Homemade vlierbessensiroop van wildpluk

Het najaar is praktisch de hemel voor wildplukkers: veel vruchten zijn op dit moment rijp. Van september tot oktober kun je vlierbessen plukken. In deze blogpost vertel ik je hoe je daar vlierbessensiroop van kunt maken.

Paul en ik hebben eind september een zondagochtendje de omgeving van de fietssnelweg achter onze wijk afgespeurd naar lekkers. “De natuur als supermarkt”, zoals hij dat noemde. Uiteindelijk hebben we vlierbessen en rozenbottels gescoord.

Ik wilde heel graag iets met vlierbessen doen, maar de opbrengst was dit jaar aan de magere kant. Ik denk dat dit komt door het enorm hete en droge weer afgelopen zomer (veel bramen waren ook niet meer dan uitgedroogde krentjes namelijk).

Pluk niet als een vrucht of plant schaars is, en pluk zeker geen planten helemaal kaal!

We hebben dus niet heel veel trossen vlierbessen geplukt, als ik achteraf een schatting moet maken zeg ik 10-15, maar niettemin heb ik er 3 flesjes heerlijke siroop van gemaakt. Dit komt neer op ongeveer een liter siroop.

Vlierbessensiroop gebruiken

Limonade
Een bodempje in een glas, Spa Rood erbij, en je hebt heerlijke vlierbessenlimonade.

Gin-tonic
Vlierbessensiroop combineert goed met gin-tonic. Doe een borrel gin en een scheut siroop in een glas, gooi er een handvol ijsblokjes bij en vul aan met tonic.

Medicinaal
Heb je last van hoestklachten? Drink dan een half borrelglaasje pure siroop. Ook kun je de siroop mengen met heet water en hem als thee drinken. Persoonlijk vind ik dit superfijn als ik een verkoudheid voel opkomen.

Pas op: giftig

Let op: sommige delen van de vlier zijn giftig: voornamelijk de onrijpe bessen en de takjes. Hier kun je flink buikpijn van krijgen! Ris de bessen van hun takjes en pik zorgvuldig eventuele onrijpe bessen er tussenuit. Daarna kun je onbezorgd aan de slag.

Yield: ± 1 L

Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop

Homemade vlierbessensiroop van wildpluk.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

 • minimaal 200 g vlierbessen
 • water
 • kristalsuiker

Instructions

 1. Start met het schoonmaken en steriliseren van je flessen. Zet natte flessen voor minstens 30 minuten op iets meer dan 100°C in de oven. Overgiet de doppen met kokend water en laat ze drogen op een schone theedoek. Steriliseer ook een trechter met kokend water.
 2. Ris de vlierbessen van de takjes en verwijder zorgvuldig alle onrijpe bessen. Deze zijn namelijk giftig.
 3. Was de bessen, zet een laagje water in de pan (2-3 cm) en voeg je bessen toe.
  (Je kunt ook op goed gevoel een flinke scheut water toevoegen aan je bessen, maakt allemaal niet zoveel uit.)
 4. Breng aan de kook en laat 5-10 minuten koken met het deksel op de pan.
 5. Leg ondertussen een zeef op een grote kom en leg een schone theedoek in de zeef.
 6. Draai na 10 minuten het vuur uit en giet je bessen inclusief kookvocht voorzichtig in de theedoek. Draai de theedoek dicht en draai hem steeds strakker, zodat je al het sap uit de bessen in de kom perst. Composteer de resterende bessenpulp.
 7. Meet hoeveel sap je hebt. Vul eventueel aan tot je minimaal 750 ml hebt.
 8. Doe het sap terug in de pan en voeg suiker toe in de verhouding 2 delen sap : 1 deel suiker.
 9. Breng aan de kook en laat ook nu 5-10 doorkoken met het deksel op de pan.
 10. Haal met een tang of ovenwant de flessen uit de oven, vul ze met siroop en sluit ze af. Laat afkoelen en plak er een etiket op met de naam en de datum waarop je het hebt gemaakt.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

2 reacties op “Wildplukrecept: vlierbessensiroop”

 1. Pingback: 60+ recepten voor gezonde thee • CherryCharlie.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.

Skip to Recipe
Scroll naar top