Homemade appelchips

Als ik aan herfstfood denk, denk ik aan pompoen, stoofpeertjes en… appels. In september hebben we appels geplukt op een boerderij in de buurt, en van een deel heb ik appelmoes gemaakt. Van de overgebleven appels heb ik deze heerlijke appelchips gemaakt!

Het klinkt zo gezond, maar laat je niet misleiden: in deze appelchips zit een hoop suiker. Ze hebben namelijk eerst in de siroop gelegen!

Om deze reden zijn ze perfect als hiking snack: veel energie, een fijne afwisseling van chocola en pinda’s, en ook wel fijn: ze kruimelen niet. Je kunt ze rustig in een ziplockje in je foodbag stoppen.

De makkelijkste manier om de appels gelijkmatig dun te snijden is een mandoline. Mocht je die niet hebben, dan kun je ook een vlijmscherp mes gebruiken (in combinatie met goede knife skills).

Verder is het wel fijn om een siliconen bakmat te hebben: de in siroop geweekte plakjes hebben namelijk nogal de neiging om aan bakpapier vast te plakken (of aan een slechte kwaliteit anti-aanbakbakplaat)…

De hoeveelheid siroop is genoeg voor zo’n 4 tot 6 appels. Denk er echter om dat niet alle appels tegelijk in de oven kunnen. Het is het handigst om het in batches van 2 appels tegelijk te doen. Hierdoor ben je best lang bezig (vooral wachttijd), dus trek er een zondag voor uit en zorg dat je een goed boek hebt voor tussendoor 😉

Homemade appelchips

Appelchips

Appelchips

Een heerlijk fruitige hiking snack!

Ingredients

 • 4-6 appels
 • 0,5 L water
 • 200 g suiker
 • 2 citroenen

Instructions

 1. Maak de siroop: doe het water en de suiker in een pan en kook tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat de siroop wat afkoelen.
 2. Pers de 2 citroenen uit en roer het sap door de siroop.
 3. Snijd 2 appels overdwars in plakjes van 2-2,5 mm dik met behulp van de mandoline. Leg de schijfjes minimaal 3 uur in de siroop te weken.
 4. Verwarm de oven voor op 90°C.
 5. Haal de appelschijfjes uit de siroop, laat ze even uitlekken in een zeef en leg ze vervolgens netjes naast elkaar op een bakplaat met een siliconen bakmat.
 6. Droog de appelchips 1,5 uur, draai de schijfjes ondersteboven en bak nog ene keer 1,5 uur. Laat afkoelen op een rooster.
 7. Zodra de eerste batch in de oven zit, kun je de volgende 2 appels in plakjes snijden en in de siroop leggen om het proces te herhalen.

Notes

 • De appelchips blijven een behoorlijke tijd goed in een afgesloten bakje of ziplock.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om groener en duurzamer te leven. Kun je dit artikel waarderen, support me dan met een bijdrage ter grootte van een kop thee. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to Recipe Scroll naar top