Plzen city guide: to do

Begin augustus zijn Paul en ik voor een paar daagjes naar Plzen geweest. Wat? Waar? Plzen (of Pilsen) is een stadje in Tsjechië waar in 1842 voor het eerst pils werd gebrouwen (hence the name), om specifiek te zijn Pilsner Urquell. Alle andere pils-stijl bieren zijn hier allemaal van afgeleid. Een geweldige bestemming dus voor bierliefhebbers!

Plzen city trip

We zijn 5 dagen weggeweest, en vanuit Hengelo is het zo’n 10 uur rijden (inclusief pauzes). Het was Paul zijn eerste keer op de Deutsche Autobahn, dus we moesten even kijken hoe hard “Broem” kon: 160 km per uur op rechte stukken, en heuvelaf hebben we de 190 aangetikt. Dat laatste was stiekem wel een beetje eng hoor 😉 Maar leuk om te zien wat ons kleine VW Upje allemaal kan.

Tijdens onze vakantie logeerden we in het Ibis Hotel in het westen van Plzen. Het is een niet zo insta-worthy hotel op een industrieterrein: een budget-friendly optie met schone kamers zonder poespas, maar wel mét airco, en dat vonden we erg fijn met temperaturen ruim boven de 30 graden! Ook was de boel inclusief ontbijt, wat we ook wel prettig vonden. Paul heeft dus 5 dagen ontbeten met hotdogs en ik met taart xD

Op de terugweg hadden we nog een kleine encounter met de douane… We waren ‘s ochtends net de Duitse grens over toen we opeens werden ingehaald door zo’n mooie groen-witte auto: volgen. Een eindje verderop werden we stilgezet voor een routinecontrole. Of we niet teveel alcohol en sigaretten bij ons hadden, of drugs. Maar het enige wat we meehadden waren twee mooie bierpullen en 1 fles Slivovice. Na een kwartiertje konden we weer verder op weg naar huis. Hebben we dat ook een keer meegemaakt!

To do in Plzen

Pilsner Urquell tour

Pilsner Urquell tour

Uitgebreide tour door de fabriek waar het oorspronkelijke pils vandaan komt! Een must (en volgens mij de hoofdreden) voor iedere tourist die naar Plzeň gaat. Naast de nieuwe fabriek krijg je ook de oudere gedeeltes te zien en de kelders, waar nog voor een select aantal lokale kroegen het bier op eikenhouten vaten wordt gelagerd. Op het eind van de tour krijg je een “proefglas” (0,3L wordt als klein gezien daar…) ongefilterde en ongepasteuriseerde Urquell rechtstreeks uit het vat.

Brouwerijmuseum (Pivovarské Muzeum)

Een snoezig klein museum over de geschiedenis van bier in Plzeň. Naast allerlei oude gereedschappen en machines kom je ook langs exposities met promomateriaal door de jaren heen van onder andere Urquell en Gambrinus.

Brouwerijmuseum

Hier werd vroeger mout geroosterd voor het bier.

Historical underground tour (Plzeňské Historické Podzemí)

Ook kun je een tour doen door de historische ondergrondse gangen onder de stad Plzeň. De gangen spreiden zich uit onder het complete historische centrum, maar tijdens de tour bewandel je ongeveer een kilometer daarvan – dus ook prima te doen als je geen getrainde wandelaar bent. De ingang bevindt zich bij het Brouwerijmuseum.

Plzen poppenmuseum

Sint Joris en de draak.

Poppenmuseum (Muzeum Loutek)

Een klein kijkje in een Tsjechische traditie: marionetpoppen! Dit is zelfs UNESCO werelderfgoed. Het schijnt dat er een hoop grote poppenspelersgezelschappen en bekende poppenmakers uit Plzen kwamen. Leuk museumpje met een hoop indrukwekkend en gedetailleerd handwerk. Ook geschikt voor kinderen! Het poppenmuseum zit aan het Náměstí Republiky.

Museum of West Bohemia (Západočeské muzeum v Plzni)

Hier hebben ze diverse exposities. Wij hebben twee exposities bekeken: de Armoury en het Arts & Crafts gedeelte. Allebei heel indrukwekkend: de Armoury is een enorme verzameling van vooral musketten en kanonskogels, en een aantal schatkisten waar je het hele sluitwerk aan de binnenkant kunt bewonderen. Ook kun je nog een trap af naar beneden waar je een stukje oude stadsmuur kunt bewonderen.

De Arts & Crafts expositie bestaat uit een aantal grote vleugels waar je ontzettend veel oude ambachtelijke spulletjes kunt vinden. Er zijn wanden vol hang- en sluitwerk (heel interessant om oude sloten en sleutels te zien!), en kasten vol glaswerk, keramiek, porselein en ook kun je er sieraden en klokken vinden. Ik blijf me iedere keer weer verbazen over al dat priegelwerk van vroeger!

Het gebouw an sich is trouwens ook prachtig.

Museum of West Bohemia

Purkmistr bier spa

Je kunt niet naar Tsjechië zonder naar een bier spa te gaan. Een eindje buiten het centrum van Plzen, in een mooie buitenwijk, ligt de Purkmistr brouwerij met hotel en spa. Hier hadden we voor onze laatste dag een tweepersoons bierbad geboekt, en voor mij ook nog een peat wrap. 25 minuten lang relaxen in een bad vol bier, kruiden, olie en andere goodies, met een onbeperkte tap naast het bad. Ja, natuurlijk hebben we ook bier over ons hoofd gegoten!

Meer lezen over Plzen?

Zelf een duurzame reis boeken

Reizen

Treinreizen in Europa: NS International en Interrail*.

Busreizen in Europa: Flixbus* en Eurolines.

Bootovertocht in West-Europa: Stena Line en DFDS*.

Accomodatie

Kamperen bij locals: Campspace.

Kamperen in de natuur: Staatsbosbeheer en Natuurcampings.

Grotere campings met meer voorzieningen: ACSI ecocampings* en ANWB natuurcampings*

Hutten en huisjes: Natuurhuisje* en Staatsbosbeheer.

Benodigdheden

Kampeer- en outdooruitrusting, kleding en overige sportartikelen: Bever*, Vrijbuiter*, Decathlon*, Teva, Falke en Kampeerwereld*.

Reisgidsen, wandelgidsen, taalgidsen, kaarten en inspiratieboeken: De Zwerver*, Lonely Planet en National Geographic*.

Voor een optimale wandelconditie en het verminderen van de kans op wandelblessures: De Wandeltrainer*.

Een deel van deze links is affiliate, aangegeven met een *. Meer informatie daarover kun je hier lezen.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.