Homemade lemon curd

Echte ouderwetse lemon curd moeilijk? Welnee! Je hebt maar 5 ingrediënten nodig en een beetje geduld. Lees verder voor het recept en mijn tips!

Ik weet niet meer wanneer ik voor het eerst lemon curd heb geproefd, maar je kunt er donder op zeggen dat het in Engeland was. Het goedje is namelijk ontzettend lekker op je scones, als taartvulling of gewoon op je boterham.

Tot voor kort kocht ik mijn lemon curd gewoon in de supermarkt, van het merk Chivers. Prima spul. Maar laatst vroeg ik me af of je het ook zelf kunt maken. Het is namelijk een soort jam, maar dan op basis van eieren. En ja hoor, ik vond genoeg recepten op Pinterest! Dit is mijn variant.

Bewaren

Wanneer je je lemon curd direct na het maken in hete, gesteriliseerde potten giet en vacuüm afsluit, dan kun je een voorraadje buiten de koeling bewaren. (Lang leve de kelder!)

Ik zet de potten altijd minimaal een half uurtje in de oven (ik pak ze eruit wanneer ik ze nodig heb) ergens tussen de 120 en 130 °C. De deksels leg ik in een bord, om er vervolgens kokend water over te gieten. Het water giet ik na een paar minuten af en de deksels leg ik op een schone theedoek te drogen.

Wanneer je een gloeiend hete pot gevuld hebt, draai je het deksel erop en zet je hem ondersteboven. Laat de boel afkoelen. Wanneer je het deksel daarna niet meer kunt indrukken, is je missie geslaagd! (Potjes met een beugelsluiting in plaats van een draaidop hoef je trouwens niet op de kop te zetten.)

Cupcakes

Je kunt deze lemon curd trouwens heel goed gebruiken om deze citroencupcakes mee te maken. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon als broodbeleg gebruiken of op een pannekoek smeren.

Yield: ± 500 g

Lemon Curd

Lemon Curd

Echte ouderwetse lemon curd op basis van eieren en citroenen.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

 • 3-4 citroenen
 • 7-8 eieren
 • 275 g suiker
 • 115 g boter
 • snuf zout

Instructions

 1. Rasp de schil van 1 citroen en leg opzij voor later.
 2. Pers 130 ml citroensap.
 3. Splits de eieren. Je hebt 130 gram dooiers nodig.
 4. Zet een pan op laag vuur met een bodempje water voor je bain marie.
 5. Doe de eierdooiers en suiker in een hittebestendige kom en klop met een garde tot het een uniform lichtgeel mengsel is.
 6. Voeg het citroensap en zout toe. Zet de kom op je bain marie en blijf het mengsel doorkloppen terwijl je het voorzichtig verwarmt. De bodem van de kom mag het water niet raken. Pas op dat je mengsel niet aan de kook raakt, je wilt geen roerei!
 7. Na ongeveer 20 minuten is je lemon curd zover ingedikt dat hij op de achterkant van een houten lepel blijft kleven, maar nog wel vloeibaar genoeg is om te gieten. Haal hem van het vuur af en roer de citroenrasp erdoor.
 8. Voeg de boter in kleine klontjes toe en blijf mengen tot alle boter is opgelost en opgenomen in de curd.
 9. Giet in hete, gesteriliseerde potten en laat ondersteboven afkoelen tot het deksel vacuüm getrokken is.

Notes

 • Doe eens gek, probeer eens curd te maken met een andere citrusvrucht, bijvoorbeeld limoen of bloedsinaasappel!
 • Van de overgebleven eiwitten kun je meringues maken.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

* Affiliate link. Koop je via zo’n link iets bij een webshop, dan krijg ik een klein percentage van jouw aankoopbedrag. Zo help je CherryCharlie online te houden. Meer informatie vind je hier. Dankjewel!

Skip to Recipe
Scroll naar top