Plzen city guide: to know

Het derde en laatste deel van de Plzen city guide! Er zijn namelijk nog wat praktische handigheidjes die je moet weten voor je vertrekt.

Plzen city trip

Vignet

Om er überhaupt te komen, heb je een vignet nodig waarmee je toestemming hebt om op de Tsjechische snelweg te rijden. Ongeveer 18 euro voor 10 dagen. Wanneer je richting de Tsjechische grens rijdt, staat het vanzelf aangegeven op de borden. De eerste mogelijkheid is zo’n 90 km voor de grens in Duitsland, de volgende plek is net 5 km in Tsjechië.

Bussen in Plzen

Busvervoer is echt keigoed geregeld! Er rijden zat buslijnen, meerdere keren per uur, best prima op tijd (ongeveer net als in Nederland), alleen het kopen van kaartjes is echt 10x chiller. Ja, je kunt voor instappen, met handen en voeten een ticket proberen te bestellen bij de chauffeur en dan een extra hoge prijs betalen. Je kunt ook achter instappen, en op een mooi apparaat kiezen uit verschillende tickets (o.a. 16 kronen voor 30 min rijden, 60 kronen voor 24 uur rijden) en contactloos betalen. Zo gepiept. Supermakkelijk. Nederland, wanneer gaan we dit hier invoeren?

Kronen

As mentioned before, in Tsjechië betaal je met kronen. 1 Euro is ongeveer 23 Tsjechische kronen. (We hebben de wisselkoers alleen op de eerste dag gecheckt.)

Plzen city trip

Fooi

In Tsjechië is het gebruikelijk om fooi te geven in restaurants en cafés. Ongeveer 10% will do.

Roken

Dit was iets waar ik niet op voorbereid was: in Tsjechië is roken nog veel meer een ding dan in Nederland. Op straat, maar ook op terrassen en in biergartens. Ik kan heel slecht tegen sigarettenrook, dus ondanks het prachtige weer hebben we vaak binnen een plaatsje gezocht omdat er buiten te veel rokers waren.

Engels & Duits

Je meest belangrijke Tsjechisch is “dobrý den, pivo prosím” (hallo, bier alsjeblieft) en “děkuji” (spreek uit: “djekoei”, dankjewel).

Het meeste horecapersoneel spreekt goed genoeg Engels om normaal te kunnen bestellen en afrekenen. Buiten de horeca is het nog maar de vraag hoe ver je komt met Engels. Met de meeste Tsjechen is wel goed in het Duits te communiceren.

Alcohol & rijden

In Tsjechië geldt een zero tolerance beleid op het gebied van drinking & driving. Als je nog moet rijden, dan drink je geen alcohol. Klaar. Ik zou het absoluut niet erg vinden als we dit beleid ook in Nederland gaan doorvoeren. Sommigen van mijn vrienden doen dat al vanuit zichzelf, maar ik ken ook mensen die op basis van hun gewicht uitrekenen hoeveel bier ze in hoeveel tijd kunnen drinken om nog nét auto te mogen rijden…

Plzen city trip

Meer lezen over Plzen?

Zelf een duurzame reis boeken

Reizen

Treinreizen in Europa: NS International en Interrail*.

Busreizen in Europa: Flixbus* en Eurolines.

Bootovertocht in West-Europa: Stena Line en DFDS*.

Accomodatie

Kamperen bij locals: Campspace.

Kamperen in de natuur: Staatsbosbeheer en Natuurcampings.

Grotere campings met meer voorzieningen: ACSI ecocampings* en ANWB natuurcampings*

Hutten en huisjes: Natuurhuisje* en Staatsbosbeheer.

Benodigdheden

Kampeer- en outdooruitrusting, kleding en overige sportartikelen: Bever*, Vrijbuiter*, Decathlon*, Teva, Falke en Kampeerwereld*.

Reisgidsen, wandelgidsen, taalgidsen, kaarten en inspiratieboeken: De Zwerver*, Lonely Planet en National Geographic*.

Voor een optimale wandelconditie en het verminderen van de kans op wandelblessures: De Wandeltrainer*.

Een deel van deze links is affiliate, aangegeven met een *. Meer informatie daarover kun je hier lezen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.