alles in grove stukken snijden + olijfolie en kruiden en 3 kwartier in de oven knallen op 180 graden)
  • Dikke hamburgers, maar dan met vegaburger (ui, kaas, ei, augurkjes, tomaat, sausjes, je weet!)
  • Wraps, maar dan met tofu ipv kip of gehakt
  • Patat met kaassoufflé en appelmoes (voor als je lui bent maar toch vega wilt eten)
  • Pizza vegetale (ook een goede luie optie)
  • Groentecurry met paneer (Indiase kaas)

Oh boy, dit zijn al meer dan twee weken vegetarisch eten!


Meer lezen over duurzamer leven?

Mijn groene voornemens 2018

Duurzaam huishoudelijk shoppen: merken & winkels

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.