Trouw Duurzame 100 editie 11, 2019

Afgelopen donderdag ben ik samen met Romee van When A Teen Goes Green naar de uitreiking van de 11e Trouw Duurzame 100 geweest. 100 duurzame initiatieven in Nederland, deze keer niet van BN’ers maar van burgers zoals jij en ik.

De avond was gevuld met toffe workshops en lezingen en natuurlijk probeerden we daar zoveel mogelijk interessants van mee te pikken! Zo hebben we geleerd over de maatschappelijke waarde van volkstuinen en voedselbossen, hoe je een circulaire stad bouwt, heeft Marieke Eyskoot ons om de oren geslagen met een flinke dosis zelfreflectie en konden we tot slot kennis maken met de Energy Party. Daarna was het tijd voor de uitreiking!

Uiteindelijk was ik tegen 1 uur ‘s nachts weer thuis en de volgende dag kapot moe, maar het was totally worth it! Zoveel inspirerende personen, zoveel positieve vibes en gelijkgestemden, het was supergaaf maar ook compleet overwhelming.

Trouw Duurzame 100 editie 11, 2019

Van voedselbos tot volkstuin, wat betekent ons groen?

Hier waren twee sprekers: Ama Karanteng-Kumi van Bloei & Groei en Wouter van Eck, voedselbosboer. Zij spraken over een onderwerp waar ik laatst ook over aan het piekeren was: waarom is zoveel groen zo nutteloos? Gemeentelijk groen bestaat vaak uit evergreen struikjes die soms niet eens bloeien, onze landbouwgrond bestaat voor een groot deel uit gras om dieren op te laten grazen. Dat kan zoveel rijker!

Bloei & Groei is een moestuinproject in Amsterdam dat vrouwen tot rust laat komen door het moestuinieren en koken met de zelfgeoogste ingrediënten. Een kleine, groene oase tussen alle stadse hectiek. Tijdens het tuinieren wordt coaching aangeboden voor zelfontplooiing.

Wouter van Eck is al 10 jaar lang voedselbosboer en pleit ervoor om lege ruimte meer te “vereetbariseren” (wat een topwoord). Meer boeren zouden zich moeten wagen aan een voedselbos: je kunt namelijk meer gewassen verbouwen per vierkante meter, en het is een zelfonderhoudend ecosysteem wat veel stabieler is en meer tegen een stootje kan dan onze huidige monocultuur-akkerbouw. Zo kan een voedselbos veel beter tegen de droogte van de afgelopen twee zomers. Ook zijn meerjarige gewassen veel minder arbeidsintensief: je zaait 1x, en kunt dan jarenlang blijven oogsten met maar een klein beetje onderhoud. Waar wachten we nog op?

De circulaire stad

Bij deze lezing leerden we over de circulaire stad: hoe bouw je een stad uit constant vernieuwende grondstoffen? Hoe en op welk niveau sluit je iedere kringloop? Er wordt al op kleine schaal geëxperimenteerd, maar er zijn dus ambities om Rotterdam binnen afzienbare tijd circulair te maken.

Daar moet nog een hoop voor gebeuren: vaak worden er bij de bouw van huizen materialen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals beton. Of er wordt bij de sloop maar weinig opgeslagen, doorverkocht en hergebruikt.

Gelukkig zijn er mensen als Sabine Biesheuvel, Tamara Streefland en Sasha Glasl die zich met dit soort vraagstukken bezighouden, met innoverende ideeën komen (bijvoorbeeld “zebra-koeling”, door de warmtewisseling tussen zwarte en witte strepen) en niet te bang zijn om te experimenteren.

Trouw Duurzame 100 editie 11, 2019

Marieke Eyskoot

Dit was de workshop waar ik heel erg naar uit keek! Marieke is (samen met Babette Porcelijn) een van de personen geweest die mij echt heel bewust hebben gemaakt van duurzaamheid en waardoor ik er echt een levensstijl van heb gemaakt.

In haar praatje over fair fashion liet ze iedereen even goed nadenken over hoe oneerlijk de fashionindustrie eigenlijk is. Het is te bizar voor woorden dat er in Azië mensen voor ons consumentisme keihard moeten werken voor een hongerloontje, terwijl we daar zelf niet aan moeten denken om zo te leven. Raar toch eigenlijk dat we daar nooit bij stilstaan wanneer we het zoveelste trendy T-shirt kopen?

Maar aan de andere kant zijn wij ook gevangenen: gevangen in een wereld waar het schoonheidsideaal gedicteerd wordt door tijdschriften en reclame, waar je een “ik ben niet goed/mooi/knap genoeg”-gevoel krijgt aangepraat zonder dat je het doorhebt. Heel veel dingen die eigenlijk volstrekt normaal zijn, worden door de schoonheidsindustrie aangemerkt als ongewenst: neem bijvoorbeeld okselhaar. Iedereen heeft het, dus dan groeit het er vast met een reden. Waarom zouden we ons daarvoor schamen? Waarom zouden we dat weghalen? Tsja, omdat dat een aangepraat schoonheidsideaal is.

De kern van haar verhaal: duurzamer en eerlijker leven begint bij gewuste keuzes maken voor wat je wel en niet koopt. Koop niet omdat je ieder seizoen de nieuwste trends aangepraat krijgt, maar koop iets omdat het voor jouzelf toegevoegde waarde heeft. Dan koop je vanzelf al minder, en dat is de eerste stap naar duurzaam leven. En wanneer je dan iets koopt, denk dan goed na waar het vandaan komt en koop fair.

Trouw Duurzame 100 editie 11, 2019

De Energy Party

De laatste workshop van de avond! De Energy Party is een soort Tupperware party, maar dan op energiegebied. Een avond lang ga je gezellig met buren en vrienden onder begeleiding praten over je stroom- en gasgebruik. Het doel van de avond: kijken wat je van elkaar kunt leren op het gebied van energiebesparing, ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen en samen investeren in maatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Het idee erachter is dat iedereen energie bespaart op zijn eigen manier, en je makkelijker geneigd bent om iets nieuws te proberen wanneer je van je buren hoort dat iets goed werkt. Bonus is natuurlijk dat je energierekening omlaag gaat!

Op dit moment opereert Energy Party nog voornamelijk in Den Haag, maar ze zijn druk bezig om gespreksleiders op te leiden zodat ze kunnen uitbreiden naar heel Nederland. Het initiatief is trouwens niet alleen geschikt voor mensen met een koophuis, maar ook huurders kunnen samen om tafel om elkaar te inspireren!

Trouw Duurzame 100 editie 11, 2019

Uitreiking Duurzame 100 top 3

En toen was het al zover: de uitreiking van de Duurzame 100 jaargang 2019, gepresenteerd door Natasja van den Berg (die helemaal lyrisch was over de Lena kledingbibliotheek, en met goed recht want ze zag er fantastisch uit). Er waren eerst wat praatjes van hoofdredacteur Cees van der Laan en 3-voudig winnaar Marjan Minnesma van Urgenda (waardoor de regel werd ingevoerd dat de winnaar in de jury moest, anders was er niks meer aan).

De onderste 75 winnaars in deze top 100 waren al online bekend gemaakt, de nummers 25 tot en met 4 werden ter plekke opgelezen van het grote scherm. En daarna was het tijd voor de uitreiking van de top 3!

3 – Wormenhotel

Een initiatief dat grote (natuurlijk esthetisch wel aantrekkelijke) compostbakken plaatst in straten zodat buren samen kunnen composteren. Je GFT-afval verandert in een half jaartje in ontzettend vruchtbare grond!

2 – Klimaatspijbelaars

Geen directe actie, maar wel een enorme awarenesscampagne waar geen enkele overheid meer omheen kan. Klimaatstakers van het eerste uur Stijn van Warmenhoven en Ismene de Klein kwamen het bloemetje in ontvangst nemen.

1 – Zwerfinator

Dirk Groot ruimt niet alleen zwerfafval op, maar voert ieder stuk in in zijn eigen zwerfafvaldatabase. Met deze data slaat hij de grote jongens in de politiek en het bedrijfsleven om de oren, en met effect: sommige fabrikanten hebben hun verpakkingen composteerbaarer gemaakt, en er gaat binnen afzienbare termijn ein-de-lijk statiegeld op blikjes komen!

Nadat Dirk Groot zijn prijs in ontvangst had genomen van Marjan Minnesma, was en nog een onverwacht praatje van de hoofdredacteur: Esther Bijlo neemt namelijk afscheid van het Duurzame 100 team en dat mocht natuurlijk niet stilletjes voorbijgaan. Een publiekelijk bedankje voor haar dus!

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top