Homemade rozenbotteljam van wildpluk

Iedereen kent de rozenbotteljam van Roosvicee wel. Maar wist je dat je het ook heel goed zelf kunt maken? Mocht je ze zelf willen plukken, dan zijn rozenbottels in de herfst te oogsten.

Rozenbottels kun je op veel plekken vinden, en vaak ook midden in de stad. Makkelijk te vinden dus! Maar let op: in de stad is er veel vervuiling van auto’s, zeker langs de drukke wegen waarlangs die rozenstruiken vaak geplant worden.

Beter kun je buiten de stad op zoek gaan naar wilde rozenstruiken, die toevallig op hun plekje terecht zijn gekomen. Ik wist dat er eentje langs de fietssnelweg stond, en een paarhonderd meter verderop stond er nog één! Bonus 🙂

Rozenbotteljam maak je eigenlijk net zo als andere soorten vruchtenjam, maar wel met een extra stap: je moet namelijk de pitjes en haartjes uit het binnenste verwijderen. De pitjes zijn namelijk bitter en de haartjes kunnen irriteren.

Maar niet gevreesd: met een passeerzeef is het een fluitje van een cent! Mocht je geen passeerzeef hebben, dan zijn een gewone zeef en een pollepel ook voldoende, alleen kost het dan een hoop meer arbeid.

Het stappenplan is simpel: je kookt de rozenbottels tot ze zacht zijn, dan draai je ze door de passeerzeef. De puree kook je samen met geleisuiker in tot jam en de pitjes kun je op de composthoop gooien. Natuurlijk bewaar je de jam in gesteriliseerde potten.

Yield: 2 potjes

Rozenbotteljam

Rozenbotteljam

Dit recept voor rozenbotteljam gaat uit van de hoeveelheid rozenbottels die ik heb geplukt, maar je kunt het natuurlijk eenvoudig omrekenen naar je eigen oogst!

Ingredients

 • ± 350-400 g rozenbottels
 • 200 g geleisuiker
 • sap van 1/2 citroen

Instructions

 1. Steriliseer voldoende potten.
 2. Snijd de kontjes en kroontjes van alle rozenbottels en was ze goed in een vergiet.
 3. Zet ze in een pan net onder water, breng aan de kook en laat 3 kwartier zachtjes pruttelen.
 4. Draai de rozenbottels door een fijne passeerzeef. Mocht dit te zwaar zijn, dan kun je eerst een wat grovere inleg gebruiken en dan het resultaat nog een keer door de fijne zeef doen.
 5. Doe de resulterende puree met de geleisuiker en het citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
 6. Schep de jam in de gesteriliseerde potten, draai het deksel erop en wacht tot ze afgekoeld en vacuüm getrokken zijn.

Notes

 • Heb je geen passeerzeef? Je kunt de rozenbottels ook met een pollepel door een gewone zeef drukken. Dit kost echter wel veel moeite, een passeerzeef scheelt je een hoop werk!
 • De pitjes die achterblijven in de zeef kunnen in de compostbak.
 • Vacuüm getrokken potten kun je ongeveer een jaar buiten de koelkast op een koele plek bewaren. Geopende potten kun je het beste in de koelkast bewaren en zo snel mogelijk opmaken.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

3 reacties op “Wildplukrecept: rozenbotteljam”

 1. Heb je recept gevolgd. Heerlijk! Hoe kom je aan die leuke etiketten?
  Groet, Leendert

 2. Ik heb ook je recept gevolgd en de jam is gelukt! Ik wilde al zo lang jam maken van rozenbottels, maar dacht steeds aan de grote hoeveelheid werk met het verwijderen van pitjes ed. Met de passeerzeef was het goed te doen! Bedankt!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Skip to Recipe
Scroll naar top